www.car.cz
 

Tomáš Enge před Japonskem: Motegi je oživením
     27.4.2005 18:10 - tisková zpráva


Dokončení závodu je hlavním cílem Tomáše Engeho v nadcházejícím závodním víkendu v Motegi. Český jezdec týmu Panther Racing se do Japonska těší, závod mimo USA podle něj přispívá k zatraktivnění šampionátu.

 

Šampionát IndyCar pokračuje po měsíční přestávce jediným závodem mimo USA, který hostí japonský ovál Twin ring Motegi. Jeden a půl míle dlouhý ovál má tvar vajíčka, jednotlivé dvojice zatáček proto vyžadují odlišné nastavení vozu – v rychlé části se preferuje maximální rychlost, ve pomalejším úseku zase větší přítlak, výsledné nastavení je proto kompromisem.

 

Enge mezi závody IRL ukázal své kvality v úvodním závodu LMES, kde s Ferrari 550 Maranello českého týmu MENX byl nejrychlejším jezdcem své třídy. Nyní je už však plně soustředěn na náročný závodní víkend. Enge i celý tým Pannther Racing chtějí v Japonsku konečně protrhnout letošní smůlu a dokončit závod.

 

Tomáš Enge: „Motegi trochu připomíná Phoenix, je tam v podstatě jen jedna stopa a odlišné zatáčky – jedna dvojice se jede naplno, ve druhé se ubírá. Rozdíl je však v tom, že Motegi je rychlejší, dosahované průměry jsou o více než 20 mil/h na kolo vyšší. Pro Japonce je závod velkou událostí, hned dvě automobilky dodávají do IRL motory a je dost dobře možné, že pro domácí závod připraví extra motory. Pevně věřím, že Panther Racing bude stejně jako na předchozích tratích konkurenceschopný, ale hlavním cílem je dokončit závod, snad už jsme si letošní porci smůly vybrali. Samotné Japonsko se mi líbí a je to oživení seriálu, stejně jako závody na klasických tratích. Je jen škoda, že se letos nejede v Evropě.“

 

Twin Ring Motegi vybudovala Honda a leží asi 100 km severovýchodně od Tokia a skýtá kombinaci oválu a okruhu. Závod v Japonsku je pro všechny aktéry nejnáročnějším bodem sezony co do logistiky, z Indianapolis je třeba přepravit veškeré vybavení týmů i pořadatelů, což obnáší skoro 200 tun. Dopravu obstarávají dvě obří letadla Boeing 747, veškerý materiál navíc musí projít celnicí v USA i Japonsku. Twin Ring je náročný i pro dodavatele pneumatik Firestone, velké klopení vyžaduje nejodolnější obutí z nabídky. Motegi letos hostí už třetí závod IRL.

 

Motegi Twin Ring

 

Délka oválu: 1,5 míle, 4 zatáčky

Délka závodu: 200 kol = 300 mil

Loňský pole position: Dan Wheldon 205,762 mil/h

Loňský vítěz: Dan Wheldon

 

Časový program (SEČ)

 

Čtvrtek 28. dubna

04:00-05:30 Volný trénink 1

06:45-08:15 Volný trénink 2

 

Pátek 29.dubna

02:30-04:00 Volný trénink 3

05:30-06:30 Kvalifikace

08:45-09:15 Zahřívací trénink

 

Sobota 30. dubna

06:00 Start závodu na 200 kol

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Rechberg 2005 od Tondy Malého

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose