www.car.cz
 

Mitsubishi a Nissan na Dakar 2005 v plné síle
     Pavel Jelínek


Těžko najdeme v kategorii automobilů na Dakaru 2005 větší favority, než jsou tovární týmy Mitsubishi a Nissan. Oba výrobci, kteří hrají důležitou úlohu na poli sériových terénních automobilů, posílají na Dakar početné ekipy s maximálními ambicemi. Zatímco Mitsubishi má na co navazovat (jeho nadvláda byla v posledních letech jasná), Nissan chce potvrdit, že se svému soupeři vyrovná nejen v rychlosti, ale i ve spolehlivosti.

Veleúspěšný tým Mitsubishi Ralliart postihlo personální zemětřesení v podobě odchodu úspěšného šéfa Svena Quandta. I když došlo k racionalizaci sportovních aktivit značky, na Dakar jde tým v plné síle. Tovární tým představí hned 5 vozů, z nichž čtyři budou poslední verze Mitsubishi Pajero Evolution a jeden bude letitější Pickup L200 s tuhou nápravou.

(Chcete jet s námi na Dakar? Klikněte ZDE: )

Tři diamanty sází na hvězdnou zkušenost ve spojení s novými tvářemi, jež do týmu přinesly nové sponzorské peníze. Týmovými jedničkami budou posádky Stéphane Paterhansel - Jean-Paul Cottret a Hiroši Masuoka - Andreas Schulz. Další dvě pajera Evolution budou řídit posádky Luc Alphand - Giles Picard (návrat mistra alpských svahů po zrušení týmu BMW) a Juan Roma - Henry Magne. Posádku pickupu tvoří Peterhanselova přítelkyně Andrea Mayer a zkušený Francouz Jean-Michel Polato.

Příchod motocyklového šampiona Juana Romy znamená nejen (řečeno slovy klasika) nový, svěží vítr v týmu, ale zejména nového hlavního sponzora, jímž se stala španělská olejářská firma Repsol. Připomeňme, že, Repsol i nadále zůstává sponzorem části týmu KTM, z něhož Roma odešel. Navigátorská legenda Henry Magne bude navýsost kompetentním Romovým průvodcem na čtyřech kolech. Roma se tak po letech dostává tam, kde chtěl být, totiž pilotem automobilu. Jak sám přiznává, na motocyklu jezdil zpočátku proto, že byl levnější.

Tým Mitsubishi se oficiálně představí v Paříži 16. listopadu, den před oficiálním představením trasy nového ročníku.

Nissan svoji jezdeckou sestavu zatím nepředstavil. Na probíhající Baja Portugal však Colin McRae představil nový model 2005. Vizuálně působí zhruba stejně jako jeho předchůdce, chybí zadní přítlačné křídlo, ale podle sdělení výrobce je 80% částí vozu zcela nových. Novinkou je nový čtyřlitrový šestiválec o výkonu 200 kW, jímž se Nissan výkonově i objemově vyrovnal Mitsubishi. Budou se jej tedy týkat stejné hmotnostní limity. Přepracovaná je převodovka Sadev i kompletní podvozek. Co se jezdecké sestavy týká, jasno je v případě posádky Colin McRae - Tina Thörner. Zbylí piloti? Kandidátů je víc: Gregoire de Mevius, Kenži Šinozuka, Ari Vatanen, Pierre Lartigue, Thierry de Lavergne... Vzpomenete si ještě na někoho?

Jiří Vintr
Chcete jet s námi na Dakar? Klikněte ZDE:


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose