www.car.cz
 

Volkswagen představil novou generaci Touaregu pro Dakar 2006.
     24.10.2005 10:43 - Pavel Jelínek


Volkswagen Race Touareg je novou zbraní wolfsburgské značky a zúročuje téměř tříletý vývoj, během něhož se Němci chtěli dostat až na samotný vrchol v celkovém hodnocení Dakaru. Už v posledním ročníku se německý tým dostal na stupně vítězů a vývoj vozidla neustával, důkazem je i prvenství De Villierse ve Světovém poháru FIA. Všechny poznatky se  přetransformovaly do nové generace Touaregu.

Kdo by čekal konstrukční či stylistickou podobnost s terénním sériovým modelem vyráběným v Bratislavě, mýlil by se. Tak jako jeho konkurenti od Mitsubishi, BMW či Nissanu, je i nový Race Touareg naprostým speciálem vyvinutým přísně pro závodní účely, jakási okarosovaná maratónská buggy. Základem je zcela nový trubkový rám. Zvětšil se rozvor vozidla, díky čemuž vůz získal nejen na podélné stabilitě, ale zvětšil se i prostor pro posádku, která ve voze musí strávit vždy minimálně půl dne. Celková délka vozu se přitom snížila. Nové jsou všechny podvozkové komponenty, přičemž jejich diagonální vyměnitelnost, typická vlastnost první generace závodního touaregu, zůstala samozřejmě zachována. Stylistická optimalizace je sice decentní, ale pouhým okem viditelná.

Změny nastaly i na dieselovém motoru TDI. Ten dostal nové dvoustupňové turbodmychadlo - řešení, které se tolik osvědčilo ve speciálech BMW, výsledkem je především lepší odezva motoru z nízkých otáček. Když byli jezdci Volkswagenu dotázáni na první dojmy z jízdy, všichni se shodli na výkonnějším motoru (275 k / 550 Nm), lepších jízdních vlastnostech a manévrovatelnosti.

Jezdeckou sestavu Volkswagenu jsme už několikrát rozebírali, je to zosobněná kvalita. K tradičním dvojicím Jutta Kleinschmidt / Fabrizia Pons a Bruno Saby / Michel Perin se letos přidají velmi silné dvojičky Giniel de Villiers / Tina Thörner a Carlos Sainz / Andreas Schulz. Pátým do party bude Američan Mark Miller, jemuž bude číst noty Němec Dirk von Zitzenwitz.

Volkswagen tedy došel technicky na vrchol své kategorie a s prvotřídním materiálním, finančním, jezdeckým i manažerským zázemím nyní musí obrovský potenciál celého týmu přetavit z dílčích vítězstí v menších závodech, v nejvyšší úspěch v rallye největší, Dakaru. A s kým bude mít VW co do činění?

Samozřejmě Mitsubishi s novou evolucí závodního Pajera a jezdeckou sestavou bez slabin (Peterhansel, Masuoka, Alphand, Roma), možný černý kůň v podobě týmu X-Raid BMW s novými dieselovými speciály BMW X3 a velmi zajímavou jezdeckou sestavou (Al Attajáh, Alfie Cox, jedná se o startu Colina McRae), pochopitelně modré buggy týmu Schlesser a ptáte-li se, zda zmizely krásné speciály Nissan s odchodem továrního týmu, pak  odpovíme, že rozhodně ne, jeden ze dvou Nissanů povede Calos Souza.

Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   Horácká Rally 2005 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose