www.car.cz
 

Víkendové oslavy výročí Masarykova okruhu v Brně přilákaly tisíce lidí
     23.5.2005 19:54 - Pavel Jelínek


Na  právě uplynulý víkend připadly oslavy 75 let založení  brněnského Masarykova okruhu. Veřejnosti je připomnělo  hned několik různých akcí, počínaje páteční vernisáží  výstavy  v Technickém muzeu v Brně k tomuto jubileu.

A jelikož vernišáž byla součástí tzv. Muzejní noci, kdy měla až do nočních  hodin veřejnost vstup  zdarma  do řady brněnských muzeí, u exponátů byla neuvěřitelná tlačenice. Údajně za první den ( a noc) výsztavu vidělo  cca 13 000 lidí.

Další  tisíce  pak  v sobotu  zamířily přímo k novému  Masarykovu okruhu na Kývalku. Od dopolečních hodin zde bvyl připreven  program pro děti i dospělé, zatímco po závodní dráze se proháněly  motocykly. Návštěvníci Masarykova okruhu si mohli odnést také autogramy několika závodních jezdců a prohlédnout si  několik závodních vozů i motocyklů, nechyběly ani historické automobily. Rozdávané letáky zase připomínaly, že již brzy se uskuteční Autosalon v Brně.

Za zmínku  rozhodně  stojí  i pamětní vzpomínková jízda několika desítek historických krasavců po té  zcela nejstarší  části okruhu. Tedy  ještě  v protisměru poslední používané  verze přes Pisárky a Kohoutovice, Žebětín, Ostrovačičice do Popůvek, kde se kolona  otočila. Pak následoval oběd u létajícího hoteliéra Rosti Nedbálka v Ostrovačicích a po něm podvečerní přejezd  na nový Masarykův okruh.

Největší nápor především mladých fandů nastal podle organizátorů v sobotu v podvečer. Od 18 hodiny se totiž na  tribuně  F konal koncert hned  několika  rockových kapel. Před záverečným vystoupením skupiony Kabát pak přišel  na řadu velký ohňostroj, nazvaný Zrození okruhu. Asi dvacetiminutová světelná show připomněla historii i vítěze závodního okruhu. Sledovalo ji jen v areálu okruhu více než deset, možná i  patnáct  tisíc  lidí. A další pak mohli světelné efekty sledovat z některých brněnských sídlišť.

Ohňostroj byl zároveň takzvaným prelude k soutěži ohňostrojných skupin, která se bude na konat na Brněnské přehradě již od 26. května do 1. června. Sobotní světelné představení se skládalo ze tří částí a podle  tvůrců první navozovala atmosféru zrození závodního okruhu, druhá dynamičtější část připomínala samotné závody silných strojů a závěr ohňostroje pak byl věnován vítězům na okruhu.

Pořadatelé zejména večerní nápor celkem  zvládli. Přes den o náporu nešlo až tak hovořit. Navíc brněnský dopravní podnik zajišťoval odvoz speciální autobusovou linkou z okruhu do Brna, takže  účastníci skvělého koncertu, který  odhalil nové možnosti tohoto  areálu, nemuseli  šlapat  po půlnoci  tmou nebo čekat na ranní  rozjezd....

Zejména závěrečné vystoupení oslav v podání  skupina Kabát a neúnavného Pepy Vojtka bylo úchvatné.

Akci nezvládla pouze Policie  ČR. Někdo z velících činovníků vymyslel zcela nesmyslné opatření   s naprosto neprodyšnou  uzávěrou komunikace Žebětín - okruh v obou směrech a motoristé museli  tento  úsek objíždět  přes Popůvky a Kývalku a v  noci dokonce  přes Ostrovačice. Přestože provoz zde na zatarasené komunikaci nebyl nijak nezvládnutelný a opatření bylo zcela zbytečné. Na akci  strávilo celé  odpoledne  až do nočních ( spíše ranních) hodin mnoho desítek  policistů a daňový poplatník tak vyhodil mnoho desítek,  či  spíše přes stovku tisíc korun  na zajištění  této akce !!!!

Jinak se ale oslavy vydařily. A co hlavně, už brzy se fandové mohou těšit na další akce v Brně. Jednak  na  DTM a  hned vzápětí na Autosalon Brno 2005. Zajímavý bude rovněž 66 hodinovy marathon na motokárách. Soutěže o vstupenky na první dvě uvedené akce najdete zde.

Fotografie z akce pak brzy najdete v naší fotogalerii !!!!
 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose