www.car.cz
 

Sobota - A1 GP v Austrálii : Těžký den českého týmu. Až 16 příčka
     5.11.2005 09:38 - tisková zpráva


PÁTEK, VOLNÉ TRÉNINKY – Češi první den poznávali trať

Tým České republiky nasadil první den jízd na okruhu Eastern Creek v Austrálii oba nominované jezdce. Jan Charouz odjel první trénink, Tomáš Enge ho vystřídal ve druhém. Celý tým se v průběhu dne učil, pro všechny členy včetně jezdců je to nová trať.

Série A1 Grand Prix po prvních třech závodech opustila a pro čtvrtý závod se Světový pohár motoristického sportu přesunul do Austrálie. Eastern Creek International Raceway poblíž Sydney přivítal jezdce zataženou oblohou a práci v prvním tréninku narušil déšť. Český tým začal s Janem Charouzem za volantem, osmnáctiletý jezdec stihl odjet před prvními kapkami deště jen šest letmých kol. Charouz celkem odjel 17 kol a skončil na 22. místě.

Druhý trénink nabídnul lepší podmínky, za volant usednul Tomáš Enge. Jezdec IRL týmu Panther Racing se snažil co nejrychlejší naučit trať a přitom dostal český vůz do první desítky, ačkoliv to byl jeho první trénink. Enge byl s 26 kol jedním z nejaktivnějších jezdců, nejlepší kolo ho zařadilo na deváté místo.

Český tým se ještě před startem závodního víkendu setkal s vedoucím českého konzulárního úřady v Sydney panem Jaroslavem Dolečkem, který slíbil oplatit návštěvu o víkendu na okruhu a v neděli je plánovaný i příjezd českého velvyslance v Austrálii pana Karla Pažourka. Pořadatelé A1 Grand Prix navíc věnovali 100 vstupenek, které budou přes konzulát rozdistribuovány mezi krajany.

Tomáš Enge: Samotná trať je docela rychlá, což je příjemné, ale je také dost hrbolaté, což je naopak docela nepříjemné. Ovládání vozu je obtížné, není to jenom náš problém, zdá se, že všechny vozy jsou dost nervózní. Hlavním cílem pro poslední trénink bude vyřešení tohoto problému.“

Jan Charouz:Měl jsem smůlu, protože jsem odjel jen pár kol a potom začalo pršet. Snažili jsme se odjet nějaká kola i na vodě, ale kvůli proměnlivým podmínkám jsme z tréninku nezískali moc užitečných dat.“

 

SOBOTA, KVALIFIKACE – Těžký den českého týmu

 

Tým České republiky se v kvalifikaci potýkal s vyvážením vozu a i přes zlepšení v samém závěru odstartuje do sprintérského závodu v Eastern Creeku z 16. místa.

Sobota nabídla malinko lepší počasí než úvodní, den sice bylo zataženo, ale déšť zůstal stranou. Český tým se v průběhu dne musel vypořádat s horší ovladatelností vozu a bohužel nedokázal navázat na dobrý výkon z Estorilu.

Tomáš Enge byl v posledním volném tréninku 12., když tým usilovně pracoval na vylepšení vyvážení vozu. Chování vozu se podařilo v průběhu kvalifikace vylepšit, což se odrazilo na devátém času v poslední kvalifikační jízdě. V předchozích třech pokusech zajel Enge 19., 16. a 19. čas, do součtu dvou nejlepších kol se tak započítaly časy z druhé a čtvrté jízdy. Výsledek pochopitelně nenaplnil očekávání, ale český tým v předchozích podnicích ukázal, že je obvykle silnější v závodním nastavení.

Tomáš Enge:S výsledkem nejsme spokojeni, nebyl to náš den. Včera jsme měli problémy s nerovnostmi, ale to nebyl dnešní hlavní problém. Trápili jsme se s vyvážením vozu, který byl přetačivý a vylepšili jsme ho příliš pozdě. Nepomohlo nám ani to, že organizátoři rozhodli o použití jen dvou sad nových pneumatik, namísto obvyklých tří. Doufáme, že v závodu vylepšíme naši pozici, ale musíme být realisty.“

Výsledky naleznete v příloze.

BPA
 
 
Fotogalerie:   KOPNÁ 2005 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose