www.car.cz
 

ČMPR 2004 : Rallye Pelhřimov již za tři týdny
     tisková zpráva


Konečně! Za necelé tři týdny se všichni dočkáme první soutěže ČMPR 2004. A těch prvenství bude hned ze "startu" víc. Bude to nejen první podnik letošní sezóny poháru, ale i první ročník Rallye Pelhřimov, pořádané Monte Pacov Motosport v AČR (MPM). Oblastí, kde je Rallye Pelhřimov pořádána, se soutěžní vozidla již nějakou dobu neproháněla. Naposledy Před 25ti lety při Rallye Vltava, na niž by pořadatelé chtěli navázat. Dokonce i některé vložky Pelhřimovské Rallye se pojedou po bývalých vložkách Vltavy.

Že organizace takového podniku není právě jednoduchá asi není potřeba příliš zdůrazňovat. "Ihned po skončení zimního Pacova jsme začali připravovat tuto soutěž," říká Klára Cvejnová-Denková, tisková mluvčí MPM. A co že je na soutěžící v Pelhřimově připraveno? Jak to vypadá s rychlostními zkouškami a povrchem? "Museli jsme v minulém týdnu provést několik posledních změn trati. To kvůli lidem, kteří nemají pro tento sport pochopení. Ale můžeme zúčastněným posádkám slíbit přibližně 170 ostrých kilometrů a celkem 16 rychlostních zkouškách. Co se týká povrchu, tak z 85% půjde o asfalt, zbylých 15% připadá na šotolinu. I když kvůli tání sněhu a značné vrstvě inertního posypu se mohou tato čísla poněkud lišit od skutečnosti."

Doprovodný kulturní program je samozřejmostí už i u podniků ČMPR. "V Pelhřimově bude doprovodný program velice hodnotný. Těšit se můžete například na módní přehlídku s překvapením, chybět nebudou ani prasátka. Tím ovšem výčet nekončí."

Důležitým bodem automobilových soutěží je samozřejmě i bezpečnost. Jak se s tímto problémem vypořádali v Pelhřimově jsem se zeptal pana Ladislava Brothánka, šéfa bezpečnosti Rallye Pelhřimov. "Na celkem čtyři RZ budeme mít k dispozici 250 vyškolených pořadatelů. Tyto máme z vlastních řad, tj. ze základny Monte Pacov Motosport. Přibylo k nim i několik dobrovolníků z osad a vesnic, přes které RZ vedou a místní dobrovolní hasiči. V těchto chvílích se intenzivně věnujeme jejich školení a přípravě, aby v případných krizových situacích i oni nepodlehli panice a vše dokázali s klidem a rozvahou řešit. Nesmíme opomenout ani práci Richarda Gnojka a Františka Michálka, kteří se podíleli na bezpečnostním plánu tras a Richard zajišťuje veškeré školení pořadatelů. V současné době Monte Pacov Motosport nakoupil i profesionální výkonné spojení, které se v těchto dnech také testuje, aby nedocházelo k výpadkům spojení na jednotlivých RZ. Divácké zóny budou řádně vymezeny a bedlivě sledovány pořadateli."

Pokud zvažujete účast na Pelhřimovu, tak vás bude určitě zajímat, jak je to s přihláškami a termíny jejich podání. Mají soutěžící vůbec ještě čas podat přihlášku? "Mají. Na četné dotazy a reakce soutěžících uzávěrku přihlášek zřejmě posuneme až do 4. dubna 2004. Uděláme to hlavně kvůli testování. Spousta jezdců se totiž zatím nepřihlásila jen kvůli tomu. Nevědí, jestli pojedou či nikoliv. I když nám tento posun udělá značné komplikace, rádi to pro posádky uděláme."

Uspět na náročných Pelhřimovských RZ určitě nebude jednoduché. Rovněž délka soutěže bude pořádnou zátěží na techniku. Ale kdo uspěje, bude po zásluze oceněn. "Ceny budou velice hodnotné, jednotlivé zúčastněné posádky mohou vyhrát například skútr, zahraniční zájezd pro dvě osoby, televizory, DVD přehrávače. A to ještě není zdaleka vše," říká tisková mluvčí soutěže.

Pelhřimovští pořadatelé se rozhodli udělat ještě jeden krok, který určitě stojí za zmínku. Část finančních prostředků, které vyberou na startovném, věnují zdravotně postiženému dítěti, které ke své zdravotní újmě přišlo v souvislosti s dopravní nehodou. Což je skutek, který si jistě zaslouží velké uznání.

Jaroslav Křapka

tisk info

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose