www.car.cz
 

Závěrečný díl FIA GT nerozhodl, neboť skončil protesty. Rozhodne až FIA
     1.12.2005 13:06 - Pavel Jelínek


Poslední díl seriálu FIA GT na okruhu v Bahrajnu se o minulém víkendu nesl především ve znamení boje o titul šampióna, který stále nebyl rozhodnut. No ale nakonec není rozhodnut ani  po   oficiálním ukončení  šampionátu. Rozhodovat se totiž bude  až takzvaně u zeleného stolu.

Za zmínku jistě stojí zcela první vítězství ruského týmu ve světovém šampionátu GéTéček, když vyhrála posádka Bouchut, Garcia s vozem Aston Martin DBR9 týmu Russian Age Racing.  Vynahradila si tak i třeba ztracené vítězství z předchozího závodu stejného  seriálu v Dubaji.

Závod  po řadě odpadnutí v předchozích kláních dokončil také český jezdec Adam Lacko na voze Saleen týmu Konrad Motosport. Dojeli těsně za nejrychlejší  desítkou a tedy na nebodovaném místě. Podle  Lacka je ale tento  stroj velmi nespolehlivý, což se prokázalo při jeho startech se Saleenem......(Více zde...)

Vedoucí pozici ( s výjimkou plánovaných zastávek v boxech) drželi vítězové po celé tři hodiny a nejrychlejší byli už v trénincích. Za jejich zády se však odehrávala velká bitva o letošní mistrovský titul,  o který   bylo ještě několik zájemců.

Tři kola před koncem  Lamy s Ferrari výrazně zpomalil, ale vzápětí zastavil na trati doposud třetí Maserati posádky Babini, Biagi. Lamy, patrně  šetřící palivo, se tak přes zmíněné zpomalení posunul na třetí místo. V poslední okruhu se před Lamyho dostal ještě Kumpen (Corvette), ale Lamymu čtvrtá pozice těsně před  jeho hlavním soupeřem teoreticky postačuje. Jeho spolujezdec Gabriele Gardel by díky ní totiž měl  získat mistrovský titul v GT1 - s rozdílem jediného bodu.!!

Jenže : nakonec je všechno jinak a o titulu rozhodnou  až pantáti FIA takzvaně u zeleného stolu. Posádka totiž byla diskvalifikována pro nedodržení minimálního limitu paliva v nádrži. Tým se sice proti tomuto rozhodnutí ihned odvolal,  ale ale .....

V kategorii GT-2  titul patří posádce týmu Truplem Racing Marc Lieb a Mike Rockenfeller. Za zmínku z českého hlediska jistě stojí také celkové osmé místo českého jezdce Jana Vonky v konečném hodnocení. Zejména, když čtyři  jezdci před ním  jsou vlastně  tovární  jezdci!

Navíc v šampionátu  bodovali i třeba Petr Válek nebo Josef venc.

 

Výsledky závodu v Bahrajnu :
1. Bouchut, Garcia (Aston Martin DBR9) 3:01:36.661, 2. Peter, Davies (Maserati MC12 GT1), 3. Longin, Kumpen, Hezemans (Corvette C5R), 4. Lamy, Gardel  (Ferrari 550 Maranello), 5. Bartels, Scheider (Maserati MC12 GT1), 5. Cioci, Montermini (Ferrari 575 Maranello GTC), 6. Lechner, Ruberti (Saleen S7 R), ...

11. Lacko, Konrad (Saleen S7 R).

Neoficiální konečné pořadí jezdců GT1:
1. Gabriele Gardel 75 bodů,  2. Timo Schneider 74, 3. Michael Bartels 74, 4. Karl Wendlinger 71, 5. Andrea Bertolini 71, 6. Thomas Biagi 63, 7. Fabio Babini 63, 8. Pedro Lamy 60, 9. Anthony Kumpen 52, 10. Bert Longin 52, 11. Mike Hezemans 52.

Konečné pořadí jezdců GT2:
1. Marc Lieb  102 body, 2. Mike Rockenfeller 102, 3. Emmanuel Collard 78, 4. Tim Sugden 78, 5. Luigi Moccia 55, 6. Gerold Ried 45, 7. Christian Ried 44,

8. Jan Vonka (ČR) 27.5, ...13. Miro Konopka (Slov.) 19,5, 27. Petr Válek (ČR) 8, 39. Josef Venc (ČR) 5.


 
 
Fotogalerie:   Sports Car Challenge v sezóně 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose