www.car.cz
 

Den pro veřejnost na okruhu v MOSTĚ se opět setkal s úspěchem
     23.10.2005 21:05 - tisková zpráva


Po závodní dráze se svezly stovky lidí

 

Stovky motoristických fanoušků,  příznivců tuningu, vyznavačů rychlých kol i zájemců o prohlídku zázemí okruhu, ale hlavně o svezení po mostecké trati, se objevily v sobotu v areálu mosteckého Autodromu Duhové energie. Tradiční Motoristický den  pro veřejnost je totiž každoročně jedinečnou příležitostí dostat se do míst, kam se lidé při závodech běžně dostat nemohou.

 

Akci letos dokonce i přálo počasí. Po mlhavém ránu přišel příjemný slunečný den a teprve ve tři čtvrtě na pět, tedy chvíli před ukončením akce, začalo drobně pršet. Nabídka zajímavostí pro účastníky byla i letos poměrně široká. Mnoho řidičů využilo možnosti nechat si před zimou zkontrolovat vůz, prověřit stav provozních náplní, tedy chladící a brzdové kapaliny, ale i kondici autobaterie, hustotu elektrolytu a kontrolu stavu pneumatik.

 

Zájem byl pochopitelně také o nabízené produkty na ochranu vozidel proti odcizení, fronty byly i u jednoho z boxů, kde probíhal prodej autodoplňků a tuningových dílů. V plné permanenci byly po celý den motokáry i čtyřkolky a zájmu návštěvníků se těšila i prezentace závodních vozů mosteckého Cardo Racing Teamu.

 

Během dne se uskutečnily také tři ukázkové kurzy Školy bezpečné jízdy  společnosti HCT Jiřího Patery, která mimochodem za dva týdny začne fungovat jako exkluzivní dodavatel výukové metodiky a know-how na téměř dostavěném Polygonu Most v areálu diváckého svahu. Po teoretickém úvodu na učebně dostali frekventanti kurzů možnost na provizorních kluzných plochách v areálu paddocku cvičit nejdůležitější úkony za volantem vlastních aut. Vyhýbací manévry, správné brždění a zatáčení na skrápěných plochách, jejichž vlastnosti věrně simulují namrzlou, či zasněženou vozovku,  to jsou zkušenosti, které se během nadcházející zimy mohou hodit  každému řidiči.

 

Postaráno bylo i o žaludky účastníků dne a v jednom z dalších boxů byla zřízena provizorní restaurace s nabídkou jídla a pití. Největší zájem byl ovšem o možnost svezení po mostecké trati. Během dne bylo prodáno 1033 kupńů, které opravňovaly řidiče vyjet z konce boxů na trať, absolvovat zaváděcí, pak celé jedno ostré kolo a ve třetím se vrátit zase do paddocku.

 

Našlo se několik řidičů, kteří si kupónů kupovali hned několik a  pauzy mezi jízdami trávili v nekonečné frontě před nájezdem na dráhu. Během dne došlo několikrát k situaci, kdy někteří jednotlivci poněkud přecenili své umění a také technické možnosti svých aut. Pak přicházela ke slovu odtahová služba a musela vozidla vyprošťovat ze záchytných zón. Občas se i stalo, že extrémní zátěž na trati nevydržela technika, ale i to prostě k motoristickému sportu patří.

 

Hned o následujícím víkendu okruh zve motoristické fanoušky ke sledování další akce. Do kalendáře letošních závodů přibyl ještě GTP Weekend, setkání německých sportovních klubů, takže k vidění budou závody vozů Porsche, Alfa Romeo, boje veteránů, ale také populární Divinol Tourenwagen Cup, v němž jezdí i několik českých jezdců.

 

A  aby byl výčet náplně podzimních dní na okruhu úplný, zopakujme, že v listopadu se otevírá první funkční etapa Polygonu Most.

 

 

(23.10. 2005)

 

 

 

 

 

Dušan Matouš

                                                                      http://www.autodrom-most.cz


 
 
Fotogalerie:   Blahoutův smutný konec sezony v Třebíči 2005, Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose