www.car.cz
 

Tři ženy za volanty závodních kamiónů v Dakaru 2004. Dojely až do cíle!
     Pavel Jelínek


Přitom to ženy nemají vůbec lehké, jen výměna kola je fazicky nesmírně náročnou záležitostí, přitom je to v dakarských poměrech rutinní úkol. Cvičit s metrákovou pneumatikou dá zabrat i pořádně stavěným chlapům.

Nejdříve se zmiňme o unikátu letošního ročníku, a to kompletní ženské posádce. Jede s číslem 421 na voze MAN v týmu Lur "O" Dakar Philippa Jacquota. Francouzsko-německou posádku vede Jacquotova 40letá manželka Veronique. Po etapě do Tantanu se pohybuje na prahu páté desítky celkového pořadí a oba týmové kamióny pro jistotu jedou spolu. Kromě velmi pěkně postavených MANů tým disponoval ještě pohledným unimogem, který měl problémy už v Castelonu, ale Francouz Prunier s ním jede na solidním 26. místě. Oby MANy jsou označeny symboly pro mužské a ženské pohlaví (kolečko s křížkem nebo šipkou).
S pohledným žlutým Mercedesem 1844 jede 38letá Francouzka Aline Rambeauová. Zatím jí Dakar vychází, je na 23. místě a poráží i posádky s mnohem vyššími ambicemi, například ambiciózní Ginaf belgického AD Sportu.

Na 25. místě zatím figuruje velmi pěkně postavený Renault Kerax, vypravený do soutěžepřímo továrnou Renault. Řídí jej pohledná 39letá Portugalka Emanuele Jacintová. Úkolem vozu je asistovat všem Renaultům Kerax, které v soutěži jedou, ať už v závodě nebo čistě jako asistence. Renault stále zvyšuje počet svých vozů na Dakaru a pohledné a moderní Keraxy postupně nahrazují dosluhující flotily dosud nezičitelných Mercedesů 1935 a 2635.

"Nemám ambice vyhrát, na to jsou tu jiní. Ale chci být první ženou, která dokončila Dakar za volantem kamiónu," říká Jacintová. A umístěními těsně za první dvacítkou ostřílených kozáků dává svým plánům na realitě. Připomeňme, že nejznámější kamionérkou byla před lety Němka Sybilla Quandtová, ale se svým unimogem nikdy cíl neviděla

....tento článek vznikl zhruba v polovině Dakaru. Nyní, po jeho skončení, můžeme oznámit, že všem třem ženám se po mnoha útrapách a dojíždění nad ránem závod podařilo dokončit!

Jiří Vintr


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose