www.car.cz
 

Austrálie: 307 WRC a její piloti útokem na šotolinu
     tisková zpráva


Australská rallye (11. – 14. 11. 2004)
 
Letošní sezóna mistrovství světa v automobilových soutěžích jde do finále. Na soutěžící čeká již jen Australská rallye. Týmu Peugeot se na místní soutěži opravdu daří. V Perthu bude chtít navázat na tři vítězství v řadě, kterých dosáhl v sezónách 2000, 2001 a 2002. Na rychlých australských tratích bude 307 WRC usilovat o co nejlepší umístění. Marcus Grönholm a Harri Rovanperä chtějí naplno využít kvalit vozu a zakončit sezónu úspěchem.

Podle mnohaleté tradice se poslední podnik světového šampionátu konal v temných, chladných a blátivých lesích Velké Británie. V této sezóně se však jede poslední soutěž šestnáctidílného kalendáře na prosluněné jižní polokouli. Australská rallye je součástí světového kalendáře od roku 1989 a v posledních pěti letech zde Peugeot dosáhl velkých úspěchů. 206 WRC startovala v Austrálii poprvé v roce 1999 a rok 2004 bude premiérovým pokusem dobýt tuto populární, ale náročnou soutěž s 307 WRC .

Charakter rallye je velice specifický. Rychlostní zkoušky jsou relativně krátké a jejich povrch je pokryt zvláštním druhem kulatých kamínků. Vozy, které startují první, se potýkají s menší přilnavostí. Průjezdem každého dalšího se ale situace zlepšuje. Další zvláštností soutěže jsou vysoké rychlostní průměry a také tratě rychlostních zkoušek lemované statnými stromy. Pro Marcuse a Harriho bude Australská rallye opravdovou výzvou.

307 WRC absolvuje svou premiérovou sezónu v mistrovství světa a od začátku roku ukazuje, že je na šotolinovém povrchu konkurenceschopná. Marcus Grönholm i Harri Rovanperä se objevovali ve vedení jednotlivých soutěží často, ale vítězství jim většinou uniklo. Prvního triumfu s 307 WRC dosáhl Grönholm ve Finsku a očekává se, že rychlé australské tratě, kde je oceňována hlavně maximální rychlost vozu, budou francouzskému speciálu obzvláště vyhovovat. Na šotolině již Peugeot 307 WRC své přednosti ukázal. Na svém kontě má již velké množství vítězství v jednotlivých rychlostních zkouškách.

Při svém prvním australském startu s Peugeotem dojel Marcus Grönholm na pátém místě. Pak následovala tři vítězství za sebou (2000, 2001 a 2002) a odstoupení v loňském roce. Je jasné, že dvojnásobný světový šampión má místní soutěž velmi rád. “Je to jeden z mých oblíbených podniků a často se mi zde dařilo. Ve Španělsku se mi podařilo dojet na druhém místě, přestože jsem tak dobrý výsledek ani neočekával. Po dobrém výkonu v minulé soutěži bych chtěl v Austrálii vyhrát a získat tak čtvrtý triumf. Myšlenka na to, že by se mi podařilo získat pro tým na konci roku vítězství, mě úplně rozpaluje.“

Harri Rovanperä zná Australskou rallye také velice dobře. V roce 2001 skončil čtvrtý a v roce 2002 jistil prvního Grönholma z druhé pozice. “Stejně jako Marcus mám i já tuto soutěž rád. Líbí se mi náročné rychlostní zkoušky a také báječná atmosféra, která zde panuje. Letos se soutěž koná v pozdějším termínu, což znamená, že by mělo být větší teplo a sucho. Podmínky budou pravděpodobně dost odlišné.
 
Nejobtížnější jsou rychlostní zkoušky poslední etapy, protože se musíte vypořádat s rychlými úseky, skoky, stromy a prachem. Pro piloty je to skvělý trénink. Tato soutěž bude i mou poslední ve čtvrtém roce působení u týmu Peugeot, proto mi záleží na tom, aby pro mě skončila dobrým výsledkem. Chtěl bych tím udělat radost všem členům našeho týmu."
 
 
Výsledky světového šampionátu jsou téměř kompletní, ale je před námi ještě jedna bitva. Největší favorité nebudou pod tlakem, a tak mohou jet naplno. Očekává se dramatická podívaná. Marcus a Timo chtějí využít poslední podnik šampionátu pro zisk druhého letošního vítězství s 307 WRC.

tisk info
Jean Claude Lefebvre, Peugeot Sport Communication,
 
Lucie Kučerová, Peugeot Česká republika

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose