www.car.cz
 

Caise na IQ-Jänner Rallye přibrzdily problémy s turbem
     17.1.2005 08:53 - tisková zpráva


Úvodní soutěží letošního MMČR byla Jänner rally v Rakousku. Po loňské absenci se na start soutěže postavila také posádka Miroslav Cais a Pavel Ondrejčík.

Už seznamovací jízdy byly velmi obtížné, protože se podmínky na trati neustále měnily. "Tam, kde jsme jeden den projížděli na zasněžené cestě, bylo druhý den mokro a třetí namrzlá vozovka. Věděli jsme, že nás čeká takové malé Monte Carlo," srhnul průběh seznamovacích jízd Pavel Ondrejčík.

"Ve čtvrtek, po technické přejímce jsme spolu s mechanikem Rosťou Svobodou jeli naposled projet auto a chtěli udělat případné korekce na podvozku, které by vyhovovaly profilu zdejších tratí. Po 30 km jízdy nám vypovědělo službu turbo. V té chvíli pro nás začal boj s časem – abychom ráno mohli vůbec odstartovat. S náhradním turbem nám vypomohl Mirek Jandík, za což mu tímto moc děkujeme. Bylo to staré turbo a my neměli záruku jeho spolehlivosti, ale přece jsme se rozhodli toto riziko podstoupit. V jednu hodinu v noci naši mechanici auto zprovoznili a my jej mohli vyzkoušet," popsal celou smolnou situaci jezdec.

Na úvodní rychlostní zkoušky posádka zvolila pneumatiky se zimní směsí. Toto rozhodnutí však nebylo nejšťastnější a bylo příčinou značné časové ztráty. "Měli jsme malý tlak turba a v kokpitu byly neustále cítil výfukové plyny. Zjistili jsme, že výfuková příruba, která je spojena s turbem, je tepelně deformovaná a to způsobilo tyto problémy," líčil pokračující problémy s turbem Miroslav Cais.

S přibývajícími RZ posádka získávala více informací, které jí pomohly k lepší volbě pneumatik pro neustále se měnící podmínky na trati. "Podařilo se nám prokousat startovním polem až na 15. příčku absolutně. Po poslední RZ prvního dne (12 RZ) nám ale opět vypovědělo službu turbo. Byla to škoda, protože jsme byli na 8. místě mezi produkčními vozy a na 2. místě českých "pévéčkářu" za Honzou Kopeckým. Vzhledem k dalšímu vývoji závodu nás tato skutečnost velmi mrzela," shrnul účinkování na soutěži jezdec a na závěr dodává: "Rád bych chtěl ještě jednou poděkovat všem našim mechanikům v čele s Rosťou Svobodou, kteří v improvizovaných podmínkách prokázali obrovskou vůli připravit náš vůz."

Dalšího podniku MMČR, kterým je Rally Šumava se posádka týmu Cais Motosport z důvodů časového zaneprázdnění nezúčastní. Dalším startem tedy bude domácí Valašská Rallye, která se uskuteční na přelomu března a dubna.

Cais Motorsport

 
 
Fotogalerie:   Jänner rallye 2005 od Martina Viďourka, www.frozentime.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose