www.car.cz
 

Tomáš Enge se s F3000 rozloučil druhým místem
     tisková zpráva


Tomáš Enge po velmi dobrém výkonu vybojoval v závěrečném závodu Mezinárodního šampionátu FIA F3000 druhé místo, díky kterému se v konečném pořadí mistrovství dostal na čtvrtou příčku. Ze skvělého úspěchu se těšil tým ma-con Dark Dog Charouz, které ve své premiérové sezoně v F3000 získal třetí místo v hodnocení týmů.

V sobotu 11. září 2004 se vozy F3000 seřadily ke 206. a poslednímu závodu Mezinárodního šampionátu FIA F3000. Enge startoval ze šestého místa, jeho reakce na zhasnutí světel byla perfektní a po první šikaně už byl čtvrtý, když předstihnul Patricka Friesachera a Roberta Doornbose. Po třetím kole si o další příčku polepšil, Jose Maria Lopez při vyjetí z tratě poškodil přední křídlo, které mu v šikaně Ascari odpadlo a jezdec týmu CMS skončil ve svodidlech. O další změnu pořadí se postaraly povinné zastávky v boxech, Enge zajel do boxů mezi posledními. Tým mechaniků dokázal Engeho odbavit mimořádně rychle, což mu pomohlo k postupu na druhou příčku.
 
 Český jezdec pak byl jediným, kdo se svými časy dokázal přiblížit vedoucímu Vitantoniu Liuzzimu a bez problémů udržel druhé místo, které bylo příjemným a zaslouženě vybojovaným dárkem k jezdcovým 28. narozeninám. Osm bodů ho posunulo v konečném hodnocení na čtvrtou příčku šampionátu. Týmový kolega Tony Schmidt měl rovněž skvěle rozjetý závod, o čtvrté místo ho však v závěru připravily technické problémy po najetí jednoho ze soupeřů a vyjetí z tratě, po kterém nevydržela v posledním kole pneumatika.
 
Historie Mezinárodního šampionátu F3000 se v sobotu po dvaceti sezonách uzavřela. Enge se zúčastnil 55 závodů, v nichž šestkrát vyhrál a celkem získal 149 bodů, český jezdec je v počtu startů a získaných bodů rekordmanem série.
 
Enge z Monzy rychle vyrazil do belgického Spa, kde v neděli nastoupí s Robertem Perglem a Patricem Goueslardem do závodu 1000 km Spa, který je součástí evropské série Le Mans.
 
Tomáš Enge: „Měl jsem velmi dobrý start a podařilo se mi hned v první šikaně získat dvě místa, což bylo pro další vývoj závodu hodně důležité. Jel jsem co nejostřeji, abych se udržel v kontaktu s Giammariou, ale nebylo to snadné, protože vůz byl na první sadě pneumatik nedotáčivý. Po zastávce v boxech a výměně pneumatik už bylo všechno v pořádku, mohl jsem jezdit hodně rychlé časy. S dnešním závodem jsem velmi spokojen. Druhé místo je skvělé, jde o krásnou tečku za mým účinkováním v F3000. Pokud jde o celou sezonu, pak mě nejvíce mrzí nezaviněné sestřelení na Hockenheimu, jinak bych celkově skončil třetí. Chtěl bych týmu poděkovat za vynikající práci, kterou ve své první sezoně v F3000 odváděl a konečné třetí místo je pro nás velkým a zaslouženým úspěchem.“
 
Marian Hamprecht, šéf týmu: „Jsem velmi šťastný, protože stupně vítězů byly přesně tím, co jsme chtěli v posledním závodu sezony získat. Tomáš i Tony měli skvělé starty a hned v úvodu závodu si hodně polepšili. Tým odvedl při obou zastávkách skvělou práci, byli jsme po nich na druhém a čtvrtém místě. Tony měl po najetí Toccacela poškozený přívod vzduchu k brzdám, které se kvůli tomu přehřívaly a proto se jednou nevešel do šikany. Tomáš byl jediným jezdcem, který jezdil ve druhé polovině závodu podobné časy jako Liuzzi. S naší sezonou jsem mimořádně spokojený. Mrzí mě jen to, že Tomáš měl po akcích Schroedera několik nul, jinak by určitě skončil mezi nejlepšími třemi jezdci šampionátu.“
 

Výsledky závodu v Monze

1.  Vitantonio Liuzzi     Arden                   44:20.747
2.  Tomáš Enge            ma-con Dark Dog Charouz    +9.412
3.  Robert Doornbos       Arden                     +15.480
4.  Raffaele Giammaria    Astromega                 +23.446
5.  Esteban Guerrieri     BCN                       +23.688
6.  Mathias Lauda         CMS                       +45.552
7.  Jeffrey Van Hooydonk  SuperNova                 +45.785
8.  Ernesto Viso          Durango                 +1:07.860
9.  Can Artam             SuperNova               +2:22.646
10. Tony Schmidt          ma-con Dark Dog Charouz   -1 kolo
11. Olivier Tielemans     Astromega                 -1 kolo
12. Chanoch Nissany       Coloni                    -1 kolo
13. Ferdinando Monfardini AEZ                           DNF
14. Patrick Friesacher    Coloni                        DNF
15. Jose Maria Lopez      CMS                           DNF
16. Matteo Grassotto      AEZ                           DNF
17. Enrico Toccacelo      BCN                           DNF
18. Michele Rugolo        Durango                       DNF
 

Konečné pořadí jezdců

1.  Vitantonio Liuzzi    86
2.  Enrico Toccacelo     56
3.  Robert Doornbos      44
4.  Tomáš Enge           38
5.  Patrick Friesacher   33
6.  Jose Maria Lopez     28
7.  Esteban Guerrieri    28
8.  Raffaele Giammaria   27
9.  Yannick Schroeder    13
10. Tony Schmidt         11
11. Jeffrey Van Hooydonk  8
12. Ernesto Viso          7
13. Mathias Lauda         5
14. Alan van der Merwe    2
15. Nico Verdonck         1
16. Jan Heylen            1
17. Rodrigo Ribeiro       1
18. Matteo Grassotto      1

Konečné pořadí týmů

1. Arden                   130
2. BCN                      84
3. ma-con Dark Dog Charouz  49
4. CMS                      33
5. Coloni                   30
6. AEZ                      23
7. Durango                  21
8. SuperNova 9. Astromega    7
 
BPA
 
oficální stránky: www.bpa.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose