www.car.cz
 

Evropská autokrosová elita o víkendu v Přerově
     Pavel Jelínek


Ve dnech 11. a 12. září proběhne na trati v areálu Přerovské rokle předposlední závod letošního mistrovství Evropy v autokrosu. Diváci se mohou těšit nejen na napínavé souboje výkonných vozů, ale i na bohatý doprovodný program.

 
V divizi 3 nejsilnějších speciálů s obsahem motoru do 4 litrů se představí početná skupina Čechů, kteří v domácím prostředí očekávají výraznou podporu diváků. Do první desítky celkového pořadí se jich prosadilo hned osm. 117 bodů zatím zajišťuje průběžné vedení v šampionátu Romanu Keřkovi na Tatře, rovných 100 bodů a celkem 3 vítězství již nasbíral průběžně druhý Jaroslav Hošek závodící s osmiválcem Audi.. Pouhé dva body na něj však ztrácí první ze zahraničních jezdců, Němec Mathias Behringer. Povzbuzen triumfem z předchozího závodu v Lotyšsku přijede do Přerova bojovat o co nejlepší umístění i Petr Bartoš s Fordem. Zahanbit se jistě nenechají ani ostatní v čele s Václavem Fejfarem nebo Janem Smržem.
 
Kategorii slabších šestnáctistovek divize 3A zatím vévodí Holanďan Waldschmidt, cestu za titulem mu však ještě znepříjemní dvojice rychlých Čechů Turek a Hanák. Petr Turek má na svém kontě již tři vítězství, ale vinou horších ostatních výsledků ztrácí na prvního devět bodů. Přerovský Ladislav Hanák letos útočí na titul mistra ČR, při závodech evropského šampionátu pravidelně končí na stupních vítězů a s jistotou si drží bronz v celkovém pořadí se ztrátou šestnácti bodů na Turka. Na startovní listině šestnáctistovek však figurují desítky kvalitních závodníků, kteří se také budou chtít ukázat v nejlepším světle.
 
Třída cestovních vozů divize 1 letos patří Rusům. Celých dvacet bodů dělí vedoucího Chaimieva s Toyotou od druhého Zebergse jedoucího s vozem stejné značky. Na třetí příčce figuruje s odstupem sedmi bodů Ilcham Rachmatullin s Peugeotem 206. Do boje s převahou ruských jezdů v Přerově vyrazí i dvojice Čechů na Fordech. Josef Petrik, vítěz závodu v Portugalsku, je zatím šestý s minimální ztrátou na ostatní. Ladislavu Brožkovi stačí prozatímní bodový zisk jen na sedmé místo.
 
Autokrosoví junioři se utkají ve vloženém závodě poháru Euraca. Mezi speciály s obsahem motoru do 600 ccm letos zatím nenašel soupeře Honza Jež.
 
Program závodu mistrovství Evropy, který se bude konat v areálu Přerovské rokle mezi Přerovem a Čekyní, začíná v sobotu 11. září  volnými tréninky od 11:30 hodin. Měřené tréninky startují v 13:30 a v 17:40 uzavře sobotní program první série kvalifikačních jízd juniorů. Neděle 12. září nabídne divákům od  8:15 zahřívací jízdy, v 9:30 začnou kvalifikační rozjížďky a od 15:45 nejlepší z jezdců  nastoupí do finálových jízd. Přímý přenos z finále připravuje České televize.
 
Kromě samotného závodu připravili pořadatelé pro diváky i zajímavý doprovodný program. Večerní oblohu v sobotu rozzáří velký ohňostroj, uskuteční se seskok výsadkářů a předváděcí jízdy účastníka Rallye Paris Dakar Tomáše Tomečka. Hodnotné ceny čekají na vylosované majitele oficiálních programů. Nechybí občerstvení a kyvadlová doprava na závodiště.
 
Více informací najdete na internetových stránkách pořadatele autoklubprerov.zde.cz
Výsledky:  chronorace.cz
 
 
Ivan Hrabák    
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose