www.car.cz
 

Velké finále Octávia cupu startuje a uvidí ho opět BRNO
     tisková zpráva


Velké finále startuje
 
Ve hře o titul absolutního vítěze jsou Rosina, Janák a Došek
 
Skutečně velké a bombastické finále se chystá na Masarykově okruhu v rámci Podzimní ceny Brna při závěrečném dvojzávodu letošního už osmého ročníku nejlepší české okruhové série. Ve dnech 24. – 26. září tak skončí i dvouletý projekt, který byl loni vypsán majiteli poháru a do jisté míry se uzavře jedna významná kapitola českého motoristického sportu. Bude to ale jen proto, aby se zároveň mohla otevřít nová a ještě lepší.
 
Po čtyřech letošních závodních víkendech je v čele průběžného bodování Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu mladíček Štefan Rosina, který už má 192 body. Na druhou pozici se po posledním mosteckém podniku odsunul Janák (180 b.), třetí je Došek (151 b.), čtvrtý Matějovský (136 b.), pátý Bohuslav (123 b.), šestý Dostál (116 b.) a sedmý zůstává Jan Kopecký (71 b.). V souběžném hodnocení  juniorů vede Rosina před Janákem a Matějovským. Na řadu opět přichází matematika a spekulování o možnostech jednotlivých jezdců, protože lze předem docela dobře spočítat maximální bodový příděl. V případě, že by se někomu podařilo vyhrát oba brněnské závody, může získat celkem šedesát bodů, přesněji dvacet pět ze sprintu a třicet pět z hlavní bitvy.
 
Situace je ale poněkud složitější hlavně proto, že podle propozic se v konečném účtování škrtá nejméně úspěšný víkend v sezóně. Znamená to výhodu pro ty, které potkala nějaká fatální smůla a v některém z podniků třeba vůbec nebodovali. Škrtali by potom nulu a jejich celkový bodový zisk by se neměnil. V praxi však v této chvíli například Rosina škrtá 26 bodů za květnové Brno a celkový součet činí 166. Janák odečítá dokonce 40 bodů a celkem má 140. Došek škrtá 22 bodů z jarního Mostu a celkem to znamená 129 bodů.
 
Je ovšem těžké cokoli předjímat, dokud nejsou jasné výsledky z Brna, které mohou všechno úplně změnit. Je fakt, že letošní situace rozhodně není tak vyrovnaná jako loni, kdy před závěrečným podnikem mohl celkový titul šampióna získat ještě osmý jezdec průběžného pořadí. Letos jsou ve hře Rosina, Janák a Došek. Bez šancí ale pořád není ani Matějovský v případě, že by se jezdcům na předních příčkách v Brně nedařilo. Zároveň se ale bude hodnotit celkový bodový zisk za oba dva poslední roky. Tam je situace pochopitelně také otevřená, ale nejvíc šancí mají loňský vítěz Rosina a Došek, který v roce 2003 skončil třetí. Co se týče právě dvouletého bodování, tam je pro jezdce navíc velice silná motivace v podobě nezanedbatelné finanční dotace od majitelů poháru.
 
Závažnost finálové bitvy poháru octavií si uvědomují bez výjimky všichni jeho účastníci. Například Bohuslav, který při posledním mosteckém závodě musel odstoupit z první pozice s poškozeným motorem, původně přemýšlel o tom, že do Brna už jejich tým nepojede. „Stačilo ale jen chvíli počítat a přemýšlet a rozhodli jsme se, že do opravy agregátu ještě zainvestujeme. Třeba bychom si pak vyčítali, že jsme to neudělali,“ přiznal.
 
Brněnský víkend se bude odehrávat podle obvyklého scénáře. V pátek v 10,40 a ve 14,10 startují půlhodinové volné tréninky, v sobotu ráno už v 8,30 začíná hodinová první oficiální kvalifikace. Ve 12,30 se pak jede ještě jeden měřený trénink, už ale jen na půl hodiny. V neděli dopoledne pak v 10,45 startuje první ostrý závod, sprint na osm kol brněnského okruhu. Hlavní závod, patnáctikolový maratón, začíná ve 14 hodin a 15 minut. Jisté je v této chvíli jen jedno. Půjde o obrovskou bitvu, protože prestiž kynoucí vítězům v atraktivním poháru je veliká. Na viděnou v Brně.
(19.9. 2004)
 
tisk info
 Dušan Matouš – RING GROUP a.s.
 
Fotografie, audio a video záznamy ze závodů Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cup 2004 jsou  k dispozici na internetových stránkách www.cp.octaviacup.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose