www.car.cz
 

Rallye nebo rally ? Rally je špatně, tvrí odbornice
     Pavel Jelínek


Kolega Jaroslav Štauber z www.RallyeJournal.cz se zamýšlí nad velmi často uváděnou chybou - jezdí se RALLY nebo RALLYE?? Zdáse totiž, že  chybu děljí všichni, počínaje   novináři a pořadateli jednotlivých soutěží, kteří chybný výraz  uvádějí  do  názvu  svých soutěží.

K nejpopulárnějším motoristickým odvětvím patří bezesporu automobilové soutěže. Někteří sportovní redaktoři používají k označení této disciplíny slovo rallye, avšak v posledních letech stále sílí snaha toto slovo nahrazovat výrazem rally, jak původní slovo přepisuje angličtina. Chtěl jsme znát názor jazykovědce, a proto jsem oslovil Dr. Holasovou s principiálním dotazem. Který z těchto výrazů je po jazykové stránce správný pro použití v českém textu?

Jaroslav Štauber, www.RallyeJournal.cz

Slovo rallye (vyslovujeme reli), které jsme do češtiny převzali z angličtiny, je nesklonné a může se používat v rodě ženském nebo středním.
Podle současných platných pravidel pravopisu (Pravidla českého pravopisu, Academia, Praha 1993 nebo jejich školní vydání Pravidla českého pravopisu, Pansofia, Praha 1993) je povolena dvojí podoba tohoto slova - rallye nebo rely. Přestože druhá varianta působí i na současné uživatele jazyka poněkud nezvykle, jedná se o pomalé zdomácnění původně cizího slova (např. fotbal z football). Dokonce jsem zjistila nahlédnutím do Slovníku spisovného jazyka českého (čtyřsvazkový slovník vydaný v Academii roku 1966), že již v něm upřednostňují autoři variantu rely, 3. díl, strana 45.


Závěr: slovo má pouze dvě podoby - rallye a rely, nikoli rally, tato podoba je nesprávná, protože ji pravidla nepřipouštějí.

PhDr. Táňa Holasová, CSc.
Výzkumný ústav pedagogický v Praze


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose