www.car.cz
 

Erik Janiš zahájil evropský šampionát na stupních vítězů
     25.5.2005 00:52 - tisková zpráva


Erik Janiš z JOKA týmu dokázal v úvodním závodu evropského šampionátu motokár třídy ICC ve francouzském Angerville potvrdit roli jednoho z favoritů. Oba závody končil mezi trojici nejlepších a v průběžném pořadí mu patří druhá příčka.

 

Evropský šampionát motokár třídy ICC čítá tři dvojzávody a jako první přišlo na řadu Angerville ve Francii. Erik Janiš ve své loňské premiérové sezoně ve třídě ICC naznačil, že může závodit s nejlepšími a pro letošní sezonu si spolu s týmem vytýčil vysoký cíl a to bojovat o stupínek nejvyšší. V Angerville se od prvních volných tréninků pohyboval mezi nejlepšími. V kvalifikaci obsadil s minimální ztrátou necelé desetiny třetí místo, když měl smůlu na rozdělení do skupin. První dvě skupiny odjely celou první kvalifikaci na suchu, v okamžiku začátku třetí skupiny, kde byl i Janiš, začaly padat první kapky a následně se rozpršelo.

 

Počasí si s účastníky pohrávalo i před úvodní rozjížďkou, kdy se zdálo, že déšť bude pokračovat. Jezdci na čelních místech podle toho volili pneumatiky, těsně před startem se však počasí otočilo. Tým Joka nechtěl riskovat nesplnění limitu pro nájezd na startovní rošt a zůstal na mokrých pneumatikách. V případě nevyjetí k závodu jezdci hrozí plná bodová penalizace, kterou dostalo sedm účastníků, kteří se na poslední chvíli snažili přezout a nestihli to. Janiš měl na osychající trati problémy se zbrusu novými mokrými pneumatikami a s vypětím sil dojel 14. Chuť si spravil v dalších rozjížďkách, které se už jely za normálních podmínek a na své konto si připsal jedno vítězství a dvě druhá místa.

 

Do prvního finálového závod odstartoval Janiš ze šestého místa a v prvních dvou kolech si polepšil vždy o jedno místo. Pak dlouho bojoval se zkušeným Italem Belletim, ze souboje nakonec vyšel v 15. kole vítězně. Ve zbývajících šesti kolech se ještě dokázal dotáhnout na druhého Principeho, nicméně na útok už neměl čas. Do druhé finálové jízdy Janiš znovu skvěle odstartoval a hned v úvodu se po tvrdém souboji dostal na druhé místo před Principeho. Ve zbytku závodu pronásledoval domácího suveréna Tony Lavananta, o  převaze této dvojice  nad ostatními nejlépe vypovídá fakt, že soupeřům ujeli o více než šest sekund, což je ve vyrovnaném startovním poli obrovský rozdíl. Janiš šanci k útoku nedostal, ale druhé místo ho vyneslo na stejnou příčku v průběžném pořadí.

 

Erik Janiš: „Před víkendem jsem si docela věřil, protože Angerville je technická trať, což mám rád. Navíc jsem tam měl možnost  testovat, což mi hodně pomohlo. Kvalifikace byla přesto nervy drásající, protože se schylovalo k dešti. Byl jsem až v poslední skupině a vzhledem k počasí vyjeli okamžitě všichni jezdci na trať. Prakticky se nedalo najít volné místo pro jedno kolo a i v tom mém nejrychlejším mě v závěru zbrzdil jiný jezdec. Byla to škoda, protože jsem měl i přes tuto nepříjemnost minimální ztrátu na první místo. První rozjížďka byla vzhledem k měnícímu se počasí loterií a nezvolili jsme úplně nejlepší pneumatiky.Pak šlo hlavně o to minimalizovat ztrátu. Další rozjížďky byly v pohodě a nakonec jsem si pro finále vybojoval třetí řadu. Nerad bych to zakřiknul, ale myslím, že už jsem přišel na to, jak opravdu dobře odstartovat. Dříve to byla má slabina, ale tentokrát jsem měl v obou finálových závodech perfektní starty a to mi pomohlo.

 

 V prvním finále jsem se rychle dostal na čtvrté místo, ale pak jsem na chvíli uvíznul za třetím jezdcem a vedoucí dvojice mi odskočila. Podařilo se mi sice nakonec dotáhnout na druhého, ale na pořádný útok už nebyl čas. Ve druhém finále byl kritický nájezd do první zatáčky, protože jsem se přetahoval o druhé místo a soupeř mě  vytlačil až do trávy, ale nepovolil jsem. Potom jsem se snažil něco vymyslet na lídra, ale dokázal vždy zareagovat a nedal mi šanci k útoku. S trochou štěstí mohl víkend dopadnout ještě lépe, ale je to dobré vykročení do šampionátu. Cítím, že v něm můžu opravdu bojovat o příčku nejvyšší.“

 

Josef Kališ, šéf týmu: „Erik podal velmi dobrý výkon a nestačil pouze na domácího jezdce, který má trať perfektně najetou. Dvakrát nám nepomohlo počasí, poprvé v kvalifikaci a podruhé před první rozjížďkou. Erik se s tím, ale nenechal rozhodit a  potvrdil své kvality. Startovní pole je velmi vyrovnané a bude důležité pravidelně dojíždět co nejvýše.“

 


 
 
Fotogalerie:   Mille Miglia 2005 od Tondy Malého

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose