www.car.cz
 

Peugeot se na Australské rallye chce rozloučit ve velkém stylu
     7.11.2005 18:12 - tisková zpráva


Australská rallye (10. – 13. 11. 2005)

 

Australská rally, šestnáctý a závěrečný podnik MS 2005, bude zároveň posledním vystoupením pro tovární Peugeoty 307 WRC. Od roku 2006 se bude francouzská automobilka věnovat jiným disciplínám motoristického sportu. Po sezoně 2005, která byla naplněna urputnými boji, ale také obtížemi, se chce Peugeot Sport s šampionátem rozloučit stejně, jako do něj kdysi vstoupil - špičkovým výsledkem.

 

Ve dvou 307 WRC se v Austrálii představí trojnásobný vítěz tohoto podniku Marcus Gronholm a mladý Švéd Daniel Carlsson.

 

Australská rallye patří mezi soutěže, na kterých dosáhl Peugeot Sport svých největších úspěchů. Marcus Gronholm ji vyhrál třikrát po sobě v letech 2000, 2001 a 2002. V letošním roce se bude finský jezdec snažit počet vítězství rozšířit na čtyři a zároveň se pokusí přidat poslední možné vítězství do výjimečně úspěšné bilance týmu.

 

Australská rallye je součástí kalendáře WRC od roku 1988. Peugeot v ní startoval posledních šest let a zaznamenal tu nejeden úspěch. 206 WRC se tu poprvé představila v roce 1999 a její nástupkyně 307 WRC v roce 2004.

 

Povrch tratí je v Austrálii nejspecifičtější ze všech podniků kalendáře. Relativně krátké šotolinové úseky jsou pokryty malými oblázky, díky kterým se první vozy trápí s nedostatkem přilnavosti. Situace se však zlepšuje s každým dalším průjezdem soutěžního vozu. Dalším specifikem je vysoká rychlost, které posádky dosahují na tratích, těsně lemovaných vzrostlými stromy.

 

307 WRC zatím vyhrála v letošním roce dvě soutěže - Finsko a Japonsko - a po většinu sezony bojovala o titul v hodnocení značek se sesterským Citroenem. Ten jej nakonec získal na minulé soutěži ve Španělsku, ale se 135 body patří Peugeotu druhá příčka. Třetí Ford má na svém kontě rovnou stovku bodů a nemůže již stříbrnou příčku francouzské automobilky ohrozit. V šampionátu jezdců je však stále o co bojovat! Marcus Gronholm nastupuje do závěrečného podniku se stejným bodovým ziskem jako Petter Solberg a o titulu vicemistra se bude rozhodovat až v posledních kilometrech letošní sezony.

 

Marcus Gronholm byl v Austrálii vždy velmi silný a je to jedna z jeho oblíbených soutěží. Je snadné si představit, s jakým odhodláním se postaví na její start a o jaký výsledek bude usilovat na závěr svého úctyhodného spojení se značkou Peugeot.

 

Druhou tovární 307 WRC, která byla původně určena pro Markko Martina, bude pilotovat Daniel Carlsson. Švéd zastoupil Estonce již na Japonské rallye, kde skončil osmý absolutně. Byl to jeho letošní druhý start v továrním týmu, na únorové Švédské rally vybojoval pro Peugeot šestou příčku.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Korsika 2005 od Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose