www.car.cz
 

Jarek Janiš se v zámoří především učí
     tisková zpráva


Jarek Janiš se první den jízd v Surfers Paradise učil neznámou trať a dále poznával vůz, se kterým před závodním víkendem testoval jen jednou. Český jezdec týmu Dale Coyne Racing se na městské trati vyhnul incidentům a zajel 17. čas.

Páteční program zahájil volný trénink, který byl rozdělený do dvou částí, drtivá většina jezdců svůj nejlepší čas zajela v úvodní fázi. Janiš se hlavně učil neznámý okruh a se 41 odjetými koly byl nejpilnějším jezdcem. V kvalifikaci dokázal svůj čas výrazně vylepšit, nicméně se musel spokojit se 17. místem. Nejrychlejším mužem kvalifikace, která musela být po havárii Patricka Carpentiera ukončena asi o tři minuty dříve, byl vedoucí jezdec šampionátu Sebastien Bourdais, za kterým skončil loňským šampion Paul Tracy. Bourdais získal za vítězství v kvalifikaci jeden bod a navíc má jistotu startu z první řady.
 
V ChamCar totiž platí, že vítězové jednotlivých kvalifikací, obvykle se jede jedna v pátek a jedna v sobotu, mají zajištěné místo v první řadě a pole position rozhodne rychlejší čas. Další jezdci pak již jsou seřazeni podle absolutně nejlepších časů bez ohledu na to, ve které kvalifikaci ho dosáhli.

Jarek Janiš: Byl to náročný den. Je to jeden z nejtěžších okruhů, na kterém jsem kdy jel. Kdo tady už v minulosti jel, má výhodu. Asi nejtěžší je pro mě šikana, do které se najíždí naslepo a v tomto místě nejvíce ztrácím. Dnes jsem se hlavně učil trať a dále poznával vůz, při srovnání dat s týmovým kolegou je zřejmé, že mám ještě rezervy při brždění, v samotných zatáčkách už mezi námi prakticky není rozdíl.
 
Vzhledem k profilu okruhu, kdy se z rychlosti kolem 300 km/h brzdí skoro k zastavení, je to ale hodně znát. Podle dnešních časů se zdá, že startovní pole je rozděleno do několika skupin, mezi kterými jsou určité rozdíly. Věřím, že zítra dokážeme dále zrychlit, vím, kde mám rezervy a s každým odjetým kolem poznávám trať stále lépe.“
Výsledky naleznete v příloze.
 
BPA

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose