www.car.cz
 

Acropolis 2005: Gardemeister a FORD: Druhé místo s příchutí vítězství
     27.6.2005 08:35 - tisková zpráva


Rally Acropolis (23. – 26. 6. 2005)

 

Tisková zpráva – 3. etapa

 

Gardemeister: Druhé místo s příchutí vítězství

Nejlepšího výsledku své kariéry dosáhla finská posádka BP-Ford World Rally Teamu Toni Gardemeister a Jakke Honkanen. Na náročné Rally Acropolis si s Focusem RS WRC dojela pro druhou pozici. Vyrovnala tak svůj výsledek z Monte Carla a v polovině šampionátu jí patří v hodnocení jezdců třetí příčka. Jako jedna ze dvou posádek současného pole také bodovala na všech dosavadních soutěžích letošního mistrovství světa.

Jejich krajané Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen skončili s privátně nasazeným Focusem RS pátí. Za zády udrželi dalšího Fina, Harriho Rovanperäho, k čemuž jim pomohly nejrychlejší časy ve dvou posledních rychlostních zkouškách.

Závěrečná etapa zahrnovala čtyři měřené úseky o celkové délce 98,79 kilometrů. Gardemeister sváděl již během včerejška velikou bitvu o druhé místo s Carlosem Sainzem. Dnes ráno byl odhodlám udržet španělského jezdce za svými zády. Jeho Focus RS v barvách Castrolu byl nejrychlejší hned v první rychlostní zkoušce závěrečného dne a druhé místo obsadil v následující. Svůj náskok 7,7 sekundy z předchozího dne rozšířil na hodnotu 25,6 sekundy. Sainz nechtěl dále riskovat své třetí místo a Toni mohl na závěrečných dvou úsecích poněkud zvolnit.

"Ráno jsem jel opravdu na maximum," říká 30ti letý Gardemeister. "Zvolil jsem perfektní pneumatiky a auto bylo výborné. Snažil jsem se jet čistou stopu a když jsem se dozvěděl, že Carlosovy mezičasy jsou pomalejší, mohl jsem trochu ubrat. Druhá série byla obtížná. Sledovali jsme Carlosovy časy a opět trochu zvolnili. Pomalejší jízda je ale náročnější, protože ztratíte rytmus."

"Během celého víkendu jsme neměli žádný větší problém a všechno šlo hladce. Jeli jsme naplno od prvního kilometru. Bojovat s někým tak zkušeným, jako je Carlos, není vůbec jednoduché, ale dokázali jsme to. Focus RS pracoval dobře, pneumatiky Michelin byly výborné. Během druhé poloviny sezony se musíme pokusit proměnit druhé místo ve vítězství," dodává.

Hirvonen s Lehtinenem využili na začátku soutěže výhody lepší startovní pozice a dostali se i do vedení. Později předváděli krásný souboj se svým krajanem Harrim Rovanperäm. Rozdíl mezi nimi se během včerejška zvětšil až na 26,9 sekundy. Během prvních dvou rychlostních zkoušek závěrečného dne snížil Rovanperä náskok na 2,3 sekundy. Hirvonen se ale v samém závěru blýskl dvěma nejrychlejšími časy a konečný rozdíl činil 31,2 sekundy. Celkem Fin vyhrál v Řecku tři rychlostní zkoušky.

Roman Kresta s Janem Možným se dnes postavili na start díky systému SupeRally, když v každé ze dvou předcházejících etap odstoupili. Dnes absolvovali první dva měřené úseky, ale zdravotní indispozice Jana Možného českou dvojici opět zastavila.

 

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson byl Gardemeisterovým umístěním na stupních vítězů potěšen. "Byl pod velkým tlakem, aby zajel dobrý výsledek a úkol splnil," říká. "Sebastien Loeb tu píše historii a pro náš tým má druhé místo cenu vítězství. Toni si udržoval svou pozici po celý víkend. Chvíli mu sice trvalo, než Focusu WRC úplně porozuměl, ale tato soutěž našemu vozu vždy vyhovovala, což znovu potvrdil. Mikko byl skvělý. Zajel s vozem specifikace 2003 tři nejrychlejší časy a prokázal jeho stále výbornou konkurenceschopnost."

Po čtyřech rozpálených soutěžích se při následujícím podniku teploty poněkud sníží. Tým BP-Ford míří do jihoamerického zimního období, kde se ve Villa Carlos Raz pojede ve dnech 14. - 17. července Rally Argentina.

 

Provizorní pořadí Rally Acropolis
1. S Loeb/D Elena F Citroen Xsara 4hr 12min 53.7sec
2. T Gardemeister/J Honkanen FIN Ford Focus RS 4hr 14min 29.9sec
3. C Sainz/M Marti E Citroen Xsara 4hr 15min 04.8sec
4. M Grönholm/T Rautiainen FIN Peugeot 307 4hr 15min 50.1sec
5. M Hirvonen/J Lehtinen FIN Ford Focus RS 4hr 16min 06.9sec
6. H Rovanperä/R Pietilainen FIN Mitsubishi Lancer 4hr 16min 38.1sec
7. G Galli/G D'Amore I Mitsubishi Lancer 4hr 18min 13.3sec
8. M Märtin/M Park EE Peugeot 307 4hr 18min 31.2sec
9. P Solberg/P Mills N Subaru Impreza 4hr 18min 56.7sec
10 X Pons/C Del Barrio E Citroen Xsara 4hr 22min 07.1sec

 

 

 

Martin Linhart,

Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com


 
 
Fotogalerie:   Kopná 2005 - foto Jiří Dokulil

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose