www.car.cz
 

Tajemství malého "českého" vozu PSA Peugeot Citroën a Toyota ODHALENO
     1.12.2004 11:47 - tisková zpráva


 

Společnosti PSA Peugeot Citroën a Toyota

odhalují siluety třech vozů – výsledek vzájemné spolupráce

 

 

Společnosti PSA Peugeot Citroën (PSA) a Toyota Motor Corporation (TMC) oznamují, že po třech letech vzájemné spolupráce byla završena další etapa jejich společného projektu. Jeho obsahem je vytvoření koncepce a následný vývoj a výroba třech nových modelů z kategorie malých vozů určených pro evropský trh. Vozy již mají svá jména - Peugeot 107, Toyota Aygo a Citroën C1 a oba konstruktéři se v této fázi projektu rozhodli odhalit před automobilovou veřejností i jejich «tvář».

Dochází ke zveřejnění první oficiální fotografie těchto moderních čtyřmístných vozů, které budou poprvé slavnostně představeny v březnu v rámci příštího ročníku mezinárodního autosalónu

v Ženevě a jejich obchodní uvedení je plánováno na rok 2005.

 

Každá ze tří siluet odráží jedinečnost charakteru značek Peugeot, Citroën a Toyota. Přesto je řada prvků v oblasti struktury a dílčích částí vozu Peugeot 107, Toyota Aygo i Citroën C1 společná.

Tajemství odhaleno ( 1. prosince 2004)

 

Kompaktní vozy o délce 3,4 m, šířce 1,6 m a výšce 1,4 m (viz tabulka) jsou vybaveny pohonnými jednotkami poslední generace (benzinový 1.0 l a dieselový 1.4 l) s velice nízkou spotřebou paliva a moderními bezpečnostními a ekologickými technologiemi. Vozy jsou maximálně přizpůsobeny používání v městském provozu a byly navrženy tak, aby odpovídaly požadavkům evropského trhu, který se v současnosti vyznačuje rostoucí poptávkou po těchto typech vozidel – tedy základních modelech jednotlivých značek.

 

Všechny tři vozy, vystavěné na společné platformě, začnou opouštět montážní linky nového výrobního závodu Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně v České republice v roce 2005. Časový harmonogram operací zveřejněný v červenci roku 2001 byl velice striktně dodržován: vývoj automobilů i výstavba výrobního závodu byly realizovány v plánovaném termínu. Roční výrobní kapacita závodu TPCA bude 300 000 vozidel, z toho 200 000 pro značky Peugeot a Citroën a 100 000 pro značku Toyota.

 

Pro místní rozvoj bude tento projekt znamenat vytvoření tisíců přímých i nepřímých pracovních příležitostí. K tomuto dni již bylo do závodu TPCA přijato 1 500 zaměstnanců a do září 2005 přibude ještě dalších 1 500 pracovních míst, celkem tedy najde přímo ve výrobním závodu zaměstnání 3 000 osob. Celkové investiční náklady, včetně nákladů na výzkum a vývoj vozů a vytvoření výrobního závodu, jsou odhadovány na 1,5 miliard euro.

 


 

Značka

Délka

Šířka

Výška

Peugeot

3 428 mm

1 630 mm

1 470 mm

Toyota

3 405 mm

1 615 mm

1 465 mm

Citroën

3 429 mm

1 630 mm

1 470 mm

 

 

  

PSA Peugeot Citroën

Tiskové oddělení

 

 

Toyota Peugeot Citroën Automobile

Matěj Matolín

 

Peugeot Česká republika s.r.o.

Lucie Kučerová

 

Citroën Česká republika s.r.o.

Martina Bedrnová

 

Toyota Motor Czech spol. s.r.o.

Tomáš Vaněk

 

 

Fotodokumentace Peugeot 107, Toyota Aygo a Citroën C1

Fotografie TPCA (vnější pohled)


 
 
Fotogalerie:   Nový vůz z PSA Kolín

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose