www.car.cz
 

ECCE se blíží a také výstava ČLOVĚK a automobil
     18.5.2005 22:48 - tisková zpráva


v roce 2005 uplyne 100 let od prvního závodu na známé evropské trati ECCE HOMO Šternberk. K tomuto významnému výročí se připravuje řada doprovodných akcí, jak již jsme ostatně  informovali. A protože se známé ECCE rychle  blíží, připomínáme:

Jednou z nejvýznamnějších obsahem i rozsahem bude výstava v prostorách šternberského hradu ke stému výročí závodů a tratě ECCE HOMO, události nadregionálního významu města. Výstava je nazvána ČLOVĚK a automobil – HOMO aUTOMOBILIENSIS
Termín zahájení výstavy 17. 5. – den prvního závodu na trati ECCE HOMO (součást závodu Vídeň – Wroclaw). 

Ukončení výstavy – 21.9.2005, což je Evropský den bez aut .

Výstava, která bude uspořádána přímo na hradě Šternberk na ploše téměř 400m2 obsáhne a nabídne návštěvníkovi nejen historii tratě a závodů ECCE HOMO, ale vývoj automobilismu jako fenoménu 19. a 20. století.

V expozici výstavy návštěvník uvidí např. některé dokumentární materiály z historie ECCE HOMO, vývoj kola a pneumatiky, vývoj lakýrnictví, vývoj olejářství a zařízení s tím související, vývoj časomíry, vznik a vývoj designu závodního vozu, vlastní závodní stroje pro dospělé i děti, oblečení a doplňky. Vzpomínky na osobnost Františka Šťastného, zastoupení žen v automobilovém sportu bude reprezentovat památka Elišky Junkové a ženský autoklub, zmíněna bude i historie BESIPu.

Samostatná část bude věnována trofejím plakátům, upomínkovým předmětům, propagačním materiálům, fotografiím a filmovým materiálům. Nebude chybět ani vývoj hraček, knihy, obrazy.

Předpokladem vzniku kvalitní expozice, která rozšíří turistickou nabídku šternberského hradu po celou sezónu roku 2005 a bude jednou z hlavních událostí oslav a připomenutí stého výročí ECCE HOMO, je spolupráce mnoha subjektů, kteří již na přípravě výstavy intenzivně spolupracují – NTM Praha, Muzeum Tatry Kopřivnice, Státní okresní archív v Olomouci, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Olomoucký kraj, Muzeum automobilky Mladá Boleslav, Technické muzeum v Brně, 1. AMK žen, Klub historických vozidel Praha, firmy Havel, Hoyer, Sony, 3M, Sunoco, Spies Hecker, Alcar Bohemia, dále časopis ABC, BESIP, řada výrobců hraček např. KOPAV v.d. Náchod, výrobců modelů, matchboxů, a mnoho dalších.

Výstava bude instalována v prostoru bývalé stálé expozice historie časomíry a je  první výstavou, která zahájí  novou tradici sezónních výstav na šternberském hradě.

 


 
 
Fotogalerie:   Autonova rally Tišnov 2005 od Pavla Paláčka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose