www.car.cz
 

Novinka pro fandy motorů a rychlé jízdy: MČR sněžných skútrů - skútrové šílenství
     17.1.2006 15:51 - tisková zpráva


SNOW LIMIT HAIDA – skútrové šílenství?

 

Mezinárodní mistrovství ČR sněžných skútrů

 

Poprvé v České republice zaburácejí motory sněžných skútrů v Českých Petrovicích v Orlických horách. Navíc se rovnou jedná o závěrečný závod seriálu oficiálního Mezinárodního mistrovství České republiky, které vyhlásila nově založená Asociace zimních motorových sportů a kam patří i závod Speedrace v Peci pod Sněžkou a soutěž v Jizerských horách.  Závod proběhne v sobotu 25. února 2006  od dopoledních hodin až do večera. Účastní se ho nejlepší jezdci nejen z České  Republiky, ale i z Německa a pozvánky směřují i do sousedního Rakouska a na Slovensko.

 

Protože závody sněžných skútrů jsou u nás zatím málo známým sportem, bude zajímavé si o této mladé disciplíně něco říci.

 

Nejvyšší úroveň a nejdále jsou v Kanadě a USA, z Evropy pak v severských zemích. Sněžné skútry mají většinou dvoudobé a poslední dobou se začínají objevovat i čtyřdobé motory o objemech do 1300ccm. Daný objem zaručuje vysoké výkony. Například nezávodní běžný turistický stroj lepší kvality při objemu 600ccm disponuje výkonem 110 koní s váhou 240 kg a dosahuje při optimální kvalitě sněhu maximální rychlosti 160 – 170 km v hodině.

 

Sportovní skútry  a závodní pak dosahují rychlostí přes 200 km mají kolem 160 koní a váhu do 200 kg. Jsou uzpůsobeny na tvrdé sportovní podmínky a lze s nimi skákat běžně dvacet i více metrů, skútry jsou schopné jezdit i na vodní hladině nebo po trávě.

 

Dotace pro vítěze závodu SnowLimit Haida činí tisíc euro. Celý závod se bude odehrávat v krásném prostředí horské vísky České Petrovice v těsné blízkosti kanadských rekreačních srubů HAIDA ve Sportareálu České Petrovice. Během soboty doplní hlavní závod několik soutěžních disciplín jako např. sprint nebo freestyle. Celou soutěž by měl uvádět známý moderátor Ota Borkovec a večer pak hrát špičková východočeská kapela E.A.S.T.P.A.R.K.

 

Diváci budou moci krom jiného shlédnout přehlídku sněžných skútrú různých značek a druhů, známou ikonu závodního nebe rallye Dakar Karla Lopraise, včetně jeho vozu Tatra. V případě příznivého počasí také horkovzdušný balon, který si budou moci, stejně jako skútry, vyzkoušet.

 

Akci pořádá zkušený tým pořadatelů Labské Rallye VirginRacingTeam ve spolupráci se sruby HAIDA.  


 
 
Fotogalerie:   Motoskijöring v Okroulé, leden 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose