www.car.cz
 

Super Pole v Mostě pro Dostála. Octávia cup 2005 startuje
     16.5.2005 00:09 - tisková zpráva


Super Pole pro Dostála

 

Rekord trati s novou octavií drží Janák

 

Už první sobotní volný trénink přinesl několik zajímavých zjištění. Vepředu se drželi favorité z loňska, mezi kterými se ale docela hezky vyjímal se třetím nejrychlejším časem Jani Paasonen. Kvalifikační systém Super Pole pak ukázal, že jde o velice zajímavý nástroj, který s sebou nese napětí a dokáže překvapivě zamíchat pořadím. 

 

Startovní listina se nakonec ustálila na sedmnácti vozech v poli. Účast na poslední chvíli odřekl Dan Šorm, ale přibyli Jupa a Volavka. Mezitím ale byli organizátoři osloveni několika polskými jezdci, kteří v Mostě v rámci Divize 4 republikového mistrovství jedou jeden z podniků polského šampionátu. Projevili velký zájem o octavie, které viděli testovat a pro Brno se tak počet jezdců podle všeho skutečně ještě zvýší.

 

Nejrychlejší čas na kolo ve volné jízdě ustavil Janák na hodnotě 1:55,006, o sedm desetin za ním byl Brejla a o další desetinu dál pak Paasonen. Nadále platí, že v poháru panuje naprostá vyrovnanost. Zbrusu nové motory vykazovaly už při zkouškách na brzdě rozdíly do 1 kW, což je při celkovém výkonu  162 kW skutečně zanedbatelné. Čtvrtý čas zajel Došek, pátý Dostál, šestý Matějovský a sedmý nováček Jandík. Šlo však o první ranní jízdy, které startovaly v osm hodin a bylo ještě poměrně chladno.

 

Když byla po obědě odstartována první část oficiálních měřených tréninků, počasí se zlepšilo. Oteplilo se a oficiální časy už byly téměř u všech horší, než ráno. První zůstal Janák, který ale zajel nejrychlejší kolo o dobrých osm desetin sekundy pomaleji, než v ranním testování. Polepšil si Dostál, který byl druhý, třetí skončil Gottwald, čtvrtý Brejla, pátý Matějovský, šestý Vaníček, sedmý Jandík, osmý Paasonen, devátý Jupa a desátý Došek. Mezi druhým Dostálem a jedenáctým Formanem činil rozestup necelou sekundu!

 

Prvních deset pilotů se tedy o hodinu později připravilo v boxech k absolvování letošní novinky v pravidlech, k ostré kvalifikaci systémem Super Pole. Jako první vyrazil desátý Došek a podle svého zvyku odvedl fantastický výkon. Najel čas 1:56,482 a to v celkovém hodnocení vydalo na druhou pozici na roštu. Bezkonkurenčně nejlepší kolo na hraně fyzikálních zákonů ovšem předvedl Dostál, který startoval až předposlední a byl skoro o sekundu lepší, než Došek.

 

Třetím místem v kvalifikaci  překvapil Oldřich Vaníček, čtvrtý byl Brejla, pátý Paasonen a šestý Jupa. Až sedmý čas najel původně favorizovaný Janák, který probrzdil nájezd do jedovaté nové šikany. Osmý byl další nováček Miroslav Jandík, devátý Jiří Gottwald, který přiznal, že se do ostrého kola prostě vůbec netrefil. Systém Super Pole se vymstil Michalu Matějovskému, jenž asi pod psychickým tlakem a pocitem  odpovědnosti nezvládl sérii zatáček pod obloukem MATADOR. Byť se mu podařilo zůstat na trati, několik smyků jej připravilo o slušný čas.

 

„Hlavně si to člověk nesmí moc brát k srdci, protože se potom přemotivuje,“ zhodnotil svůj výkon Došek. „A to vím o dvou chybách, například v nájezdu na cílovku do ostrého kola jsem to vzal po trávě a to člověka dost zpomalí,“ přiznal se. O chybách v ostrém kole mluvil i Jani Paasonen, který se podle všeho už velice dobře vyrovnal s okruhovým jezdeckým stylem.

 

“To auto se mi líbí pořád víc a už si spolu rozumíme. Jsem jen hodně zvědav na nedělní závody, ta situace se soupeři okolo bude pro mne úplně nová,“ svěřil se finský soutěžák.

 

Po ranním warm-upu, který je naplánován na půl devátou, bude první sedmnáctikolový závod startovat v 9 hodin a padesát minut.

(14.4. 2005)


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose