www.car.cz
 

Monte: české duo v neděli vždy mezi nejlepšími. Škoda sobotní chyby
     23.1.2005 23:22 - tisková zpráva


Ford se po prvním závodu sezony v Monte Carlu ujal vedení ve světovém šampionátu rally. Toni Gardemeister a Jakke Honkanen dojeli při debutu v týmu BP Ford druzí, Roman Kresta s Janem Tománkem skončili za s Ford Focusem RS osmí a Ford se tak po prvním ze 16 závodů dělí o první místo.

Osmadvacetiletý Gardemeister při své premiéře s Focusem RS odvedl vyzrálý výkon. Po opatrném začátku třídenní soutěže dlouhé 1360 km získal Fin na náročných horských cestách v Alpách-Maritimes nad Azurovým pobřežím rychle jistotu. V patnácti rychlostních zkouškám, čítajících 353,07 km, jel podle svých možností a poslední den zvládl velký tlak a vyšel vítězně ze souboje tří jezdců o druhé místo.

Kresta s Tománkem, kteří rovněž debutovali v týmu BP Ford Rallye Team, zajistili pro tým dvojitý bodový zisk. České duo se zvedlo z pětiminutové penalizace, kterou dostali po zastavení vozu vinou zaseklé převodovky, což byl následek zasažení skály v poslední rychlostní zkoušce včerejšího dne a následného poškození zavěšení předního kola. Znovuzrozený Kresta dnes byl ve všech šesti rychlostních zkouškách mezi šesti nejlepšími a vyhrál proslulou zkoušku Col de Turini.

Výrazně mírné počasí se postarala o to, že letošní monacký závod nebyl tak obávaný jako v minulosti. Chyběl klasický mix mokrého a suchého asfaltu, ledu a sněhu, to vše na pár kilometrech. Je občas soutěžící potrápily ledové a sněhové fleky, letošní rallye se zapíše do historie jako jedna z nejsušších. Díky příznivým podmínkám byla volba pneumatik snadnější než obvykle. Pneumatiky s hřeby, obvykle potřebné pro projetí ledem a sněhem, nebyly vůbec zapotřebí. Gardemeister i Kresta po celou dobu používali suché pneumatiky Michelin, které fungovaly perfektně na vcelku čistých cestách.

Gardemeister a Honkanen zahájili poslední etapu na třetím místě, o druhé místo bojovali s Petterem Solbergem a Markusem Grönholmem. Dvojice týmu BP Ford odrazila dotírající soupeře, kteří oba havarovali poblíž Col de Turini, a zajistili si druhé místo. Gardemeisterův výjimečný výkon za volantem vozu Focus RS v barvách Castrolu mu zajistil prestižní ocenění Hvězda rallye.

Jsem hrozně šťastný,“ řekl Gardemeister. „Je to pro nás skvělý výsledek a to, že jsme ho dosáhli hned v úvodu sezony, jej činí ještě lepším. Měli jsme zajímavý voj s Petterema Markusem, ale když jsem slyšel, že mají problémy, věděl jsem, že to bude v pořádku. Viděl jsem Petterův vůz vedle cesty a na místě jeho nehody jsme ztratili nějaký čas. Vůz vytlačili zpět na cestu, musel jsem na chvilku zastavit a zhasl mi motor. Fakt, že oba vozy bodovaly v první rallye, představuje pro tým skvělý začátek. Má jistota s Focusem se zvyšovala s každým kilometrem a tohoto výsledku jsme dosáhli bez jediné chyby.“

Rovněž Kresta získával jistotu a dnes byl odměněn postupem z desátého na osmé místo. „Dnešek byl velmi dobrý,“ uvedl český jezdec. „Mnohem lépe jsem cítil vůz. Bylo mi tak líto včerejší chyby, ale aspoň jsem se dokázal probojovat zpět a získat pro Ford body. Pro celý tým to byl pozitivní víkend. Dnes to byl nový den a nový závod. Včera jsem udělal malou chybu, z pohledu výsledků však znamenala hodně. Dnes jsem jel lépe. Netlačil jsem na vůz, jel jsem čistě a to je nejlepší způsob, jak jet s Focusem.

Malcolm Wilson, šéf týmu BP Ford, měl z výsledku ohromnou radost: „Toni předvedl skvělé představení. Ukázal vynikající vyrovnanost a výborně se vyrovnal s tlakem. Žasnu, jak se adaptoval na Focus. Nemyslím, že jsem někdy viděl někoho tak nervózního, jako byl Roman před startem. Je ironií, že bodem zlomu byla chvíle, kdy včera v noci udělal chybu. Tím z něj spadl tlak a dnes byl podstatně uvolněnější. Je pro něj fantastické, že při debutu s týmem zajel nejrychlejší čas v rychlostní zkoušce a v průběhu víkendu získával na jistotě.“

Konečné výsledky včetně pořadí jezdců a značek naleznete v příloze zde.


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose