www.car.cz
 

Kulda chce doma na Šumavě hlavně dojet a bodovat
     tisková zpráva


Bronzový pilot třídy A5 v loňských rallysprintech se pro letošní rok rozhodl přejít do velkých soutěží. Poprvé se postavil na start rakouské Jänner rallye, kde pár set metrů před cílem poslední rychlostní zkoušky po poruše elektroinstalace zapadl se zhasnutým motorem do závěje. Časová ztráta jej připravila o body za třetí místo, přestože po vyproštění soutěž dokončil. Nyní je před ním domácí Rallye Šumava a poslední informace hovoří o tom, že podmínky by mohly být velmi podobné, těm jaké panovaly v Rakousku.


Stejně jako v Rakousku, bude i na Šumavě startovat Marek Kulda se Škodou Favorit upravenou pro skupinu A. Bude tak, alespoň podle předběžné startovní listiny, jediným jezdcem na tomto, kdysi tolik úspěšném a populárním sportovním nářadí. Změna proti Jänner rallye bude na sedadle spolujezdce, kde Standu Viktoru nahradí Zdeňka Maroušková. Standa by ale také neměl na Šumavě chybět, bude stejně jako v loni navigovat Vladimíra Trnku. Dalším rozdílem proti úvodní soutěži MMČR bude konkurence. V Rakousku stály na startu jen čtyři A-pětky, zatímco rampu v Klatovech by mělo přejet jedenáct vozů této třídy. Takže jak vysoko Marek pomýšlí tentokrát?

 „Rakousko bylo jen na rozjetí, jeli jsme na seriových zimních pneu, takže jsme se s domácím Mühlbergerem, Hodaněm ani Řehákem nehonili. Když Řehák odpadl měli jsme nakonec na dosah třetí místo, o které jsme přišli jen díky velké smůle. Na poslední vložce nám několikrát zhasl motor a Standa se snažil najít příčinu. Bohužel neúspěšně. Zhruba třista metrů před cílem motor v zatáčce opět vysadil a my jsme díky tomu sklouzli do závěje, kde už byl „zaparkovaný“ nějaký myšák a zastavili jsme se až o něj. Poškození auta nebylo nijak veliké, ale dlouho jsme se dostávali ven, takže jsme ztratili dohromady jednadvacet minut. Pokud by byl přejezd až do cíle, možná bychom dokázali nějakou ztrátu dohnat. Seskupení však bylo hned za cílem a tam jsme přijeli šest minut po limitu. Přesto jsme soutěž dokončili a auto odevzdali do uzavřeného parkoviště a čekali na rozhodnutí komisařů.

Ti nás přesně podle řádů za překročení časového limitu vyloučili. Je to velká škoda a hlavně smůla, protože soutěž jsme jinak jeli bez nejmenších problémů. Rallye Šumava je pro mě domácí soutěž a opravdu se těším. Chci hlavně dojet do cíle a vím, že to bude těžké a počasí i samotné tratě nám dají hodně zabrat. Rád bych nasbíral i nějaké body, když ty z Rakouska nám utekly, ale hlavním cílem pro nás opravdu bude dojet na cílovou rampu,“ popsal nejen důvod nulového bodového zisku z Rakouska, ale i svůj osobní cíl před Mogul Šumava rallye, Marek Kulda, jemuž by těžké podmínky západočeské soutěže mohly svědčit. Stačí vzpomenout si na jeho boj o vítězství ve třídě při loňském sprintu ve Vyškově, kde se na blátě dokázal smazat výkonový rozdíl mezi jeho favoritem a modernějšími feliciemi, někdy i v kitové úpravě.


Milan Hauer
www.motorsport-review.cz
TISKOVÁ INFORMACE POSÁDKY KULDA - MAROUŠKOVÁ


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose