www.car.cz
 

OMV objevila v Rakousku významné naleziště zemního plynu
     22.12.2005 12:32 - tisková zpráva


Nalezené rezervy o objemu 1,5 miliard kubických metrů představují přibližně jednu pětinu roční spotřeby zemního plynu v Rakousku
Do roku 2010 se plánuje navýšení těžby v Rakousku o 25 %

OMV, přední středoevropská ropná a plynárenská společnost, narazila při průzkumu vídeňské pánve na významné naleziště zemního plynu, který je v letošním roce již druhým objevem podobného rozsahu. Odhaduje se, že naleziště obsahuje 1,5 miliard m3 plynu (10 milionů barelů ropného ekvivalentu), což představuje okolo pětiny roční spotřeby zemního plynu v Rakousku a převyšuje roční těžbu plynu společnosti OMV v Rakousku o 0,25 miliard kubických metrů. Těžba plynu v tomto nalezišti by měla začít v roce 2007.
Předpokládá se, že denně se vytěží 600 000 m3 (3 700 barelů ropného ekvivalentu za den) a naleziště bude možné využívat 10 – 15 let. Celková těžba plynu a ropy v Rakousku se zvýší na 14 milionů barelů ropného ekvivalentu.

„Jsme potěšeni, že po dubnovém objevu ve Strasshofu můžeme oznámit další velký úspěch při hledání nových nalezišť. Tento objev nám značně pomůže k dosažení našeho stanoveného cíle, kterým je zvýšení těžby plynu a ropy v Rakousku na 50 000 barelů ropného ekvivalentu za den, tedy o 25%. Díky stáří nalezišť je hledání nových zásob plynu a ropy v Rakousku značně nesnadné. Na vrtu Ebenthal Tief 1 se však znovu prokázalo, že společnost OMV má technologické prostředky k tomu, aby takto problematická naleziště dokázala využít. Klíčem k úspěchu je naše pokročilá 3D seismika a využití moderních technologií hloubkového vrtání. Toto know-how úspěšně aplikujeme i v dalších mezinárodních oblastech pro průzkum a těžbu, obzvláště pak v Rumunsku,“  sdělil Helmut Langanger, člen představenstva společnosti OMV zodpovědný za průzkum a těžbu.


Úspěšný rok pro průzkum v Rakousku
Průzkumný vrt Ebenthal Tief 1 byl zajištěn firmou OMV Austria Exploration & Production GmbH, pobočkou společnosti OMV Aktiengesellschaft. Nachází se přibližně 30 km severně od Vídně a sousedí s největším evropským ropným nalezištěm Matzen. Celkové náklady na průzkumný vrt byly 5 milionů eur a k tomu, aby mohlo být objevené naleziště plně využito, budou potřeba další značné investice do nových vrtů, potrubí, nadzemních zařízení a budov.  Do rakouské zásobovací sítě bude plyn veden ihned po začátku těžby v roce 2007.
Stabilní těžba plynu a ropy v Rakousku na vysoké úrovni


Cílem společnosti OMV je zvýšit těžbu plynu a ropy v Rakousku o 25% - ze současných 40 000 barelů ropného ekvivalentu za den na 50 000, a to do roku 2010. Proto společnost OMV hodlá pokračovat ve svém intenzivním průzkumu nových zásob za použití nejlepších technologií. V rámci celkové těžby zůstává pro společnost OMV těžba plynu a ropy v Rakousku klíčovou.
 
ZÁKLADNÍ INFORMACE:
OMV Aktiengesellschaft
OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2004 dosáhly 9,88 miliardy, počet zaměstnanců 6 475 a tržní kapitalizace cca 14 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic ve 13 zemích. Jejím cílem do roku 2010 je dosáhnout 20% tržního podílu. OMV provádí průzkumné a těžební aktivity v 17 zemích pěti kontinentů. OMV provozuje skladovací kapacity pro zemní plyn a celkem 2000 km přenosového systému a ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie.

Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích - 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.


Po odkupu většinového podílu ve největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 340 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2466 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje asi 18 %.


 

 

OMV – tiskové oddělení


 
 
Fotogalerie:   ROUTE 66 od Jiřího Křenka (2004)

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose