www.car.cz
 

Jak prokazovat pojištění vozidla
     20.4.2005 14:16 - tisková zpráva


Z ročního výkazu o projednaných přestupcích za r. 2004 vyplývá, že častým přestupkem dle § 16 zákona č. 168/99 Sb. je, že řidič při provozu vozidla na pozemní komunikaci nemá u sebe doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla nebo zelenou kartu a na požádání jej nepředloží příslušníku Policie ČR. Celkem bylo za r. 2004 na tomto úseku uloženo 72 pokut...


Odbor správních činností, oddělení evidence řidičů  :
  
   
  
     Dle § 6 odst. 3 zákona 361/2000 Sb. řidič motorového vozidla musí mít při řízení u sebe :
- řidičský průkaz,
- osvědčení o registraci vozidla podle zvláštního právního předpisu, viz. zák. č. 56/2001 Sb. /dřívější název „osvědčení o technickém průkazu“, lidově „malý techničák“/,
- doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla podle zvláštního právního předpisu (viz. zák. 168/99 Sb.)
- osvědčení profesní způsobilosti řidiče, pokud jde o řidiče, který je povinen účastnit se zdokonalování odborné způsobilosti podle zvláštního zákona (viz. zák. 247/2000 Sb.)

     Za doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla se dle § 17 odst. l zákona 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla považuje:
a) doklad o pojištění odpovědnosti (vzor tohoto dokladu je uveden v příloze č. l vyhlášky č. 205/1999 Sb. a jeho náležitosti v § 1 této vyhlášky a vydává jej pojistitel – pojišťovna bezprostředně po uzavření pojistné smlouvy týkající se tuzemského vozidla)
b) nebo zelená karta (mezinárodní karta automobilového pojištění)
c) nebo doklad o hraničním pojištění (doklad o hraničním pojištění se týká řidiče cizozemského vozidla, který nemá platnou zelenou kartu-blíže § 14 cit. zákona č.168/99 Sb., jeho náležitosti stanoví §2 vyhl. 205/1999 Sb.)

     Tedy řidiči motorového vozidla nestačí mít při řízení u sebe doklad o zaplacení pojištění odpovědnosti na příslušný rok (ústřižek poštovní poukázky,pokladní doklad apod.), ale musí mít u sebe při provozu vozidla na pozemní komunikaci jeden ze tří zákonem stanovených dokladů a to doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, což je v praxi nejčastější případ nebo zelenou kartu nebo doklad o hraničním pojištění.

     Za nepředložení takového dokladu řidičem při provozu vozidla lze uložit pokutu do 500,- Kč. Tyto pokuty ukládá městský úřad obce s rozšířenou působností.
 
 
-jů-


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose