www.car.cz
 

Moto GP: Gibernau nejrychlejší první den v Jerezu
     9.4.2005 18:12 - Pavel Jelínek


Sete Gibernau zajel nejrychlejší kolo během chladného a podmračeného úvodního dne Velké ceny Španělska na okruhu Jerez. Jelikož od letošního roku platí nové kvalifikační předpisy, jednalo se v tomto případě pouze o čas z volného tréninku. Jediný kvalifikační bude totiž bývat vždy v sobotu odpoledne od 14:00 do 15:00 hodin. Tato úprava platí ale pouze pro třídu MotoGP.

 

Od začátku pátečního tréninku se povětšinou jednalo o boj Gibernau – Rossi. Již v dopolední části Gibernau zajel rekordní čas 1:40,800, což mu přineslo určitou psychologickou výhodu. Čas Rossi byl „pouze“ 1:40,886. Tyto časy se již nikomu nepodařilo překonat, neboť v odpolední části byla trať podstatně chladnější. Nejblíže byl časem 1:40,894 Nicky Hayden na Hondě týmu Resol a John Hopkins na Suzuki časem 1:40,934. Jmenovaní čtyři jezdci byli jedinými, kteří se dostali pod hranici 1 minuta 41 sekund.

 

„Myslím si, že se začíná ukazovat dobrá předsezónní spolupráce Hondy a Michelinu“, komentoval situaci Gibernau. „Musíme být spokojeni s výsledkem prvního dne. Jsme na špici a stále je ještě prostor pro další zlepšení. Dnes jsme hledali správné nastavení pro vlastní závod, snažili jsme se odjet co nejvíce kol na závodních pneumatikách“.

 

Mezi vážné kandidáty na nedělní stupně vítězů patří mimo zmíněnou trojici i Marco Melandri. Naopak prozatím trochu ve stínu zůstává Max Biaggi, nesmíme ale opomenout jeho zlepšení v pátek odpoledne oproti rannímu času o celou 1,3 sekundy. To ho vyneslo na šestou pozici.

 

Další pokrok ve vývoji motocyklu Kawasaki potvrdil Shinya Nakano, kdy zajel sedmý nejrychlejší čas a umístil se tak před Rossiho týmovým kolegou Colinem Edwardem.

Ve třídě 250cc byl v první kvalifikaci díky svému poslednímu kolu časem 1:43,025 nejrychlejší Dani Pedrosa na Hondě. Do té doby dominovaly v Jerezu motocykly Aprilia v podání Sebastiana Porta,  Casey Stonera a Randy De Punieta.

 

Neočekávaně dobře si v této třídě vedla i dvojice našich jezdců – Jakub Smrž je prozatím na 13. místě časem 1:45,364, Radomil Rous je 19. časem 1:46,161. Pokud se vezme v patrnost, že letos v této třídě startuje 12 továrních motocyklů, které jsou svojí kvalitou podstatně jinde oproti zbývající technice, vynikne toto umístění ještě více.

 

Kuba je prozatím druhým jezdcem na netovárním stroji, předstihl ho pouze v této kubatuře debutující Němec Jenkner, naopak za Kubou je další debutant Ital Cosi s tovární Aprilií. Pochválit je třeba i Radka Rouse, který na týmového kolegu domácího Debona ztrácí necelé 0,6 sekundy. V předsezónních testech se tento rozdíl pohyboval povětšinou v řádu 2 – 3 sekund.

 

V kategorii 125cc byl nejrychlejší loňský vítěz tohoto závodu Ital Marco Simoncelli na Aprilii časem 1:46,996. Za ním skončil jeho krajan Mattia Pasini na stejném motocyklu, třetí byl nejrychlejší jezdec Hondy Švýcar Thomas Lüthi. Prozatímní první startovní řadu doplňuje Fin Mika Kalilo na KTM.

 

Z naší trojice byl dle očekávání nejrychlejší Lukáš Pešek, jehož čas 1:49,496 stačil bohužel až na 16. místo. Patnáctiletý debutant Karel Abrahám skončil na 36. místě časem 1:52,223. Do závodu se prozatím kvalifikovalo 39 jezdců, jediným mimo stanovený limit 1:54,485 je na divokou kartu FIM startující Patrik Vostárek z týmu OMV Hanusch s časem 1:54,847.

 

-pa-


 
 
Fotogalerie:   IRTA testy 2005 - Radek Rous

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose