www.car.cz
 

Druhý ročník soutěže o nejlepšího evropského řidiče
     30.11.2004 18:45 - tisková zpráva


Praha, 30. listopadu 2004Scania pořádá příští rok podruhé soutěž „Mladý evropský řidič kamionu“ (Young European Truck Driver - YETD). Projekt podporuje Evropská komise a účastní se jí řidiči ze všech členských zemí Evropské unie, Norska, Švýcarska      a Turecka. Jedná se tak o nejrozsáhlejší program pro řidiče kamionů v Evropě.

 

Cílem soutěže je přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, poukázat na řidiče jako důležitého činitele z hlediska bezpečnosti a zdůraznit význam úspory paliva, jak pro hospodárnost provozu, tak pro životní prostředí.

 

Celý projekt je zaměřen na řidiče – profesionály, kteří hrají v silniční dopravě významnou roli. Řidič, který je dobře vyškolený, dokáže s větší pravděpodobností zabránit nehodám          a přispět tak k bezpečnosti na silnicích. Větší zkušenosti při řízení vedou také ke snížení spotřeby a tím k nižší tvorbě emisí a rovněž ke snížení provozních nákladů.

 

„Soutěž o nejlepšího evropského řidiče je jedním z dalších kroků v dlouhodobém úsilí značky Scania podporovat bezpečnost na cestách a zlepšit postavení profesionálních řidičů. Orientace na bezpečnost znamená spojení mnoha prvků, od technických inovací, přes například používání bezpečnostních pásů až po zvyšování kvalifikace řidičů,“ říká Leif Östling, prezident a generální ředitel společnosti Scania.

 

Do soutěže se mohou zapojit profesionální řidiči těžkých nákladních vozidel narození v roce 1970 a mladší. Pro české řidiče budou přihlášky po novém roce k dispozici ve všech servisních centrech firmy Scania CZ, na webových stránkách společnosti nebo                 u benzínových čerpadel Shell. Do konce února 2005 budou mít zájemci možnost se zaregistrovat, poté proběhne kvalifikační kolo v podobě teoretických testů. Následovat budou dvě regionální kola, jejichž součástí budou jak teoretické testy tak i praktická část zaměřená na přesné manévrování a hospodárnou jízdu. České finále se pojede v polovině příštího roku. Evropské finále těch nejlepších řidičů z jednotlivých zemí se uskuteční na podzim 2005 v sídle společnosti Scania, ve švédském Södertälje. Tam se bude rozhodovat o tom, kdo získá titul „Mladý evropský řidič kamionu“ 2005.

 

S divokou kartou budou v národních finálových závodech startovat vítězové z předchozího ročníku. V České republice to bude Tomáš Loskot, který se umístil v celoevropském finále YETD 2003 na výborném 9. místě.

 

Pravidla soutěže souvisejí s novým nařízením Evropské komise, které zavádí povinné školení profesionálních řidičů. Doposud ve většině případů stačil ke způsobilosti řidičský průkaz. Podle nového nařízení budou muset všichni profesionální řidiči absolvovat pravidelné zkušební jízdní testy s důrazem na bezpečnost při přepravě cestujících nebo nákladu. Soutěž má rovněž pomoci podpořit cíl Evropské komise, a to snížit současný počet obětí dopravních nehod na polovinu do roku 2010.

 

 

Společnost Scania vás bude o průběhu soutěže aktuálně informovat.

 

 Scania Czech Republic s.r.o.                                     Mmd Public Relations Czech Republic

Martina Jirásková                                                     Radka Strachotová


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose