www.car.cz
 

WRC: Druhou čtvrtinu MS tvoří čtyři šotolinové soutěže ve Středomoří
     22.4.2005 09:00 - tisková zpráva


PRVNÍ ZE ČTVEŘICE EVROPSKÝCH ŠOTOLINOVÝCH SOUTĚŽÍ MS ZAVEDE TÝM ŠKODA MOTORSPORT NA SARDINII

  • Na Italské rallye - Sardinie pojedou v týmových barvách Armin Schwarz a Janne Tuohino
  • Druhou čtvrtinu světového šampionátu tvoří čtyři šotolinové soutěže ve Středomoří

Po zámořských soutěžích v Mexiku a na Novém Zélandu se světový šampionát vrací na evropský kontinent. Jeho pátým kolem bude ve dnech 28. dubna až 2. května Italská rallye – Sardinie. Na její start se postaví dvě Fabie WRC 05 s posádkami Armin Schwarz/Klaus Wicha a Janne Tuohino/Mikko Markkula.

 

Poprvé se Sardinie stala součástí MS loni v říjnu a jela se za horkého a slunečného počasí. Šotolinové tratě ostrova, který je nazýván milionářským rájem, jsou v přímém kontrastu s asfaltovým podnikem se střediskem v San Remu, kde se Italská rallye až do té doby odehrávala. Úzké cesty s nezpevněným povrchem jsou lemovány velkými balvany a jsou náročné na odolnost podvozkových částí vozů všech posádek.

 

Armin Schwarz vedl na tomto podniku loňskou sestavu týmu Škoda Motorsport. Chřipka mu ale zabránila, aby si z italského podniku odvezl příjemnou zkušenost. Janne Tuohino bude na Sardinii starovat poprvé a na svůj debut se už velmi těší..

 

Italská rallye – Sardinie odstartuje druhou čtvrtinu letošní sezony, která se pojede výhradně na šotolinovém povrchu. Během devíti týdnů absolvují týmy čtyři podniky. Po Sardinii následují Kypr, Turecko a Řecko. Každá z těchto drsných soutěží dokonale prověří kvality podvozků vozů a fyzickou kondici všech posádek.

 

 Armin Schwarz: “Loni jsme velmi záhy zjistili, že soutěž nemá nic společného s někdejší Sardinií. Tratě jsou úzké a zatáčkovité s velkým množstvím sypké šotoliny na povrchu. Letos se jede o hodně dříve a důsledkem mohou být velké odlišnosti. Na testech před soutěží jsme tu neměli dobré počasí a je dost možné, že nás čeká letošní první deštivý podnik. V každém případě je tu důležité zabrat a být rychlý hned od startu.“

 

Janne Tuohino: “Po Novém Zélandu jsme absolvovali dobré testy na Sardinii, opravdu blízko základny soutěže v Olbia. Najel jsem asi 300 kilometrů a díky nim jsem se na tomto měkkém a písčitém povrchu hodně naučil. Nikdy jsem tu ještě nejel, ale tratě jsou úzké a technické, což by mělo mému stylu vyhovovat. Jezdil jsem zatáčky hodně ze široka, což je určitě dobré pro fanoušky, ale ne pro dosahované časy! To tady samozřejmě nebude fungovat.“

 

Martin Mühlmeier, vedoucí týmu Škoda Motorsport: “Zámořské soutěže pro nás očividně nebyly příliš dobré, ale jsme zpátky v Evropě a očekáváme lepší výsledky. Před touto soutěží jsme absolvovali specifický test, díky kterému strávili Armin i Janne ve voze více času a mělo by se to odrazit na jejich zkušenostech s tímto konkrétním povrchem. Před Mexikem ani před Novým Zélandem to nebylo možné, protože pravidla testování v těchto oblastech zakazují.“

 

 

Italská rallye – Sardinie v detailech:

 

Základnou soutěže je přístav Olbia na severovýchodě ostrova, který se stal, se svými restauracemi, butiky a nádhernými scenériemi, oblíbeným místem mnoha milionářů a módních návrhářů. Mistrovství světa v rallye se sem vrací po šesti měsících a slavnostní zahajovací ceremoniál je naplánován na čtvrtek 28. dubna. Jeho dějištěm bude malebný přístav Porto Rotondo, asi 17 kilometrů severně od Olbie.

 

První etapa odstartuje v pátek a budou ji tvořit tři rychlostní zkoušky, každá se dvěma průjezdy. Celkem na posádky první den čeká 139,70 měřených kilometrů. V sobotu přibude dalších pět úseků, mezi nimiž nechybí ani nejdelší rychlostní zkouška Tandalo. Z celkových 144,01 kilometrů ukrojí dvakrát 38,77. Po dvou dnech strávených v horách na sever a severozápad od Olbie se přesunou jezdci k nejkratší a závěrečné etapě na západ od tohoto města. Šest rychlostních zkoušek bude mít celkovou délku 66,32 kilometrů a po jejich absolvování je první posádka očekávána na cílové rampě v Porto Rotondo ve 14:30 hodin.

Škoda Motorsport Media Team

 
 
Fotogalerie:   Rallye Pelhřimov 2005 od Jirky Dokulila

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose