www.car.cz
 

SCANIA v roce 2004 posílila pozice a může být spokojena
     10.2.2005 16:31 - tisková zpráva


SCANIA v roce 2004

 

Zpráva Liefa Östlinga, prezidenta a CEO společnosti Scania

 

„Rok 2004 byl pro společnost Scania velmi úspěšný, posílila svou pozici na trhu jak v oblasti prodeje, tak i služeb. Prodej těžkých nákladních vozů stoupl, rekordní úrovně dosáhl prodej autobusů a průmyslových a lodních motorů. Počet objednávek vzrostl o 23 % a prodej o 12 % v porovnání s rokem 2003. Výnosy ze servisních a finančních služeb svědčí o pokračujícím pozitivním vývoji. Čistý zisk společnosti se za loňský rok zvýšil o 34 % na 4 077 miliónů švédských korun. (v roce 2003 - 3 034 miliónů švédských korun) a výnos na akcii dosáhl 20,39 švédských korun. Provozní marže představuje 11,2 % (v roce 2003 - 10,1 %).

 

V posledním čtvrtletí roku 2004 vzrostl počet přijatých objednávek na nákladní vozy                        a autobusy Scania o 12 % a prodej o 16 %. Čistý zisk za čtvrté čtvrtletí 2004 se navýšil                   o 44 % na 1 315 miliónů švédských korun v porovnání se stejným obdobím v roce 2003.

 

Nová řada nákladních vozů Scania - dálkové, stavební a rozvážkové vozy, které byly představeny v uplynulém roce, se setkaly se značným ohlasem ze strany zákazníků i médií. Nová řada R určená pro dálkovou přepravu získala prestižní ocenění „Nákladní automobil roku 2005“ (International Truck of the Year 2005), které uděluje porota složená                         z 18 odborných novinářů z předních evropských časopisů, zaměřených na nákladní automobily. Řada R získala tento titul díky mnoha přednostem jakými jsou vylepšená ergonomie, vytříbený interiér kabiny, či zdokonalená paleta hnacích ústrojí a vynikající provozní hospodárnost.

 

Díky inovovaným pracovním postupům a globální výrobní strategii se přechod na výrobu nové řady nákladních vozů obešel bez jakéhokoli přerušení. Jak již bylo oznámeno, přechod na výrobu nové řady povede ke snížení počtu zaměstnanců v některých provozech. To se bude především týkat závodu na výrobu kabin ve švédském Oskarshamnu.

 

V uplynulém roce vzrostla poptávka po těžkých nákladních vozech v celé západní Evropě. Nárůst byl zčásti způsoben potřebou obnovy vozového parku a také pokračujícím vývozem použitých vozidel do střední a východní Evropy. V západní Evropě vzrostl počet objednaných vozů o 17 %. Důležitou roli hraje ekonomický rozvoj v Evropě, protože přepravní služby jsou přímo spojeny s růstem HDP.

 

Zvýšení poptávky a prodeje bylo zaznamenáno i mimo Evropu, například v Latinské Americe, na Středním východě, v jihovýchodní Asii nebo Africe.

 

Předpokládá se, že poptávka po těžkých nákladních vozech v roce 2005 bude stabilní, nadále pak poroste v zemích východní Evropy. Zpomalení ekonomického vývoje v Evropě by však mohlo negativně ovlivnit pozitivní trend. Hrozí také nejistota v oblasti cen surovin.

 

V listopadu 2004 na mimořádné valné hromadě akcionáři odhlasovali schválení veřejné nabídky na odkup akcií Scanie série A, držené společností Ainax (v minulosti vlastněné firmou Volvo).

 

Záměrem nabídky je znovu obnovit normální vlastnickou strukturu a eliminovat nejistoty ohledně vlastnictví koncernu Scania, které přetrvávají téměř šest let. Akcionáři ze společnosti Ainax obdrželi nabídku výměny akcií Scania za akcie Ainax. Ten, kdo tuto nabídku akceptuje dostane hlasovací práva na Výročním zasedání společnosti Scania pořádaném v dubnu 2005. Představenstvo společnosti Ainax v rámci Švédské Akcionářské Asociace doporučilo akcionářům přijmout nabídku Scanie, která platí do 15. února 2005.

 

Díky úspěšným hospodářským výsledkům navrhlo představenstvo společnosti Scania vyplatit dividendy v částce 15 švédských korun za akcii.“

 

 

Leif Östling, prezident a CEO společnosti Scania

 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose