www.car.cz
 

SEAT se dohodl s odbory na plánu zaměstnanosti
     22.12.2005 12:30 - tisková zpráva


Záruka budoucí konkurenceschopnosti automobilky  SEAT

SEAT SE DOHODL S ODBORY NA plánu zaměstnanosti

 

SEAT vítá dohodu o plánu zaměstnanosti uzavřenou za účinného prostřednictví katalánské vlády s hlavními odborovými organizacemi UGT a CC.OO. Tato dohoda umožní řešit současné problémy týkající se přebytku zaměstnanců, což zaručí větší konkurenceschopnost automobilky SEAT.

 

Dr. Andreas Schleef, předseda představenstva společnosti SEAT, S.A., ocenil úsilí všech zainteresovaných stran při řešení složité situace: „Tato dohoda umožní výrazně omezit nucené propouštění uplatněním řady opatření, která navzdory silnému organizačnímu a finančnímu dopadu budou minimalizovat účinky Plánu úpravy počtu zaměstnanců, což bylo vždy naším cílem.“

 

Dr. Schleef vyzdvihl roli prostředníka, kterou zastával inspektor jmenovaný katalánskou vládou, stejně jako vstřícný postoj zástupců odborových organizací: „Ačkoli se do poslední chvíle snažili zachránit všechna pracovní místa, nakonec uznali potřebu najít globální řešení, které zohlednilo přebytek pracovních sil. Tím odbory opět prokázaly ochotu akceptovat rozumné kompromisy i snahu zabývat se budoucností společnosti SEAT.“

 

Finanční a organizační dopad

 

Předseda představenstva společnosti SEAT, S.A. rovněž zdůraznil, že v důsledku pocitu sociální odpovědnosti bylo původním cílem společnosti zachovat pracovní místa snížením počtu pracovních dnů a mezd. Protože se však tento záměr ukázal jako neschůdný, byla nalezena jiná řešení, která „ačkoli bohužel nemohla absorbovat veškerý přebytek zaměstnanců, došlo k jeho snížení a zmírnění jeho negativních účinků a zároveň se zaměstnanci společnosti dostali do lepší pozice pro plnění tržní poptávky a zvýšení konkurenceschopnosti.“

 

Opatření dohodnutá s odborovými organizacemi UGT a CC.OO snižují přebytek pracovních sil z 1346 na 660 zaměstnanců a zároveň minimalizují negativní dopady na dotčené zaměstnance formou přeložení do jiných oddělení společnosti nebo finančními kompenzacemi.

 

 

 

Hlavní návrhy zaměřené na snížení přebytku pracovních sil jsou dřívější odchod do důchodu, odchod do důchodu po dosažení věku 60 let, služební volno, odstupné při nevynuceném propouštění a zvýšení možného počtu „rezervních hodin“ (tj. neodpracovaného času zaměstnanců) na deset dnů, z nichž pět bude prominuto a zbývajících pět bude přičteno ke stávajícímu platnému limitu 30 dnů, což bude dohromady činit 35 dnů.

 

Pracovní plán zaměřený na co nejvýraznější snížení negativních důsledků pro
660 zaměstnanců, kterých se realizace programu dotkne, předpokládá dva scénáře: Balíček odškodného za 20 dnů z každého odpracovaného roku (maximálně do výše jednoho roku) plus případné přeložení na jiné místo ve společnosti po 18 měsících; nebo pro ty, kteří odmítnou nabídku na opětovné zaměstnání, odškodné za 45 dnů z každého odpracovaného roku (maximálně do výše dvou let) a případné umístění v jiných společnostech.

 

Uzavřená dohoda o plánu zaměstnanosti uzavírá proces intenzivního a složitého jednání, které umožnilo vyřešit problém s přebytkem pracovních sil – tomu v důsledku stagnace nejdůležitějších trhů dnes čelí i další španělské, evropské i americké společnosti působící ve vysoce konkurenčním automobilovém průmyslu. 

 

„Situaci se nám však podařilo zvládnout především díky odhodlání, které je nezbytné k zajištění budoucnosti naší společnosti,“ říká předseda představenstva společnosti SEAT, S.A. „Tato budoucnost staví na rozsáhlém investičním programu a na důsledném uplatňování opatření zaměřených na zlepšení v oblastech výroby, organizace a marketingu a o zvýšení produktivity a prodeje modelů z naší vynikající výrobkové řady“.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   VW Touareg Kong, auto z filmu

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose