www.car.cz
 

Nový 9litrový motor Scania
     Radek Holub


Praha, 20. října 2004 Scania dokončila kompletní přechod na modulární platformu motorů. Nejnovějším přírůstkem je 9litrový motor ve třech výkonnostních verzích. Nový 9litrový pětiválec vychází z architektury 11-, 12- a 16litrových stájových kolegů. Je extrémně robustní, disponuje nejlepšími jízdními vlastnostmi ve své třídě a má vynikající spotřebu paliva.
 
Kompletní nabídka 9-, 11- , 12- a 16litrových motorů je konstruována pro maximální flexibilitu z hlediska systémů vstřikování paliva a předpokládaného snižování emisí. Mnoho součástí motorů je napříč jednotlivými řadami kompatibilní. Díky tomu je samozřejmostí vysoká dostupnost náhradních dílů, jednoduchá a rychlá diagnostika, údržba i opravy, což vše přispívá     k velké provozní využitelnosti vozidel.
 
Základem všech motorů Scania je nyní stejný modulární válec. Výzkum v oblasti emisí a vývoj motorů se tak může soustředit na tento jediný válec, který má identické vlastnosti spalování ve všech konfiguracích. To výrazně zjednodušuje práci při hledání optimální rovnováhy mezi emisemi a spotřebou.
 
Všechny motory této platformy mají odlévané ocelové bloky, oddělené čtyřventilové hlavy         a mokré vložky válců, což je konstrukce velmi jednoduchá na údržbu i opravy. Dvě protiběžné vyvažující hřídele namontované v kolébce v olejové vaně motoru zmírňují vibrace. Hřídele se otáčejí dvojnásobnou rychlostí oproti otáčkám motoru a jsou poháněny převodem na klikové hřídeli, poblíž setrvačníku. Zařízení je automatické, mazané olejem z motoru a bezúdržbové. Ventilový rozvod je poháněn vysoko namontovanou vačkovou hřídelí a zdvihátky. Stejný ventilový rozvod a rozvodová kola jsou použita u všech motorů.
 
Stejně jako ostatní motory je i nový pětiválec velmi efektivní co do spotřeby paliva a vyznačuje se typickými vlastnostmi pohonných jednotek Scania - poskytuje dostatečný točivý moment napříč širokým spektrem otáček a zabírá dobře již od 1000 ot./min.. Jízdní vlastnosti jsou skvělé  a jsou dobře sladěny s převodovými poměry 8-rychlostní převodovky Scania, a to pro mnoho aplikací.
 
Na 9litrovou pohonnou jednotku je její výkonnost pozoruhodná. Všechny tři hladiny výkonu – 230, 270 a 310 k – mají neobvykle vysoké hodnoty točivého momentu – 1050, 1250, resp. 1550 Nm. Motorová brzda vydá slušných 180 kW při 2400 ot./min..
 
Vrtání a zdvih 127×140 mm mají identickou hodnotu s 11litrovým šestiválcovým motorem, přičemž zdvihový objem činí 8,9 l. Systém vstřikování paliva má elektronicky řízené vstřikovače Scania PDE, podobné těm, které jsou použity u 11litrových a 16litrových motorů. Namontován je vlastní systém řízení motoru Scania.
 
Veškeré příslušenství je stejné pro všechny motory a nabízí mnohá zlepšení, která vycházejí z funkcí pokročilé elektroniky. Nová elektrická soustava na bázi sběrnice CAN-bus umožňuje, aby veškeré řídicí systémy úzce spolupracovaly, což podporuje produktivitu a napomáhá úspoře paliva.
 
Systém řízení stlačeného vzduchu zajišťuje tlakování zásobníků stlačeného vzduchu v době, kdy je aktivována motorová brzda, tedy pomocí energie, která by jinak byla vyplýtvána. Klimatizační kompresor má inteligentní regulační systém, který chladící výkon řídí podle požadované teploty, namísto toho, aby chladil naplno a pak vzduch podle potřeby přihříval.
 
Místo ventilátoru s viskózní spojkou lze volitelně objednat ventilátor chlazení s elektronickou regulací. Ten má nižší odpor vzduchu, rychleji se aktivuje (při použití retardéru) a přesněji reguluje.
 
Vysoce účinný odběr výkonu pro PTO je dostupný pro všechny motory Scania od 230 do 580 k. Výkon je odebírán z rozvodových kol na setrvačníkovém konci motoru a je dostatečně silný        a ideálně umístěný na to, aby poháněl například domíchávač betonu.
 
Montážní body a příslušenství jsou umístěny u všech motorů do stejných míst a rovněž rozhraní mezi motorem a převodovkou je pro všechny motory Scania stejné. Lze tedy použít různé kombinace převodovky a motoru, a příslušenství zůstane na stejných pozicích.
 
Scania Czech Republic s.r.o.                                     Mmd Public Relations Czech Republic
Martina Jirásková                                                     Radka Strachotová
Chrášťany 186, 252 19 Rudná  u Prahy                                Nitranská 6, 101  00 Praha 10
www.scania.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose