www.car.cz
 

V Mostě se bude o víkendu „lámat chleba“
     9.8.2005 09:24 - tisková zpráva


Předposlední pohárové dějství je zde

 

Dohromady čtyři ostré závody do konce letošního pohárového ročníku před sebou mají účastníci Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu 2005. V neděli 14. srpna se uskuteční dva z nich na mosteckém Autodromu Duhové Energie a za další dva týdny se tady v rámci víkendu trucků odehraje velké finále. Už v následujícím podniku se každopádně může mnohé rozhodnout.

 

Pauza od posledních závodů na konci června v Brně byla dlouhá. Jezdci ji strávili nejen odpočinkem na dovolených, ale mnozí využili i volných testovacích termínů a objevili se několikrát v Mostě, aby si osvěžili paměť a připravili změny v nastavení citlivých podvozků nových octavií. Především nastavení variabilních tlumičů je podle všeho hlavním klíčem k úspěchu, alespoň takový názor často zaznívá v kuloárech.

 

Nejvíce se to zatím daří ve stáji Motorsportu Kopecký, jehož jezdec Jiří Janák vede po třech závodních víkendech průběžné bodování, protože ze šesti závodů dokázal pětkrát vyhrát. Už nyní se ale mezi jezdci objevují spekulace o bodovací matematice a v předvečer předposledního podniku letošního ročníku Janák rozhodně eště nemá celkové vítězství vůbec jisté. To by za určitých okolností mohli totiž  ještě i dosud druhý Dostál, třetí Brejla a možná i čtvrtý Matějovský. Janák totiž zaznamenal v dosavadních podnicích poměrně vysoké bodové zisky a jeden z nich bude muset v konečném účtování podle propozic škrtnout.

 

Startovní listina čítá už přes dvacet jmen a do bojů v Mostě tentokrát zasáhnou hned tři noví jezdci. Jedním je Hynek Charous, který už si nové pohárové nářadí v Mostě několikrát zkoušel. Při posledním testování na začátku srpna se na zdejší trati objevil také Jiří Navrátil. Pilot, který je známý především skvělými výsledky v evropském šampionátu motokár, už v poháru v předchozích letech několikrát jel.

 

„Dostal jsem nabídku od ACA Autocentrály a budu startovat v tomhle podniku. Dokonce to vypadá i na celou  příští sezónu,“ přiznal jezdec. Připomínku předchozích poměrně slušných výsledků při pohárovém hostování však nechtěl brát v úvahu. „Jede se s novou technikou a já se s ní teprve seznamuji. Nesnažím se ani o nějak extrémní výkony, nerad bych nové auto hned rozbil,“ skromně v boxu vysvětloval Navrátil.

 

Další jezdec, který se bude vracet „na místo činu“, je Adam Lacko, který letos od samého začátku sezóny prokazuje neuvěřitelnou jezdeckou univerzálnost. Kromě startů s Alfou Romeo a BMW ve světovém šampionátu cestovních vozů odjel i dva podniky evropského poháru tahačů s Buggyrou a v Divizi 4 republikového okruhového mistrovství zároveň sedlá kevlarové monstrum, Mercedes Benz z DTM.

 

 „Právě tenhle víkend se mi to schází skutečně  naplno. Pokud jedu jeden víkend s nějakým typem techniky a za týden zase s něčím jiným, není to problém, člověk se stihne adaptovat docela slušně. Tentokrát mě ale čeká přesedání z mercedesu do octavie a zpět a tak to bude vyžadovat skutečně hodně velkou koncentraci. Ale snad to zvládnu,“ svěřil se pilot INTERNET EXPRES Prima Teamu.

 

Program víkendu RWE TRANSGAS Sports Car Challenge 2005 začíná pro účastníky poháru v sobotu v 8,00, kdy bude zahájen volný trénink. Ve 12,45 začne třičtvrtěhodinová kvalifikace a deset nejrychlejších jezdců z této měřené jízdy potom ve 14,40 nastoupí do kvalifikace systémem Superpole.

 

Nedělní dopolední závod octavií startuje v 9,50 a odpolední druhý závod na sedmnáct kol bude zahájen ve 13 hodin a 40 minut.

(8.8. 2005)

 

Fotografie, výsledkové listiny, videozáznamy a další podrobnosti jsou volně k dispozici na http://www.cp.octaviacup.cz/


 
 
Fotogalerie:   Za zákulisí 24 hodin Spa 2005 od Josefa Vrátila

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose