www.car.cz
 

Jiří Koblížek na výborném šestém místě v souboji o evropského řidiče kamiónu
     21.9.2005 11:30 - tisková zpráva


Titul nejlepšího evropského řidiče kamionu putuje do Belgie

Český reprezentant Jiří Koblížek se umístil na výborném šestém místě

 

 

Praha, 21. září 2005 – Ve dnech 16. a 17. září se ve švédském Södertälje uskutečnilo evropské finále soutěže „Mladý evropský řidič kamionu 2005“, kterou pořádala společnost Scania za podpory Evropské komise. Rozhodovalo se mezi 27 národními vítězi ze zemí evropské unie, Norska, Švýcarska a Turecka. V těžké konkurenci si prvenství vybojoval reprezentant Belgie, Laurens D’Huyvetter a k titulu nejlepšího mladého evropského řidiče kamionu získal svůj vlastní vůz Scania řady R. Druhým nejlepším řidičem se stal Milan Jakúbek ze Slovenska a jako třetí stanul na stupních vítězů Michele Sandri z Itálie.

 

Své želízko v soutěži měla i Česká republika. Jiří Koblížek, národní vítěz, si zajistil v celkovém pořadí výborné šesté místo. Oproti prvnímu ročníku soutěže, který se konal v roce 2003, tak posunul Českou republiku o tři příčky dopředu. Jiřímu Koblížkovi se dařilo zejména v ekonomické a defenzivní jízdě, kde nasbíral nejvíce bodů a zajistil si tak postup do finále, kde se rozhodovalo mezi šesti nejlepšími řidiči.

 

„V tak silné konkurenci, která se tu sešla, beru šesté místo jako úspěch a mám z  něj radost. Nejvíce jsem si věřil v defenzivní a ekonomické jízdě, které mi vyšly. Velkou roli však v konečném výsledku sehrála nervozita a stres,“ podělil se o své zážitky Jiří Koblížek.„Za svůj úspěch vděčím i svému zaměstnavateli, Štefanu Ratkošovi, který mi vždy, když jsem potřeboval, vyšel vstříc, abych se mohl na soutěž připravit.“

 

„Rád bych poděkoval také zástupcům české pobočky Scania, kteří mi věnovali hodně času             a předali řadu užitečných rad, které jsem při soutěži zúročil,“ řekl finalista Jiří Koblížek a dodal: „Podle mne může soutěž „Mladý evropský řidič kamionu“ motivovat řidiče, aby se zamysleli nad svým stylem jízdy a snažili se jezdit maximálně bezpečně a zároveň hospodárně.“

 

„S umístěním a výkonem Jiřího Koblížka v celoevropském finále jsme spokojeni. Předvedl, že v České republice jsou řidiči, kteří umí jezdit bezpečně a také při tom přemýšlet. K tak fantastickému úspěchu mu jménem společnosti Scania, gratulujeme,“ zhodnotila výkon českého řidiče Martina Jirásková, ze společnosti Scania CZ.

 

V čem se soutěžilo

Všech 27 řidičů absolvovalo v sídle společnosti Scania, v průběhu dvou dnů čtyři náročné soutěžní disciplíny. V pátek ráno je čekala první zkouška - prohlídka před jízdou. V časovém limitu 10 minut měli řidiči za úkol najít na připravené soupravě co nejvíce závad, které mohly mít vliv na bezpečnost provozu.

 

Podobně jako v národních kolech předvedli soutěžící také ekonomickou jízdu, a to s identickými tahači Scania R 420 s plně naloženými návěsy. Na 25kilometrovém okruhu se hodnotila dosažená spotřeba a čas. V přísném bodovém ohodnocení se odrazilo i dodržování všech rychlostních limitů - překročení rychlosti o 5 km/h znamenalo diskvalifikaci z této části soutěže.

 

 

Třetí disciplínou dne byla defenzivní jízda, která se hodnotila na stejné trati. Na trase bylo připraveno několik stanovišť, kde nezávislí komisaři sledovali styl jízdy – např. jak řidič najíždí na kruhový objezd, jak projíždí křižovatkou či styl rozjezdů a brždění.

 

Druhý den se rozhodovalo při jízdě zručnosti. Soutěžící v časovém limitu 15 minut museli na náročném okruhu projet osm různých překážek. Poté následovalo zpracování výsledků a dlouho očekávané vyhlášení šestice řidičů, kteří se probojovali do samotného finále soutěže „Mladý evropský řidič kamionu 2005.“ Mezi nimi byl i Jiří Koblížek, který postupoval ze čtvrtého místa. Kdo stane na stupních vítězů se rozhodlo při závěrečné jízdě zručnosti, která se opět jela na velmi obtížné trati s překážkami.

 

 

- Konec -

 

 

Výsledková listina - deset nejlepších:

1. Laurens D’Huyvetter, Belgie                                   6. Jiří Koblížek, Česká republika

2. Milan Jakúbek, Slovenská republika                        7. Kenneth Mathiasen, Dánsko

3. Michele Sandri, Itálie (vítěz z roku 2003)                 8. Lars Holtet, Norsko

4. Mario Müller, Německo                                         9. Lajos Nagy, Maďarsko

5. Mats Johansson, Švédsko                                       10. Daniel Stadelmann, Švýcarsko

 

 

Doplňující informace:

„Mladý evropský řidič kamionu 2005“ (YETD 2005) je nejrozsáhlejší program pro profesionální řidiče nákladních vozů v Evropě. Česká republika je jednou z 25 zemí EU, kde v letošním roce tato soutěž proběhla. Kromě států EU se účastnilo i Norsko, Švýcarsko a Turecko. Celkem se ze všech zemí zaregistrovalo přibližně 13 000 řidičů profesionálů ve věku do 35 let, kteří mají oprávnění na nákladní vozy a návěsy, bez ohledu na značku vozu, který řídí. Počet soutěžících se oproti předchozímu prvnímu ročníku soutěže téměř zdvojnásobil. Jen z České republiky se přihlásilo 528 řidičů, což o 320 zájemců více než v předchozím ročníku.

 

Cílem projektu „Mladý evropský řidič kamionu 2005“ je prohloubit znalosti a dovednosti mladých řidičů a poukázat na ně, jako důležité činitele z hlediska bezpečnosti na silnicích. Dobře vyškolený řidič může totiž snáze předcházet dopravním nehodám, nebo alespoň zmírnit jejich konečný dopad. Je také schopen snížit spotřebu paliva a tím i provozní náklady. Navíc méně vyprodukovaných emisí tolik nezatíží životní prostředí.

 

Pravidla soutěže jsou zpracována v souladu s nařízeními Evropské komise, která si stanovila za cíl snížit počet úmrtí a zranění při dopravních nehodách do roku 2010 na polovinu.

 

 

 

 

Scania Czech Republic s.r.o.                                     Mmd Public Relations Czech Republic

www.scania.cz
 
 
Fotogalerie:   Trucktrial Ujkovice 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose