www.car.cz
 

Yaris se šumavskými závějemi neprokousal
     tisková zpráva


Toyota Yaris plzeňského týmu Klub Fox Racing cílovou rampou 39. Mogul Šumava Rallye neprojela. Její pilot Pavel Běhálek udělal několik jezdeckých chyb a vzdal soutěž po výletu do sněhové závěje. Než z ní vůz vyprostil, tak ztratil mnoho minut a konkurence ve třídě N1 mu ujela.
Ovšem Yaris šlapal jako hodinky v úvodních pěti rychlostních zkouškách. Pak ale Pavel Běhálek přidělal mechanikům stáje Klub Fox Racing práci. V šestém testu nezvládl jeden z úseků nedaleko Strážova. „Startoval jsem do erzety snad poslední. Bylo už skoro půl osmé večer a silnice namrzala. Na náledí se yaris dostal v úvozu do smyku a zachytil předním nárazníkem o stráň. K tomu se ještě poškodil chladič,“ uvedl Pavel Běhálek.


Auto ale nebylo tak poškozené, aby nemohlo pokračovat. Posádka proto bez problémů dojela do servisního areálu, kde mechanici vyměnili chladič a dodali nový nárazník. „Naštěstí to nebyla velká oprava a šlo to rychle a hladce,“ doplnil Běhálek.
Druhý den se plzeňský tým vydal na Vimpersko, kde na posádky čekaly poněkud jiné podmínky než v úvodní etapě. Cesty byly hned po ránu buď zasněžené nebo plné ledu. Běhálkova smůla tady nabrala na velikosti. V první ranní zkoušce prorazil pneumatiku. „Ve sněhu těsně u silnice byl schovaný kámen nebo obrubník. Nebyl vůbec vidět. O něj jsme udělali gumu. Jel jsem potom na atraktivních horizontech téměř krokem a ani jednou jsem si neskočil. A to jsem se na skoky před horizont těšil. Jenže s prázdným kolem to nešlo,“ konstatoval pilot plzeňského týmu.


Jenže smůle ještě nebyl konec. Pak přišla osmá zkouška, která se stala osudnou pro nejednu posádku. Naděje na ní pohřbil třeba Romana Kresta. Yaris tady s dlouhé zatáčce vylétl z tratě a zapadl do závěje. „Na silnici před tímto úsekem už sníh téměř nebyl. Jenže po celou zatáčku to bylo jinak. Ujelo mně to, byla to moje chyba. No, a pak nás ze sněhu vytáhli diváci, kteří se vraceli z jiného místa. Tam, kde jsme vypochodovali my, nebyla, bohužel, ani noha. Jenže to už jsme tam stáli dobrou čtvrthodinu,“ vzpomínal Běhálek.


Ten pak s celkem nepoškozeným autem dojel do servisního areálu a v rallye už nepokračoval. Měl v tu chvíli ztrátu na konkurenci větší než dvacet minut. „Vzdal jsem to, ztráta byla tak velká, že už bych ji těžko dohnal. A podmínky na Vimpersku byly složité, hrozily další havárie při snaze ztrátu smazat. A další karambol už jsem nechtěl,“ doplnil Pavel Běhálek.
Ten tak nezopakoval úspěch z loňské českokrumlovské soutěže, ze které si s Parisem odvezl vítězný pohár třídy N1. „Letos chci do Českého Krumlova jet znova. Do té doby na Šumavu zapomenu. Teď mě neúspěch docela mrzí, byly to moje chyby,“ řekl Běhálek.

Pavel Kestler, Klub Fox Racing

Tým Klub Fox Racing Plzeň v Autoklubu České republiky


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose