www.car.cz
 

OMV AG představila svoji zprávu o společensky odpovědném přístupu
     6.12.2005 15:40 - tisková zpráva


OMV předkládá druhou zprávu o společensky odpovědném přístupu

u           Zpráva vyhotovena v souladu s globálními standardy pro výkaznictví (GRI)

u           Fórum pro zainteresované strany plánováno na rok 2006

u           V Pákistánu spuštěn globální program očkování proto hepatitidě

 

OMV AG, přední středoevropská ropná a plynárenská společnost, představila svoji zprávu o společensky odpovědném přístupu. OMV zavedla v roce 2003 jako první rakouská společnost dobrovolný Etický kodex, který stanoví zásady, plány a celkový rámec společensky odpovědného přístupu. Letos poprvé byla zpráva sestavena v souladu s globálními standardy pro výkaznictví (GRI).

 

OMV patří v Rakousku mezi společnosti, které si v oblasti společensky odpovědného přístupu vedou nejlépe. V roce 2006 se OMV hodlá zaměřit především na lidská práva a rozvojové programy.

 

Etický kodex, založený na principu trojího výsledku v oblasti hospodářské, životního prostředí a společenské odpovědnosti byl sestaven v úzké spolupráci s vyšším management a zaměstnaneckou radou.

„Musíme zaujmout jednoznačné stanovisko ohledně citlivých témat, jako jsou lidská práva, včetně nucených prací a zaměstnávání dětí. Podnikatelské subjekty jsou hodnoceny nejen z hlediska ekonomické úspěšnosti, ale také podle toho, jak se staví ke své sociální odpovědnosti. Naším cílem je zavést transparentní pravidla chování,“ vysvětluje generální ředitel společnosti OMV Wolfgang Ruttenstorfer.

Zveřejněná zpráva informuje také o řídících procedurách a hrozbách spojených s činností společnosti OMV, například seznamu havárií s únikem ropy nebo ropných produktů za poslední dva roky. Otevřenost v těchto otázkách dokazuje úsilí společnosti pravdivě a transparentně informovat o negativech i pozitivech a zajišťovat průběžné zlepšování. Před akvizicí společnosti Petrom byla například sestavena mapa rizik a byla stanovena opatření k jejich minimalizaci, zejména v oblasti ochrany životního prostředí, pojištění a financí.

Bezpečnost práce, ochrana zdraví a životního prostředí hrají důležitou roli pro dosažení uznávaných standardů společensky odpovědného přístupu.

Na období od letošního roku do 2010 si společnost OMV vytyčila několik cílů:

§          OMV se chce v oblasti bezpečnosti práce, ochrany zdraví a životního prostředí dostat mezi 25 % nejlepších mezi srovnatelnými společnostmi na základě specifických odvětvových indikátorů.

§          Faktory bezpečnosti práce, ochrany zdraví a životního prostředí budou posuzovány externími subjekty. V roce 2006 bude v celé skupině OMV zaveden systém pro sledování bezpečnosti práce, ochrany zdraví a životního prostředí, který poskytne přesnější údaje o příčinách nehod a související likvidaci škod.

§          Pro všechny zaměstnance v celé skupině OMV, od Gänserndorf po Pákistán, budou zavedeny standardy lékařské péče.

Význam OMV pro národní hospodářství
V ekonomické oblasti bylo významným zjištěním, že každé nové pracovní místo vytvořené společností OMV podnítí vznik dalších dvou míst v jiných sektorech. K tomuto závěru dospěla studie rakouského institutu pro výzkum průmyslu IWI.

Příklad projektů na období 2005-06: Monitoring dodavatelů

V roce 2006 provede společnost OMV monitoring svých dodavatelů jednak interně, jednak prostřednictvím nezávislých odborníků na lidská práva. OMV se věnuje zejména místním vzdělávacím programům pro děti. Pokud OMV odhalí zaměstnávání dětí ve svém dodavatelském řetězci, zvýší úsilí o vzdělávání těchto dětí.

Program očkování proti hepatitidě a rozšíření rozvojového projektu v Pákistánu
Společnost OMV se od roku 2002 jako největší mezinárodní plynárenská společnost působící v Pákistánu podílí na projektu rozvoje pouštní provincie Sindh na jihu země. OMV na projektu spolupracuje s místními nevládními organizacemi a místním obyvatelstvem prostřednictvím oblastních představitelů.

Na rok 2006 společnost OMV připravuje program očkování a osvěty jako součást projektu Světové zdravotnické organizace na prevenci hepatitidy typu B. Projekt, iniciovaný společností OMV, je z 50 % spolufinancovaný Rakouskou agenturou na podporu rozvoje v rámci spolupráce veřejného a soukromého sektoru (model PPP).

Společnost OMV rovněž v roce 2006 ve spolupráci s Asociací pro rozvojovou spolupráci (Icep) připraví příručku pro své vedoucí pracovníky s pokyny pro podporu místních komunit a implementaci rozvojových programů. OMV se podílí na naplňování Rozvojových cílů OSN, zejména prostřednictvím rozvojového projektu v Pákistánu.

 

 

Základní informace

OMV Aktiengesellschaft

OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2004 dosáhly 9,88 miliardy, počet zaměstnanců 6 475 a tržní kapitalizace cca 14 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic ve 13 zemích. Jejím cílem do roku 2010 je dosáhnout 20% tržního podílu. OMV provádí průzkumné a těžební aktivity v 17 zemích pěti kontinentů.

 

OMV provozuje skladovací kapacity pro zemní plyn a celkem 2000 km přenosového systému a ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích - 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

 

Po odkupu většinového podílu ve největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 340 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2466 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje asi 18 %.

 

 

 

 

OMV

                                                      http://www.omv.com

 

Ewing Public Relations


 
 
Fotogalerie:   Jani Paasonen - podruhé na sprintu v Praze

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose