www.car.cz
 

Continental radí: připravte se už nyní na zimní dovolenou. V Česku, či Evropě
     23.11.2005 14:02 - tisková zpráva


EVROPA A POVINNOST POUŽÍVAT ZIMNÍ PNEUMATIKY

Před tím, než vyjedete na zimní dovolenou, Vám chceme poskytnout maximum informací o povinnosti používat zimní pneumatiky v evropských zemích.  V některých evropských zemích je povinnost používat zimní pneumatiky dána legislativně na celém území, v jiných pouze v některých oblastech, jinde se mohou nebo nesmějí používat sněhové řetězy nebo pneumatiky s hroty  ….


Continental, leader evropského trhu se zimními pneumatikami, shrnul pravidla pro používání pneumatik v zimních měsících:  

Belgie / Nizozemí/ Lucembursko:
Přesto, že země Beneluxu nejsou svými zimními středisky příliš proslulé, i tady klesá rtuť teploměru pod bod mrazu. Při jízdě automobilem s letními pneumatikami se pak podstatně prodlužuje brzdná dráha.
Povinnost používat zimní pneumatiky uzákoněna není a používání hrotů je zakázáno. 

Dánsko:
Ačkoliv v Dánsku nejsou zimní pneumatiky povinné, jejich používání je velmi časté. Pneumatiky s hroty jsou povoleny.

Estonsko:
Zimní pneumatiky jsou povinné od 1. prosince do konce února  – podle počasí však mohou být zimní pneumatiky používány déle. Pneumatiky s hroty povoleny nejsou.

Finsko:
Ve Finsku jsou zimní pneumatiky povinné od 1. prosince do konce února,  tato povinnost se od roku 1999 vztahuje i na automobily zahraničních návštěvníků.

Francie:
Ve Francii nejsou zimní pneumatiky povinné. Na některých horských silnicích však může být používání zimních plášťů nebo sněhových řetězů předepsáno.
Pneumatiky s hroty mohou být používány od začátku listopadu do konce března    (rychlostní limit pro jízdu s těmito pneumatikami je 90 km/h mimo město a 50 km/h ve městě). Automobily vybavené pneumatikami s hroty musí být zřetelně označeny nálepkou upozorňující na tyto pneumatiky. Ačkoliv zimní pneumatiky nejsou ve Francii povinné, řidiči bez nich nevyjíždějí, zejména v oblasti Francouzských Alp.

Itálie:
Používání zimních pneumatik povinné není, ale v některých oblastech může být upraveno místní vyhláškou.  Nejsou žádné speciální předpisy pro používání sněžných řetězů. Každý, kdo jezdí na pneumatikách s hroty se musí přizpůsobit rychlostním limitům (90 km/h mimo obec a 50 km/h v obci). Na zimní dovolenou v Itálii však raději bez zimních pneumatik nevyjíždějte.

Lotyšsko:
Obdobně jako ve Finsku jsou v Lotyšsku zimní pneumatiky povinné od 1. prosince do konce února.

Litva:
Zimní pneumatiky jsou povinné od 1. listopadu do 1. dubna.

Norsko:
Automobily zahraničních návštěvníků zimními pneumatikami  vybaveny být nemusí, použití zimních pneumatik je však doporučováno. Norští řidiči mají povinnost používat zimní pneumatiky, resp. musí zajistit použití takových pneumatik, které odpovídají počasí a charakteru vozovky. Totéž platí i pro používání sněhových řetězů – jejich použití závisí na počasí a povětrnostních podmínkách.

Polsko:
V Polsku nejsou zimní pneumatiky povinné. Nicméně, protože odklízení sněhu z vozovek je mimo města poměrně obtížné a zdlouhavé, je jízda bez zimních pneumatik zbytečně riskantní.

Slovinsko:
Zimní pneumatiky jsou povinné od 15. listopadu do 15. března. Zákon mimo jiné definuje, co jsou zimní pneumatiky a jejich minimální hloubku dezénu (4 mm). Podle slovinských zákonů dostačují 2 zimní pneumatiky na vozidle, odborníci však více doporučují používání čtyř zimních pneumatik na vozidle.

Švédsko:
Zimní pneumatiky jsou pro Švédy povinné, auta zahraničních návštěvníků zimními pneumatikami vybaveny být nemusejí. Výlet do země losů bez zimních pneumatik však nedoporučujeme, protože vozovky nejsou příliš udržovány.

Švýcarsko:
Povinnost používat zimní pneumatiky není centrálně upravena. Používání zimních pneumatik je pouze doporučeno. Vše se začíná řešit až v okamžiku způsobení dopravní nehody. Pokud jsou příčinou nehody letní pneumatiky, řidič nese společnou  odpovědnost za vzniklé škody. V takových případech hradí švýcarské pojišťovny pouze část škody.  Použití sněhových řetězů a pneumatik s hroty není zakázáno. Automobily však musí být viditelně označeny značkou upozorňující na použití hrotů nebo sněžných řetězů. Na některých silnicích mohou být pneumatiky s hroty zakázány. Pneumatiky s hroty se smějí používat od 1. listopadu do 31. března. Rychlostní limity pro pneumatiky s hroty jsou 80 km/h mimo město a 50 km/h ve městě.

Koncern Continental je předním dodavatelem brzdových systémů, komponentů podvozků, elektronického zařízení vozidel, pneumatik a technických elastomerů. Společnost v roce 2003 dosáhla obratu 11,5 miliard eur a v současné době po celém světě zaměstnává přibližně 73.000 lidí.

Continental je oficiálním partnerem Mistrovství světa ve fotbale FIFA 2006TM, které se bude konat v Německu.


Další informace najdete na adrese www.conti-online.com a www.ContiFanWorld.com.


Otrokovice, listopad 2005 

Barum Continental spol. s r.o.
Divize marketing


 
 
Fotogalerie:   Podruhé Offroadmarathon Podbořany 2005 od M.Jenčíka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose