www.car.cz
 

Po strhující bitvě Gardemeister v Argentině čtvrtý, Kresta 11
     18.7.2005 08:42 - tisková zpráva


Rally Argentina (14. – 17. 7. 2005)

 

Tisková zpráva – 3.etapa

 

Po strhující bitvě Gardemeister v Argentině čtvrtý

 

Toni Gardemeister se spolujezdcem Jakke Honkanenem zakončili Argentinskou rally na čtvrté pozici. V napínavé bitvě posledního dne uhájili svůj náskok před krajanem Harrim Rovanperäm a v cíli je dělilo pouhých 5,6 sekundy.

 

Gardemeister si s Focusem RS WRC v barvách Castrolu připsal další bodované umístění a vylepšil tak svou letošní absolutní bilanci devíti startů s devíti bodovými zisky. Je pouze jedním ze dvou jezdců, kteří to dokázali a v průběžné tabulce šampionátu mu patří čtvrtá příčka. Ford je v hodnocení značek třetí.

 

Roman Kresta s Janem Možným dokončili soutěž při svém argentinském debutu na 11. místě. Soukromé posádky Antony Warmbold / Michael Orr a Luis Perez Companc / Jose Maria Volta skončily s Focusy RS na 12. respektive 14. místě. Všechny čtyři focusy, které do soutěže odstartovaly, projely po 340ti kilometrech cílovou rampou.

 

Třicetiletý Gardemeister bojoval o vteřiny s Rovanperäm již od samého startu ve čtvrtek večer. Poslední etapu zahájil s náskokem 11,0 sekund před svým rivalem.  Během dne se rozdíl ztenčil na 5,9 sekundy a po vítězném čase na rychlostní zkoušce Giulio Césare a dvou průjezdech diváckou supererzetou zůstalo v cíli Gardemeisterovi k dobru konečných 5,6 sekundy.

 

„Byl to náročný den a vlastně celá soutěž byla náročná,“ říká Gardemeister. „Dnešní ranní erzety byly zledovatělé, ale neměl jsem jinou šanci, než jet naplno, abych udržel Harriho za sebou. Povrch tratí se měnil od suchého, přes mokrý až po led a není jednoduché se udržet v konstantním tempu, když se podmínky stále mění. Zajel jsem na nejdelším úseku nejrychlejší čas, ale párkrát jsme tam měli namále.“

 

"S víkendem jsem spokojený, i když na stupních vítězů by se mi líbilo více. Kdyby zůstaly podmínky suché, jako byly při seznamovacích jízdách, mohlo to tak dopadnout. Čtvrté místo je ale také dobré a je to můj letošní devátý bodový zisk, což vypadá na slušnou a vyrovnanou formu,“ dodává.

 

Kresta odstartoval s Focusem RS do závěrečného dne z 10. pozice. Zledovatělá trať ho ale přiměla k větší opatrnosti. „Jednou jsem vyjel mimo a dvakrát jsem se na Giulio Césare do zatáčky příliš ze široka sklouzl. Stálo mě to asi 20 vteřin,“ říká. „Erzety byly obtížné a pekelně to na nich klouzalo.“ Když viděl, že se mu nepodaří ztrátu dohnat, rozhodl se již neriskovat a držet si v následujících měřených úsecích až do cíle svou 11. pozici.

 

"Dnes jsem se v autě necítil perfektně. Některé mé časy byly během víkendu celkem dobré, jiné méně. Auto jelo dobře, ale se svým výsledkem nejsem spokojený. Na druhou stranu jsem tu jel poprvé a tak to možná úplně špatné nebylo,“ dodává Kresta.

 

Šéf týmu BP-Ford Malcolm Wilson byl potěšen Gardemeisterovým vítězstvím v osobním souboji. „Když vezmeme v úvahu, že tu Toni minulý rok nestartoval, podal opravdu skvělý výkon. Velmi mě těší, že dojel opět na bodech a že mu jeho výsledek snad dodá ještě více sebedůvěry před domácím podnikem. Díky němu si Ford udržel silnou pozici v hodnocení značek,“ říká.

 

Šampionát se nyní vrací do Evropy k nejokázalejší podívané roku. Finskou rally s centrem v Jyväskylä (4. – 7. srpna) charakterizují zvlněné tratě a obrovské skoky.

 

Konečné pořadí

1.  S Loeb/D Elena                          F                     Citroen Xsara                       3hr 55min 36.4sec

2.  M Grönholm/T Rautiainen                      FIN                  Peugeot 307             3hr 56min 02.5sec

3.  P Solberg/P Mills                                   N                     Subaru Impreza        3hr 56min 31.7sec

4.  T Gardemeister/J Honkanen FIN                 Ford Focus RS       3hr 58min 14.4sec

5.  H Rovanperä/R Pietilainen        FIN                  Mitsubishi Lancer     3hr 58min 20.0sec

6.  M Märtin/M Park                         EE                  Peugeot 307             3hr 59min 58.6sec

7.  F Duval/S Smeets                                  B                     Citroen Xsara                       4hr 01min 05.5sec

8.  M Stohl/I Minor                            A                     Citroen Xsara                       4hr 01min 19.3sec

9.  C Atkinson/G MacNeall             AUS               Subaru Impreza        4hr 01min 35.6sec

10 X Pons/C Del Barrio                  E                     Citroen Xsara                       4hr 04min 01.5sec

11 R Kresta/J Možný                                CZ                  Ford Focus RS       4hr 04min 14.6sec

 

 

FIA World Rally Championship (po 9 ze 16 kol)

Jezdci                                                                       Značky

1.  S Loeb                             75pts                          1. Citroen                              96pts

2.  P Solberg                        48pts                          2. Peugeot                            90pts

3.  M Grönholm                     45pts                          3. Ford                                  62pts

4.  T Gardemeister             44pts                         4. Subaru                              54pts

5.  M Märtin                           42pts                          5. Mitsubishi                         41pts

6.  H Rovanperä                   20pts                          6. Skoda                                 8pts

9.  R Kresta                         10pts

 

 

 

 

 

Martin Linhart,

Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com


 
 
Fotogalerie:   Rally Úslava Blovice 2005 od Pavla Kacerovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose