www.car.cz
 

Prokop s Tománkem před prvními ostrými finskými kilometry
     27.7.2011 22:59 - tisková zpráva


Už jen hodiny dělí Prokopa s Tománkem od prvních ostrých finských kilometrů

Finsko se připravuje na svůj národní svátek – producentům klobás křivka prodejů dramaticky stoupá, komu snad ještě ve výbavě schází kempová křesílka a cestovní ledničky, ten bere hypermarkety útokem a personalisté nestačí vyřizovat last-minute žádosti Juhů, Mikků nebo Jarri-Pekků o dovolenou na čtvrtek a pátek z rodinných důvodů.
I ten, kdo nerozumí finsky, pochopí z četnosti výrazů „latvala, hirvonen a loeb“ v hovorech chlapíků u benzínek, že protentokrát debaty o rybách ustoupily stranou. Czech Ford National Team doufá, že nejpozději v neděli v jejich debatách zazní i „prokop“.

Zázemí českého týmu v servisním areálu stojí, nedělní test má posádka za sebou, náročné seznamovací jízdy jsou dokončeny. Soutěž má oproti předchozím létům poněkud pozměněný formát a páteční etapa zavede posádky až do okolí 130 km vzdáleného Lahti, kde bude k dispozici pouze tzv remote servis. „ Pro snazší pochopení – na voze mohou v tomto servisu pracovat sice 4 mechanici, ale smí použít pouze díly, které vezeme s sebou v závodním autě. V podstatě nám mohou jen utáhnout, co se na trati povolilo, přimontovat, co jsme urazili a tím to končí,“ vysvětluje Jan Tománek, který právě dokončil úpravu rozpisu po seznamovacích jízdách. Co je pro něj, jako spolujezdce ve Finsku nejtěžší ? „Auto se pohybuje po trati obrovskou rychlostí, informací je spousta, protože je třeba neustále dávat jezdci údaje nejen o vzdálenostech a zatáčkách, ale hlavně o stopě, o tom, kam auto na výjezdu z každé zatáčky směřovat. A k tomu všemu se v podstatě nemám o co očima opřít, protože před sebou většinou vidím zase jen nějaký horizont...“ líčí nejzkušenější český spolujezdec. 

Jsem rád, že v novém schématu se hodně RZ jede pouze jednou. Druhé průjezdy při počtu startujících, který ve Finsku je, jsou většinou již velmi rozbité, technika dostává hrozně zabrat a riziko nějakého fatálního poškození, které zničí celý závod, je velké,“ říká Martin Prokop.

„Jak strávím poslední večer před startem? Dám si jedno pivo, ale musím si pospíšit, soudek už nám pomalu dochází. Nechám se svými mechaniky ošmikat mašinkou. Alespoň získám dostatečně divoký, soupeře zastrašující výraz! A půjdu si zahrát plážový volejbal. Ten totiž vůbec neumím, takže ve čtvrtek na trati to rozhodně musí být jenom lepší!“, usmívá se český reprezentant v SWRC.

„I tentokrát registrujeme, že se do Finska vypravilo velké množství českých fanoušků. Určitě to pro ně bude fantastický zážitek! Snad k němu přispějeme také!“, vzkazují Martin Prokop s Janem Tománkem.

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Mistři Evropy Pražák a Čáp v první půlce sezóny 2011

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose