www.car.cz
 

Již desetiletí působení na našem trhu pojišťovny právní ochrany D.A.S.
     2.4.2005 10:01 - tisková zpráva


Mít své právo na své právo

V letošním roce slaví desetiletí svého působení na našem trhu pojišťovna právní ochrany D.A.S.

Systém pojištění právní ochrany byl ještě před deseti lety v České republice prakticky neznámým pojmem. Na prvopočátky působení D.A.S. v České republice vzpomíná paní Jitka Chizzoly, která působí jako statutární zástupce a výkonná ředitelka společnosti od jejího vzniku: „V mé paměti zůstane navěky zapsán okamžik, kdy jsem přijala výzvu být u vybudování nové společnosti a podílet se na jejím rozvoji.


Výzva byla o to silnější, neboť se jednalo o zcela nový druh pojištění, o kterém neměla česká veřejnost, odbornou veřejnost nevyjímaje, dosud žádné povědomí. A troufnu si také tvrdit, že nebýt naší společnosti, je téměř jisté, že by nedošlo ani k historickému průlomu v oblasti pojišťovací legislativy, kdy se v zákoně o pojistné smlouvě účinném od roku 2004, resp. 2005 poprvé setkáváme s pojmem pojištění právní ochrany.“

Na samém počátku práce bylo nutné vytvořit potřebné know how. To se úspěšně podařilo také díky pomoci společností D.A.S. v SRN a v Rakousku.

„Před deseti lety byl zahájen „Pilotní projekt Česká republika“ a stal se jednoznačným úspěchem. To se prokázalo již po několika málo letech. Tento pozitivní vývoj společnosti D.A.S. v České republice nám pak dal jistotu při dalším zakládání společností ve střední a východní Evropě, konkrétně se jedná o D.A.S. na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Pro tyto společnosti se stala D.A.S. Česká republika partnerem, ba dokonce příkladem. Kromě jiného funguje také pravidelně jako školicí základna pro své mladší sesterské společnosti,“ připomíná dále pan Peter Wiegand, který již od založení společnosti působí v její dozorčí radě.

Ve vývoji každé společnosti můžeme najít řadu mezníků, které dokumentují její rozvoj. Není tomu jinak ani u D.A.S. Česká republika. Jedním z těch zásadních, kromě vlastního založení společnosti, byl pravděpodobně 6. únor 1995. V tento den byla uzavřena vůbec první pojistná smlouva o pojištění právní ochrany v České republice a v celé východní Evropě. A tento první klient využívá služeb D.A.S. dodnes.

V prvním období, zhruba do roku 1997, se D.A.S. zaměřovala především na motoristy. Ale již v roce 1997 byl na míru ušit produkt pro každou českou rodinu - „Pojištění právní ochrany rodiny“ s možností dalšího připojištění vlastnických, nájemních a sousedských sporů. Brzy poté následovalo „Pojištění právní ochrany pro zaměstnance v pracovněprávních vztazích“, „Pojištění právní ochrany při úrazu“ a celá další plejáda pojistných produktů. V roce 1998 vznikla tísňová linka pro klienty, na kterou se mohou obracet v naléhavých záležitostech 24 hodin denně po 365 dní v roce. Tuto nadstandardní službu klienti nijak nepociťují na výši pojistného. A o tom, že ji hojně využívají, svědčí i více než 11 000 volajících klientů za poslední rok.

V letech 2000 - 2004 byla pro privátní i podnikatelskou sféru zvýšena pojistná částka z 220 000 Kč na jednu pojistnou událost až na 500 000 Kč. Pro klienty to představuje fakt, že D.A.S. v případě sporu, který spadá do pojištění právní ochrany, uhradí místo klienta za advokáty, soudní poplatky a jiné výdaje až 500 000 Kč na každou pojistnou událost. Stejným způsobem byla zvýšena na 500 000 Kč i kauce, která je za pojištěného uhrazena v případech, kdy je možné jejím zaplacením vyloučit vazbu pojištěného v souvislosti se zahájením jeho trestního stíhání.

V roce 2001 přichází D.A.S. také se speciálním produktem pro podnikatele, který v roce 2003 doplnil další speciální produkt pro lékaře, lékařské praxe a lékárny.

Rok 2004 přinesl nejen vstup ČR do Evropské unie, ale pro D.A.S. Česká republika znamenal také značné kapitálové posílení mateřské společnosti. Fúzí D.A.S. International a D.A.S. Rechtsschutz se zvýšil základní kapitál mateřské společnosti z dosavadních cca 2,5 milionů euro na 37 milionů euro.

Společnost D.A.S. se specializuje výlučně jen na pojištění právní ochrany a neprovozuje žádný jiný druh pojištění. V současné době pracuje pro D.A.S. v České republice 77 pracovníků a na smluvním základě dále zhruba 300 zprostředkovatelů. V jednotlivých regionech celé republiky je pak umístěno celkem 15 inspektorátů. Dynamický rozvoj společnosti dokumentuje i to, že zatímco za prvních pět let činnosti D.A.S. v České republice požádalo o právní ochranu celkem zhruba 4 500 klientů a externí náklady, zejména náklady za právní pomoc českých i zahraničních advokátů a soudní řízení, činily necelých 10 milionů Kč, jenom za rok 2004 požádalo o právní ochranu přes 20 000 klientů a na externích nákladech bylo zaplaceno téměř 33 milionů korun.

Tisíce klientů D.A.S. se již mnohokrát mohly přesvědčit o tom, že cesta k právu může být občas značně trnitá. A tyto případy pak dokazují přednosti pojištění právní ochrany. V D.A.S. již s úspěchem řešili řadu případů, kdy se klienti domáhali jako poškození náhrady škody a protistrana odškodnění odmítala, jednání zbytečně protahovala apod. Nejčastěji se jednalo o náhradu škody z dopravních nehod, nebo škod vzniklých na majetku pojištěných, ale také za škody vzniklé fyzickým napadením pojištěného, napadení psem apod. Mimosoudní nebo soudní cestou vymohla společnost D.A.S. pro své klienty v České republice a v zahraničí již několik desítek milionů korun. Klienti přitom nemuseli investovat žádné vlastní prostředky v souvislosti s vedením sporů o náhradu škody a minimálně byli zatěžováni také související administrativou. D.A.S. hájí své klienty také v případě toho, kdy sami chybovali. Výjimkou zde nejsou ani těžké dopravní nehody se smrtelnými následky, nebo těžkými zraněními. Obhájci, pověření D.A.S., zde pak nejen v České republice, ale i v zahraničí hájí zájmy klientů. Množství klientů také ocenilo, zejména v posledních letech, pojištění právní ochrany v případě sporů s pronajímatelem bytu, nebo zaměstnavatelem. Klienti rovněž využívají právní ochranu v případech sporů při uplatňování reklamací v obchodech, při sporech s jinými pojistiteli, leasingovými společnostmi, zásilkovými službami a dalšími subjekty.

Pojišťovna právní ochrany D.A.S. tak již deset let ve své každodenní činnosti naplňuje jedno ze svých hesel, které říká, že v demokratické společnosti má každý právo na své právo.
 

tisk info Autosalon Brno 2005


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose