www.car.cz
 

Marcus Grönholm před Finskem : "Nejsem rád druhý"
     2.8.2005 14:47 - tisková zpráva


Interview s Marcusem Grönholmem : "Nejsem rád druhý"

 

 

Myslíte si, že jste mohl s trochou štěstí v Argentině vyhrát?

"Pro Sebastiena by bylo bývalo nevýhodné sucho, ale za vlhka byla jeho první startovní pozice v pátek výhodou. Nebyl jsem schopen jet tak rychle jako on. Taková je rallye. Někdy je to tak, že úspěch stíhá úspěch a jezdci, kterému se zrovna daří, jdou na ruku i okolnosti. Sám jsem to v minulosti zažil a nemám si nač stěžovat. 307 WRC se opět přiblížila našim rivalům, ale stále není v pozici, kdy by mohla dominovat. Myslím, že zvítězit by bylo těžké i bez ztráty, kterou jsem nabral v pátek"

 

Byl jste hodně rychlý v sobotu ráno, kdy se tratě více podobaly finským...

"Na širokých a rychlých tratích je 307 WRC velmi dobrá a můžeme se spolehnout na dobrou přilnavost. To je před Finskem příjemné zjištění. Až na delší tlumiče, které musíme použít kvůli mnoha skokům, bude specifikace vozu velmi podobná té, kterou jsme použili v Argentině. Můžeme si tedy věřit, že ve Finsku na tom budeme dobře."

 

Povzbuzuje vás fakt, že pneumatiky fungovaly v Argentině velmi dobře?

"Na mokru a vlhku, jaké jsme měli v Argentině fungovaly naše Pirelli dobře. Bylo to také díky nižším teplotám, které tu oproti středomořským soutěžím panovaly. Teoreticky by se tedy měly stejně dobře osvědčit i ve Finsku. Teoreticky proto, že předpovídat u nás v létě počasí je nesnadné. Nikdo neví jak bude, jestli horko, nebo chladněji. Než uvidím, jaké podmínky na trati skutečně budou, zůstávám optimistou."

 

Loni jste ve Finsku vyhrál a vracíte se tedy na své oblíbené „místo činu“...

"To je pravda, ale náš největší soupeř je letos tak dobrý, že nás může klidně porazit i na domácí půdě. V každém případě to nebude mít jednoduché. Každý rok se před "mou" soutěží cítím neporazitelný, ale tentokrát mám pocit, že budu muset být zvlášť silný a soustředěný, pokud budu chtít vyhrát."

 

Vaše prohlášení může být pro někoho rozčarováním, ale vaše motivace snad nijak neutrpěla...

"Vůbec ne! Jakmile si nasadím přilbu, vždycky dám ze sebe maximum a nikdy bych si nepřipustil porážku už před startem. Musíte ale být prozíravý. Nic neuděláte s tím, když je nerealistické zlepšení pozice a situace vám diktuje dojet si raději pro jisté body. Přiznávám, že to není situace, kterou bych zvládal snadno! V minulosti jsem někdy prozíravost ztratil, ale současná pozice Peugeotu v šampionátu mi velí, abych se s tím vyrovnal. Jinými slovy - stále nemám rád, když jsem druhý!"

 

Váš bratranec Sebastian Lindholm pojede Finskou rallye také...

"Může se snadno stát, že právě on bude mým největším soupeřem! Sebastian zná místní tratě velmi dobře a již loni ukázal, jak velmi rychlý je. Jeho nadšení ho ještě posiluje. Jezdit rychle po našich tratích je radost a každý z Finů se snaží zajet doma co nejlépe. Z toho někdy pramení chyby. Letos bude pro všechny z nás velmi důležité zůstat na té správné straně limitu."

 

Vzbuzuje ve vás dlouhá absence na nejvyšším stupínku pochybnosti o vašich schopnostech?

"Každý z jezdců rally se snaží ze sebe vydat to nejlepší. Jsem stejný za každé situace. Letos je konkurence tak těsná, že schopnost porazit Pettera Solberga je pro mě dostatečným důkazem mé stálé konkurenceschopnosti. Sebastien Loeb je ale děsivý soupeř. Jeho tým je velmi silný a on má v ruce všechna esa, díky kterým může dostat absolutní maximu ze svého vrozeného talentu. Před pár lety jsem byl ve stejné situaci s 206 WRC. Kdybych to dnes cítil stejně jako tehdy, mohli bychom být stále nejlepší. Naneštěstí se ale stále vkrádá pocit, že tomu něco chybí. Nějaké malé ´plus´, které dělá celý ten rozdíl. To malé něco je těžké najít, ale celý tým se o to snaží. Nikdo se nevzdává, zvláště Marcus Gronholm ne!"

 

Jean Claude Lefebvre, Peugeot Sport Communication


 
 
Fotogalerie:   Autonova rally Tišnov 2005 od Otakara Muchy juniora

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose