www.car.cz
 

Zahřívací kolo na Baja 2005: Carlos Sainz s VW Race Touareg vyhrál prolog
     23.10.2005 07:26 - tisková zpráva


Baja Anta da Serra - Portalegre 500

Zahřívací kolo

El Matadore – Carlos Sainz ukázal, že pro něj přechod z  vozu Citroen Xsara WRC do špičkového cross country vozu VW Race Touareg není problémem a vyhrál prolog.

Nedaleko Portalegre připravili organizátoři atraktivní 6,2 km dlouhý prolog. Tisíce diváků lemovalo i za mírného mrholení trať a čekalo na první vozy, které se zde objevili půl hodiny po poledni. Prvních třicet vozů mělo trať ještě relativně rovnou, ale pak již bylo znát vyjeté koleje v zatáčkách a časy se pomalu natahovali. Náročný okruh okořeněný několika brody nejlépe zvládl nováček týmu VW Carlos Sainz a je vidět, že nepodcenil přípravu a pilně trénoval.

Také zbytek týmu zajel kvalitní časy a všichni se vešli do první desítky.  Druhý byl také Touareg, tentokrát pilotovaný Brunem Sabym. „Teprve“ na třetím místě se objevilo první Mitsubishi Pajero EVO Luc Alphanda a na čtvrtém stejný vůz s Hiroshi Masuokou za volantem. Na pátém a šestém se mezi tovární vozy srovnali jmenovci Sousové z Portugalska.

Carlos Sousa (Team Galp energia) s ex-továrním Nissanem Pick-up se kterým tu loni vyhrál Colin McRae byl o dvě desetiny rychlejší než Rui Sousa (Ramalho Couto Fitagest team), který si nechal postavit novou Navaru ve Francii u Sadeva. Za nimi opět dva fabrické Touaregy vedené Juttou Kleinschmidt a Mark Millerem. Devátým byl ex-tovární BMW X5. Za jeho volantem sedí portugalec Miguel Barbosa (TMN CTT Expresso team) a desítku uzavíral opět soukromý Nissan Navara španěla Marca Blazqueze (Nissan Motor Espana,SA).

Překvapil výkon lotyšských OsCarů. Žluté speciály se siluetou Fordu Focus a s motorem BMW o objemu 4 litrů obsadili 16. a 20. místo. Slovenský mistr Jozef Sýkora (Matador Pneusport) bude zítra startovat se svým Mitsubishi Pajero Di-D z 24. místa, které si vyjel dnes v prologu. Zbytek startovního pole ovládají španělské a portugalské týmy převážně s vozy Nissan Pick-up Navara, kterých je plná polovina v kategoriích T1 a T2.

A naši?
Naše Suzuki Jimny s posádkou Miroslav Zapletal – Miloslav Janáček (OffROAD Sport Dřevohostice) zajela asi maximum, když v absolutním pořadí dosáhla na 68. místo se ztrátou 1 min 22 vteřin na prvního, což není tak podstatné jako prozatímní vedení ve třídě. Druhé Jimny s dvojicí Zdeněk Pořízek – Přemysl Korejz (Offroad Team Pořízek) ztratilo o dalších 25 vteřin více a průběžně mu patří 91. místo absolutně a třetí ve třídě.

Výsledky motocyklů a čtyřkolek ještě nejsou oficiální, ale předběžně je Dušan Randýsek na stroji Yamaha YZ450F na 93.místě. Zbytečně před zítřejší dlouhou etapou neriskoval.  Nejrychleji zajel domácí Mario Patrao na stejném stroji a až na desátém místě skončil Cyril Despres se svou KTM 660 Rally.


Zítra ( tedy v sobotu) čeká na všechny účastníky hlavní část této baja. Necelých 400 km rozdělených do dvou rychlostních zkoušek (169km a 222 km). 

 

Míla Janáček/Portalegre  21.10.05 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose