www.car.cz
 

Moto GP -so: Rossi pokořil v Jerezu kvalifikační rekord, Pešek dnes sedmý
     10.4.2005 07:23 - tisková zpráva


Valentino Rossi zahájí obhajobu svého titulu mistra světa MotoGP v úvodním závodu šampionátu ve španělském Jerezu z pole position. Časem 1:39,419 vytvořil kvalifikační rekord trati, který je téměř o 1,5 sekundy lepší než jeho vlastní původní rekord, který zajel při loňském ročníku.

 

„To moje kolo bylo neuvěřitelné“, smál se Rossi po skončení kvalifikace. „Michaelin udělal značný pokrok s jeho kvalifikačními pneumatikami. Již ty původní byly výborné, ale po dalším přezutí jsem měl ještě kvalitnější ! Přesto do zítřejšího závodu není otázka pneumatik zcela vyjasněna. Po několika kolech pneumatiky začínají dosti klouzat, což je ale stejné i pro ostatní jezdce. Nyní již doufáme v dobré počasí na zítřek a těšíme se na parádní závod“.

 

Při zítřejším závodu se očekává návštěva až 125 000 diváků, kteří budou mohutně povzbuzovat svého lokálního favorita Sete Gibernaua. Ten dnes skončil na druhém místě se ztrátou 0,496 sek. na Rossiho. Třetí se umístil při svém prvém startu na Hondě Marco Melandri. Odsunul tímto továrního jezdce Hondy Nicky Haydena až do druhé řady, kde mu budou společníky Shinya Nakano na Kawasaki a Loris Capirossi na Ducati. Umístění Capirossiho je nutno ocenit o to více, neboť po pádu v sobotním ránu jezdil v kvalifikaci s naštípnutou kostí v kotníku.

 

Na jedenáctém místě skončila nejlepší Suzuki v sedle s Johnem Hopkinsem. Jeho výkon byl poznamenán důsledky sobotní dopolední havárie i jeho bojem s chřipkou. Naprostým fiaskem skončila kvalifikace pro jednoho z kandidátů na titul mistra světa – Max Biaggi odstartuje až ze 16. pozice.

 

V kvalifikaci třídy 250cc svůj včerejší pole position čas ještě vylepšil Dani Pedrosa a nový traťový rekord je tak ustaven na hodnotě 1:42,868. Druhý skončil Sebastian Porto i když dnes zaostal za svým včerejším výkonem. I další pořadí první řady zůstalo shodné s páteční kvalifikací – třetí Casey Stoner, čtvrtý Randy De Puniet.

 

Naši dva bojovníci mají pro zítřejší závod následné pozice – Jakub Smrž 15. časem 1:45,364, když dnes se nedokázal zlepšit, Radomil Rous startuje z 20. místa časem 1:46,007. To je proti včerejšku zlepšení o necelé dvě desetinky sekundy, v samotné dnešní kvalifikaci to znamenalo slušné 16. místo.

 

V sobotní kvalifikaci třídy 125cc bylo pro všechny jezdce velmi obtížné zlepšit svoje časy z předchozího dne. Příčinou byl značný vítr, který těmto lehkým strojům s jezdci subtilních postav dokáže dosti znepříjemnit jízdu. Na pole position tak po pátku časem 1:46,996 zůstal Marco Simoncelli, přestože dnes díky pádu odjel pouze 6 kol a dosáhnul o 3 sekundy horší čas než v pátek. Díky již zmíněným obtížným povětrnostním podmínkám došlo v první desítce k pouhým dvěma změnám – Fabrizio Lai se posunul z 5. na 4. místo a do první desítky se na její úplný konec dostal až z 15. místa Tomoyoshi Koyama. Z desátého místa odsunul na jedenácté bývalého šampióna Manuela Poggialiho.

 

Lukáš Pešek byl jedním ze 7 jezdců z celkového počtu 40, který dokázal i v nepříjemném protivětru zlepšit svůj páteční čas. Navíc to bylo v sólo jízdě, bez úkrytu za někým v závěsu. Dosažený čas 1:49,088 ho posunul ze 16. na 12. pozici. Za zaznamenání ale stojí fakt, že to byl v sobotní kvalifikaci 7. nejrychlejší čas. A navíc stejné místo obsadil Lukáš i v sobotním dopoledním volném tréninku. S nadějí lze tedy očekávat nedělní úvodní závod. Dalším našim jezdcům se již tak nevedlo – Karel Abrahám i Patrik Vostárek v dnešní kvalifikaci havarovali. Karel tak objel pouhá dvě kola, což samozřejmě nemohlo stačit k zajetí nějakého solidního času. Svoji 36. kvalifikační pozici si přesto udržel. Patrik bohužel možná i v důsledku neabsolvování kompletní kvalifikace nestačil stlačit svůj čas pod kvalifikační limit 1:54,485 a tak jeho páteční čas 1:54,847 a dnešní 1:54,915 mu s největší pravděpodobností vystaví stop pro zítřejší závod.

 

Pro fanoušky rychlé jedné stopy ještě připomínáme jednu menší změnu. Oproti minulým rokům byl pro letošek částečně změněn harmonogram závodního dne. Dvě slabší kubatury začínají o 15 minut dříve, tzn. sezóna 2005 vypukne startem třídy 125cc přesně v 11 hodin a kanál Eurosport bude samozřejmě (na rozdíl od letos se nezajímající české Primy) u toho !

  - pa-


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose