www.car.cz
 

Britská rallye po sobotě : Kresta má ve svých rukou rekord Fordu
     18.9.2005 09:21 - tisková zpráva


Britská Rally (15. – 18. 9. 2005)

 

Tisková zpráva – 2. etapa

 

Posádka týmu BP-Ford Roman Kresta a Jan Tománek se během druhé etapy Britské rally posunula na bodovanou pozici. Jejich deváté místo by znamenalo jeden bod do hodnocení značek a pokračování bezprecedentního rekordu týmu Ford.

 

Modrý ovál bodoval nepřetržitě posledních 55 podniků MS, tedy od Rally Monte Carlo v roce 2002. Takovouto bilancí se nemůže pochlubit žádný jiný tovární tým a bude záležet jen na Krestovi, zda se podaří tento řetěz nepřerušit.

 

Kresta s Tománkem získali tři místa průběžného pořadí po první sérii tří rychlostních zkoušek a svou pozici uhájili i během odpoledních, opakovaných průjezdů. Na osmého Manfreda Stohla ztrácejí 36,6 sekund a za nimi je se ztrátou 12,2 sekundy Mark Higgins.

 

Na suchých cestách se dnes jelo velmi rychle a Kresta přiznává, že měl několikrát namále. „Neslyšel jsem dobře rozpis a projel jsem vracečku rovně na šestku,“ říká 29ti letý Kresta. „Podařilo se mi všemu vyhnout, ale bylo to obrovské štěstí, protože to mohlo být hodně špatné. Na svahu byla na kluzké cestě zaparkovaná nějaká auta a stále mi není jasné, jak se mi podařilo je minout. Musel jsem se točit, abych se dostal zpátky na trať.“

 

"Cesty byly pěkně suché, ale na první erzetě byly místy kaluže. Museli jsme si zkracovat zatáčky a tím se do stopy vytahovala voda a bláto. Odpoledne byly tratě jako vymetené a jelo se hodně rychle. Cítil jsem se jako ve Finsku a hodně času jsme jeli na šestku. Dopoledne jsem zvolil měkčí směs na pneumatikách a odpoledne tvrdší, což bylo dobré. Pro zítřek mám jasný cíl – zůstat na bodech do hodnocení značek pro Ford,“ dodává.

 

Na tratích druhé etapy chyběli týmoví kolegové Toni Gardemeister a Jakke Honkanen. Finové byli vyloučeni, protože jejich Focus RS WRC nedosáhl při vážení v posledním servisu ve Swansea minimální povolené hmotnosti 1230 kilogramů. Šéf týmu Malcolm Wilson tento trest přijal a nebylo podáno odvolání. „Tým se spletl ve výpočtech a rozhodnutí komisařů jsme akceptovali. Byl to skutečně omyl z naší strany a komisaři pochopili, že se nejednalo o snahu získat nějakou výhodu,“ říká.

 

Britové Mark Higgins a Bryan Thomas se posunuli do první desítky průběžného pořadí, když se jim podařilo vyhrát závěrečnou diváckou rychlostní zkoušku na stadionu Millenium v Cardiffu. Na jedenácté místo odsunuli Colina McRaee.

 

Henning Solberg a Cato Menkerud, kterým po včerejším dni patřila sedmá příčka, neprožili právě nejlepší den. Hned v úvodní rychlostní zkoušce havarovali v rychlosti okolo 160 km/h. „Byla to má chyba,“ přiznává Solberg. „Blížil jsem se k pravotočivé zatáčce, na jejíž vnější straně byla halda klád, které jsem neměl v rozpisu. Zadek vozu do nich narazil a odmrštilo nás to do nějakých balíků. Ještě že tam byly, jinak bychom narazili do stromu.“

 

Závěrečnou etapu Britské rally tvoří čtyři rychlostní zkoušky a první vůz je očekáván na cílové rampě ve 14:00 místního času (15:00 v ČR).

 

 

Pořadí po druhé etapě

1.  S Loeb/D Elena                        F                     Citroen Xsara                       2hr 15min 12.7sec

2.  P Solberg/P Mills                      N                     Subaru Impreza        2hr 15min 57.4sec

3.  M Grönholm/T Rautiainen         FIN                  Peugeot 307             2hr 16min 42.5sec

4.  F Duval/S Smeets                       B                     Citroen Xsara                       2hr 17min 05.9sec

5.  H Rovanperä/R Pietilainen        FIN                  Mitsubishi Lancer     2hr 17min 06.6sec

6.  M Märtin/M Park                         EE                  Peugeot 307             2hr 17min 37.1sec

7.  G Galli/G D'Amore                      I                       Mitsubishi Lancer     2hr 17min 56.9sec

8.  M Stohl/I Minor                            A                     Citroen Xsara                       2hr 18min 14.0sec

9.  R Kresta/J Tománek               CZ                  Ford Focus RS       2hr 18min 50.6sec

10 M Higgins/B Thomas              GB                  Ford Focus RS       2hr 19min 02.8sec

 

 

PR

 

Internet: www.ford.cz,


 
 
Fotogalerie:   Tatra 805 vyráží na expedici Austrálie 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose