www.car.cz
 

Pro Ford v Turecku dvojnásobný bodový zisk
     18.6.2005 17:54 - tisková zpráva


Turecká Rally (2. –5. 6. 2005)

 

Tisková zpráva – 3. etapa

 

Dva vozy týmu BP-Ford skončily v cíli Turecké rally na bodovaných pozicích a mezi devíti nejúspěšnějšími posádkami byly tři s Fordy Focusy RS WRC. Toni Gardemeister a Jakke Honkanen skončili šestí, 41 sekund před týmovými kolegy Romanem Krestou a Janem Možným. Devátou příčku obsadili v sedmém podniku světového šampionátu v rally Antony Warmbold a Michael Orr s privátně nasazeným Focusem RS.

Toni Gardemeister rozšířil svou rekordní bilanci, když dosud bodoval ve všech soutěžích letošního ročníku MS. V průběžné tabulce hodnocení jezdců mu patří pátá příčka, Kresta s Možným jsou osmí. V hodnocení značek si Ford udržel svou třetí pozici.

Jedinou šancí k posunu vpřed pořadím by pro Gardemeistera byla dnes případná chyba soupeřů. Ani zezadu mu nehrozilo žádné nebezpečí a rozhodl se tedy během posledních dvou měřených úseků neriskovat. "Byl to tvrdý víkend," říká 30ti letý Fin. "Dojel jsem na bodované pozici, což je dobré, ale hodně jsem chtěl skončit před Markko Märtinem a to se mi nepodařilo. Se svým výkonem nejsem moc spokojený. Místní tratě mám rád, ale tentokrát jsem se na nich necítil ve své kůži. Ztratil jsem čas kvůli včerejšímu defektu, ale ten jsem si zavinil sám, protože jsem najel do kamenů."

"Dnes jsem byl s nastavením vozu spokojenější. Zvolil jsem tvrdší podvozek a bylo to lepší. Přilnavost ale nebyla tak dobrá a nejspíš jsme měli k tomuto nastavení zvolit i jiné pneumatiky. V Řecku nás čeká jiný povrch a chci si tam dojet pro dobrý výsledek," dodává.

Roman Kresta nezměnil nic na své bezpečné strategii, která fungovala stejně dobře, jako na předešlých soutěžích. 29ti letý Čech byl znevýhodněn onemocněním svého spolujezdce, kterého po celé tři dny trápila bolest v krku a zvětšené uzliny. Na první rychlostní zkoušce dnešního dne však zkusil přidat a výsledkem byl pátý nejlepší čas.

"Na úvodní erzetě jsem jel naplno, protože tu byla dobrá přilnavost. Závěrečný měřený úsek ale pokrývala vrstva sypké šotoliny a proto jsem znovu zvolil opatrnější tempo. Byl to dobrý víkend a potřetí v řadě jsem bodoval, což svědčí o vyrovnanosti výkonů. Nebylo snadné v těchto proměnlivých podmínkách zvolit správné pneumatiky. Navíc jsme seznamovací jízdy absolvovali za diametrálně odlišných podmínek, což obtížnost ještě zvyšovalo," říká.

Warmbold byl s umístěním v Top10 po náročném víkendu spokojený. "Měli jsme své silnější a slabší chvilky," říká německý jezdec. "Na blátě nemám mnoho zkušeností a příliš nevěřím přilnavosti. Cítím se jako na sněhu bez hřebů. Nejméně jsem si věřil první den, ale včera a dnes už to bylo lepší."

Další soukromá posádka Henning Solberg a Cato Menkerud skončila se stejným Focusem RS jedenáctá. Norové se do soutěže vrátili díky systému SupeRally po včerejším odstoupení pro poruchu plynového pedálu. Na dnešní poslední rychlostní zkoušce přišli zhruba po deseti kilometrech o možnost řadit třetí převodový stupeň, ale na jejich pozici v cíli se nic nezměnilo.

Závěrečnou soutěží středomořského šotolinového čtyřlístku bude ve dnech 23. - 26. června Řecko. Akropolis rally bude mít centrum ve městě Lamia.

 

Konečné pořadí

1. S Loeb/D Elena F Citroen Xsara 4hr 21min 48.0sec
2. P Solberg/P Mills N Subaru Impreza 4hr 22min 47.6sec
3. M Grönholm/T Rautiainen FIN Peugeot 307 4hr 23min 03.3sec
4. C Sainz/M Marti B Citroen Xsara 4hr 26min 05.9sec
5. M Märtin/M Park EE Peugeot 307 4hr 27min 45.2sec
6. T Gardemeister/J Honkanen FIN Ford Focus RS 4hr 29min 55.3sec
7. R Kresta/J Možný CZ Ford Focus RS 4hr 30min 36.3sec
8. G Galli/G D'Amore I Mitsubishi Lancer 4hr 31min 26.9sec
9. A Warmbold/M Orr D Ford Focus RS 4hr 33min 14.7sec
10 H Rovanperä/R Pietilainen FIN Mitsubishi Lancer 4hr 35min 39.4sec

 

Martin Linhart,

Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com

 

 


 
 
Fotogalerie:   Rajd Polski 2005 - Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose