www.car.cz
 

Dakar 2006 s řadou zajímavých přestupů v autech i na motocyklech
     29.11.2005 10:34 - Pavel Jelínek


Startovní listiny automobilů i motocyklů na Dakaru 2006 s řadou zajímavých přestupů.

 

Po kamionech se dostávají na řadu i ostatní kategorie. V nich letos postrádáme nové velké hvězdy světového motorsportu, všichni Colinové i Juhové zůstali doma, ale kvalitní jádro zůstalo, navíc obohacené o řadu zajímavých přestupů.

 

Protože jsme největší favority už několikrát probírali, necháme nyní stranou jak tým Mitsubishi (Peterhansel, Masuoka, Roma, Alphand), tak Volkswagen (Kleinschmidt, Saby, De Villiers, Sainz, Miller). Připomeňme, že tým X-Raid BMW nasadí tři vozy BMW X3 a jeden BMW X5. X3 budou pilotovat Al Atajáh, Alfie Cox a Francouz Guerlain, zatímco stále velmi konkurenceschopný X5 povede zkušený Španěl Monterede.

 

Tým Jeana Louise Schlessera se lehce rozrostl o hvězdu první velikosti. Dvě modré buggy samozřejmě budou řídit jak šéf týmu, tak i José Maria Srvia, ale Francouz zlanařil do svého týmu i Thierryho Magnaldiho, druhdy prvotřídního motocyklistu, který si velmi zdatně vedl i za volantem Buggy. Kdo ho u domovské buggy s motorem Honda vystřídá, o tom později. Schlesser a Magnaldi by měli pilotovat speciály s motory Ford V8, Servia by podle posledních zpráv měl jet s lehčí verzí s motorem V6.

 

V týmu Fast and Speed Johnyho Hackwoorta se děly přestupové rošády. Našim fanouškům zcela uniklo, že jeden ze speciálů s motorem Honda bude řídit Čechoaustralan Peter Jerie, který se objevil už vloni na startu ve stejných barvách jako Tomáš Tomeček. Jerieho týmovým kolegou bude německý škodovák Mathias Kahle.

 

Stephane Henrard pokračuje ve spolupráci s firmou VW. Na Dakaru by měl řídit první Touareg v soukromých rukou, mělo by se jednat o předposlední evoluci továrního speciálu. Henrardův týmový kolega Guinot pojede pravděpodobně jen s buggy Tarek.

 

Početná bude tradičně družina týmu Nissan Dessoude, i s Paulem Belmondem. Dosavadní hvězda týmu, skvělá Francouzka Isabelle Patissier, pojede tentokrát v další kreaci na téma buggy, jejím týmovým kolegou bude slavný Henry Pescarolo.  Za volantem Nissanu, ale v týmu Technosport Italia, se objeví nezničitelný Kenžiro Šinozuka. Jiný Nissan – krásný extovární speciál v poslední specifikaci, zase povede vynikající Portugalec Carlos Sousa a mohl by s ním zle potrápit i největší favority.

 

Kdo dál se na Dakaru objeví? Skvělý Thierry De Lavergne opět vyrazí do boje se speciálem Renault Megane (z Meganu je opravdu jen základní silueta karoserie, jinak se jedná v podstatě o speciální buggy), podobného zrna je i speciál Mercedes OPC, s nímž bude startovat Němka Ellen Lohr. Jiné Mercedesy, z dílen týmu Groine, avšak v kategorii T1, a tedy na sériovém základě, povedou zkušený Strugo a dravý rallyman Simon Jean-Joseph.

 

Jiný soutěžák s mnoha zkušenostmi z MS, belgický „Fast Freddy“ Loix si odbude dakarskou premiéru za volantem zajímavého vozu Bowler – parťákem v posádce mu bude ještě vloni skvělý motocyklista Eric Verhoef (takže další příslušník širší motocyklové špičky opouští svou kategorii).

 

Solidní výkony se dají očekávat i od Mitsubishi v rukou Klevera Kolberga (Petrobras, jak jinak) nebo španělského navrátilce Miguela Prieta. O návratu Huberta Auriola za volant jsme už informovali. V týmu Claye Regazzoniho  s vozy Isuzu bude s ex-motorkářem Oriolim.

 

Takže i v automobilové kategorii je toho zajímavého jistě dost.

 

Letem světem do jedné stopy...

 

Špička nám prořídla, spoustě fandů chybí jak Sainct, tak Meoni, kteří se za řidítka bohužel už nikdy nevrátí. Odešli také Brucy i Cox, a tak se o místa v týmu Gauloises KTM ucházeli jiní. Je nanejvýš pravděpodobné, že o titul se poperou dvě družiny s továrními speciály KTM. Kinigadnerova Gauloises KTM zlanařila ze španělského týmu hvězdu první velikosti v podobě Izidre Esteve Pujola, který na místě jedniček týmu doplní největšího favorita Desprese.

 

 Tomu bude nosit vodu krajan Michel Gau, zatímco Pujolovi David Casteau. Ve španělském týmu bude hlavní hvězdou Marc Coma, podporovaný Jordi Duranem. Dalším do party bude Carlo De Gavardo s Giani Salou za zády. Potrápit by je všechny měl Nor Per Ullevasseter, zatímco skvělého Australana Caldecotta na startu letos neuvidíme.

 

České barvy bude hájit Ivo Kaštan, Romana Michalíka se na start bohužel dostat nepodařilo. Z děvčat uvidíme jak zkušenou Britku Patsy Quick, tak jediné loňské finišerky, Španělku Amparo Ausina i mladičkou Francouzku Ludivine Puy.

 

Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   GIGA fotogalerie DTM 2004

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose