www.car.cz
 

N. Zéland: Nové pneumatiky se Gardemeisterovi vyplatily
     8.4.2005 10:46 - tisková zpráva


Rally Nový Zéland (7. – 10. 4. 2005)

 

Tisková zpráva – 1. etapa

 

Posádce týmu BP-Ford Tonimu Gardemeisterovi a Jakke Honkanenovi patří po prvním dni Rally Nový Zéland šesté místo. Po obtížném dopoledni na kluzkých tratích se Finům osvědčily nové, dosud nevyzkoušené pneumatiky, se kterými zajížděli velmi rychlé časy a posouvali se vpřed průběžným pořadím.

 

Novozélandská soutěž, čtvrtý podnik mistrovství světa 2005, patří tradičně mezi jezdci k nejoblíbenějším a ani letošní ročník není výjimkou. Úvodní etapa se odehrávala nedaleko malého města Paparoa, téměř 150 kilometrů od základny soutěže v Aucklandu. Dva průjezdy čtyř rychlostních zkoušek měřily celkem 129,22 kilometrů a tratě byly tak kompaktní, že téměř polovina dnes najetých kilometrů byla měřených.

Noční déšť zhutnil na některých úsecích sypkou šotolinu, jinde zanechal před startem mokrá místa. Modrá obloha, s nezvykle vysokými podzimními teplotami, které dosáhly téměř 30°C, však připravila pro diváky i pro posádky výbornou kulisu náročného dne. Na zaprášených cestách zůstala po horkém létě spousta kamenů, které byly pro Toniho Gardemeistera, se třetí startovní pozicí, handicapem.

"Na první erzetě byla přilnavost dobrá, protože bylo vlhko. Na dalších třech to ale bylo horší," říká 30ti letý Gardemeister. "Nemohl jsem najít správnou stopu, protože cesty byly sušší a bylo na nich hodně sypké šotoliny. Pokoušel jsem se jet naplno a držet se dráhy, kterou projela auta přede mnou. Ta ale byla jenom dvě a stopy téměř žádné."

V polovině etapy patřilo Focusu RS v barvách Castrol osmé místo. Finský jezdec se rozhodl pro tvrdší směs pneumatik Michelin a zvolil novou konstrukci, kterou BP-Ford ještě netestoval. Kombinace pneumatik a čistších tratí vylepšila Gardemeisterův výkon. Třikrát ve čtyřech rychlostních zkouškách zajel čas mezi čtveřicí nejrychlejších a posunul se na šesté místo, pouze 5,4 sekundy za pátého Chrise Atkinsona.

"Odpoledne byla přilnavost fantastická. Zvolili jsme excelentní pneumatiky a přidali jsme. Na sedmé RZ nám trochu vadl brzdový pedál, ale nebyl to žádný větší problém. Zítra pojedu ve stejném rytmu a když to půjde, ještě přidám," dodává Gardemeister.

Ředitel BP-Ford týmu Malcolm Wilson byl odpoledním výkonem jezdce potěšen. "Ráno přistoupil Toni k volbě pneumatik konzervativně. Nová konstrukce pneumatik Michelin udělala obrovský rozdíl a Toniho časy se enormně vylepšily. Zítra se musí pokusit udržet stejný výkon," říká Wilson.

Antony Warmbold a Michael Orr zakončili první etapu Rally Nový Zéland s privátně nasazeným Focusem RS na 26. místě. Těsně před cílem první rychlostní zkoušky se na jejich voze porouchal posilovač řízení a další tři měřené úseky musel německý jezdec absolvovat bez jeho pomoci. Časový ztráta jej odsunula až na 44. místo, ale během odpoledne se vyrovnaným výkonem posunul vpřed.

 

Pořadí po 1. etapě

1. S Loeb/D Elena / Citroen Xsara / 1hr 12min 01.1sec

2. M Grönholm/T Rautiainen  / Peugeot 307 / 1hr 12min 24.2sec

3. F Duval/S Prévot /  Citroen Xsara / 1hr 12min 27.8sec

4. P Solberg/P Mills  /  Subaru Impreza  / 1hr 12min 32.8sec

5. C Atkinson/G MacNeall / Subaru Impreza / 1hr 12min 55.4sec

6. T Gardemeister/J Honkanen / Ford Focus RS / 1hr 13min 00.8sec

7. M Märtin/M Park / Peugeot 307  / 1hr 13min 10.3sec

8. M Stohl/I Minor  / Citroen Xsara /  1hr 13min 48.3sec

9.  H Rovanperä/R Pietilainen /  Mitsubishi Lancer / 1hr 13min 54.2sec

10 G Galli/G D'Amore  / Mitsubishi Lancer / 1hr 14min 01.7sec

 

 

 

 

 

Martin Linhart,

Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com

 

 


 
 
Fotogalerie:   Valaška 2005 od Martina Viďourka, www.frozentime.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose