www.car.cz
 

Tým X-Raid BMW chce na Dakaru skončit mezi první pětkou
     19.12.2005 12:56 - Pavel Jelínek


Tým X-Raid býval vždy jakousi prodlouženou tovární rukou BMW – nevystupoval přímo jako tovární tým, ale kvalitními výsledky se dokázal prosazovat mezi Mitsubishi a Schlessery velmi agilně, stal se navíc průkopníkem dieselových motorů mezi osobními auty. Dnes je jeho pozice o něco těžší – přibyl velký rival v podobě Volkswagenu, který jde stejně tak cestou naftového pohonu a vyplácí se mu to. Ale BMW X-Raid své ambice nezmenšuje.

 

Šéf týmu Sven Quandt kdysi seděl na dvou židlích, kromě domácí BMW ekipy veleúspěšně kočíroval i tovární tým Mitsubishi a zkušeností má tak na rozdávání. Před časem účinkování týmu X-Raid ukončil i kvůli slábnoucí podpoře továrny, následoval však vyhazov od tří diamantů a Quandt nečekaně svůj tým obnovil. Jeho repasovaná BMW X5 loni neměla Mitsubishi ani Volkswagenu a Nissanu příliš konkurovat, opak byl však pravdou. Al Atajáh i Moterde se zařadili ihned mezi špičku a o slušné umístění je připravily havárie shodou okolností ve stejné etapě.

 

Teď už je tedy X-Raid zpět, v plné síle, s novými vozy, atraktivní jezdeckou sestavou, byť s menším ansáblem v pozadí, ale připravený zásadně míchat kartami automobilové kategorie. Novou zbraní bude pro letošek speciál na bázi BMW X3, v němž jsou zhmotněny všechny pozitivní poznatky let minulých. Čtvrtým strojem bude i tentokrát BMW X5, ale vybavený už technologií svých nástupců. Samozřejmě i tentokrát BMW přichází s dvoustupňovým přeplňováním třílitrových šestiválců, které dávají maximální výkon 275 koní a mamutí točivý moment 620 Nm.

 

Kdo se za volant nových BMW posadí? Tak především Katařan Nasír Al Atajáh, kdysi úspěšný olympionik ve střelbě, ale už několik let velmi rychlý pilot rally vozů, letos jsme ho vídali i v mistrovství světa produkčních vozů v rally, kde řádil se Subaru Impreza.

 

Dalším do party bude Jihoafričan Alfie Cox. Ano, ten Alfie Cox, kterého jsme tolik let vídali v sestavě továrního týmu KTM. Smrt dvou kamarádů z týmu, Saincta a Meoniho, to už bylo na Alfieho příliš, ale je příjemné, že tento sympaťák z dakarských tratí nezmizel. Třetím jezdcem bude Francouz Guerlain Chicherit, dvojnásobný mistr světa ve freestylovém lyžování. Zkušený Španěl José-Luis Monterde povede čtvrtý vůz, již zmíněný X5, upgradovaný technologií z nových X-trojek.

 

Cíle se v obrovské konkurenci nastavují těžko, ale jeden vůz mezi první pětkou a dva v TOP 10 zní z úst Svena Quandta poměrně realisticky.

 

Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   Pavel Jelínek, tvůrce tohoto webu

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose