www.car.cz
 

Vedení firmy Hyundai je v Česku a rozhoduje o stavbě továrny. Nošovice , Holešov nebo ???
     8.12.2005 10:47 - Pavel Jelínek


Vedení firmy Hyundai, která má zájem u nás stavět velkou  továrnu, je momentálně v Česku. Jeden z nejvyšších představitelů korejské automobilky Kim Dong-džin přiletěl včera do České republiky, aby s vládou dojednával podmínky plánované výstavby.

Svoji třídenní návštěvu údajně zahájil ve středu večer schůzkou s premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem.

Dnes korejské hosty čeká setkání se zástupci Moravskoslezského kraje, kteří by je měli informovat, jak probíhají jednání s vlastníky pozemků v Nošovicích.

V tom je ale právě   problém. Ne všichni přejí tomu, aby investice za 35 až 40 miliard korun s roční výrobou 300 tisíc vozů skončila právě na severu Moravy  a každý  by  rád urval co nejvíce   i pro sebe. Jak je  běžné v českých luzích a  hájích......

Moravskoslezský kraj sice podle posledních informací uzavřel smlouvy s 95 procenty vlastníků pozemků a domů,ale  problém je právě  se zbývajícícmi pěti procenty !!

Nejvíce komplikované zatím je jednání se Zemědělským družstvem vlastníků v Nošovicích, které za uvolnění svých pozemky pro zónu požaduje 147 miliónů korun, tedy  skoro   třikát  tolik, než stát nabízí.

Šance má  údajně také jiná  zóna na  Moravě -  zóna u  letiště v Holešově, kde je   vše  pro podobnou investici rovněž připraveno. Podle hejtmana jsou  prý  šance padesát na padesát.

Rozhodnout by  se zřejmě  mělo ještě  do závěru  tohoto týdne.

Další možností je, že se bude stavět v sousedním Polsku a  Česko  utře .... :-((


 
 
Fotogalerie:   Jani Paasonen v Praze 2005, foto P. Frýba

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose